Wil jij graag gastouder worden en wil je weten welke opleiding daarvoor nodig is? Er zijn meerdere opleidingen die in aanmerking komen. De diploma’s die van toepassing zijn voor gastouders staan officieel vermeld in de Wet kinderopvang. Mocht jij nog geen geschikt diploma hebben, dan is het is zeker mogelijk om alsnog een opleiding te volgen om gastouder te worden. Bij Thuiscrèche vertellen we jou graag meer over de mogelijkheden om gastouder te worden en welke opleidingen daarvoor in aanmerking komen.

Geschikte diploma’s

Om gastouder te worden moet jij een geschikt diploma hebben. De diploma’s die van toepassing zijn voor gastouders staan officieel vermeld in de Wet kinderopvang (artikel 10). Dit zijn opleidingen zoals: Helpende Zorg en Welzijn, Pedagogisch medewerker kinderopvang, Onderwijsassistent, Verpleegkundige en Sociaal Cultureel Werk. Wil jij exact weten met welke opleidingen je gastouder kunt worden? Bekijk dan vooral de officiële lijst met geschikte opleidingen die staat op de website van onze Rijksoverheid >>

Wil jij gastouder worden, maar staat de opleiding waarvoor jij een diploma hebt behaald niet op deze lijst? Dan kun jij bij DUO laten uitzoeken of het diploma toch voldoet voor gastouders. Maar onze eigen adviseurs van Thuiscreche.nl kunnen jou hier absoluut ook meer over vertellen en jou hierbij helpen.

Wanneer jij gastouder wilt worden, dan volstaat het certificaat ‘goed gastouderschap’, behaald vóór 2011, ook. Hetzelfde geldt voor een Ervaringscertificaat (EVC) dat is behaald vóór 1 januari 2012.

Heel belangrijk: als jij gastouder wilt worden, dan heb jij naast een geschikt diploma natuurlijk een geregistreerd certificaat voor de opleiding ‘Eerste Hulp aan Kinderen’ nodig.

Nog geen opleiding om gastouder te worden?

Heb jij qua opleiding en werkervaring een hele andere achtergrond? Heb jij dus geen opleiding gevolgd waarmee jij in aanmerking komt om gastouder te worden? Dan kan jij op eigen initiatief de mbo-opleiding opleiding ‘Helpende Zorg en Welzijn niveau 2’ volgen. De adviseurs van Thuiscrèche.nl kunnen jou informeren over de mogelijkheden. De verantwoordelijkheid voor de uiteindelijke aanmelding en de bekostiging van de opleiding liggen bij jou. Wij kijken graag mee naar mogelijkheden voor een goede stageplek bij één van onze Thuiscrèches.

Tip! Wellicht kom jij in aanmerking voor een STAP-budget, hiermee zou jij een deel van de opleiding tot gastouder kunnen bekostigen. Dit STAP-budget kan je aanvragen bij het UWV. Meer informatie hierover vind je op de website van de rijksoverheid >> 

Overige eisen om gastouder te worden

Naast het volgen van een opleiding en het behalen van een certificaat voor EHBO (Eerste Hulp bij Kinderen) zijn er nog meer eisen voordat jij officieel gastouder kunt worden.

·       Inschrijven bij gastouderbureau

Om te kunnen werken als gastouder, dien jij te zijn ingeschreven bij een geregistreerd gastouderbureau.  Wanneer je aan de slag gaat via Thuiscreche.nl dan kun jij je alleen inschrijven op jouw woonadres. Dat is dan de locatie waar jij jouw Thuiscrèche gaat runnen.

·       VOG aanvragen voor gastouderopvang

Naast de inschrijving bij een geregistreerd gastouderbureau, heb je ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig gastouder te worden. Thuiscrèche begeleidt jou bij het aanvragen van een VOG. Nadat jij in het bezit bent van een VOG, dien je te worden ingeschreven in het Landelijk Personenregister Kinderopvang (LRK). Let op: huisgenoten/partners boven de 18 jaar en personen die geregeld op het opvangadres zijn gedurende de opvang, dienen ook in het bezit te zijn van een geldige VOG en ingeschreven te zijn in het LRK.

·       Leeftijd en taal

De minimale leeftijd om gastouder te worden is 18 jaar. Daarnaast is het van belang dat er gedurende de opvang Nederlands, Fries of een andere erkende Nederlandse streektaal wordt gesproken.

Wil jij  meer weten over alle eisen die worden gesteld om gastouder te worden? Lees het op onze website >>

Interesse om gastouder te worden en een eigen Thuiscrèche te starten?

Thuiscrèche is altijd op zoek naar nieuwe gastouders, of zoals wij het liever noemen: Crècheleidsters. Wij adviseren en ondersteunen jou met veel plezier bij het opstarten van jouw eigen Thuiscrèche en bouwen graag samen aan een fijne, stevige en langdurige relatie.

Mocht jij nog niet beschikken over een diploma, dan lichten je graag persoonlijk toe welke opleiding jij moet volgen om gastouder te worden. Heb jij passie voor het werken met kinderen en wil je hen een liefdevolle omgeving bieden? Dan komen wij graag met jou in contact om de mogelijkheden te bespreken.