Wat zijn de eisen om gastouder te worden?

Als jij gastouder wilt worden, dan moet je voldoen aan een aantal eisen. Wij leggen je graag uit wat deze eisen zijn. Voldoe je aan (een groot deel van) deze eisen? Dan kom je in aanmerking om een eigen Thuiscrèche te starten. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt de opvang thuis plaats in de woning van de gastouder. Wij bespreken graag de mogelijkheden met jou. Daarna adviseren en begeleiden wij jou bij het opzetten en runnen van jouw eigen Thuiscrèche.

De eisen om gastouder te worden op een rij:

 • Jij bent 18 jaar of ouder.
 • Jij hebt een diploma van een erkende opleiding. Heb jij een buitenlands diploma, dan moet jij eerst erkenning aanvragen van jouw buitenlandse opleiding.
  Twijfel je of jouw diploma in aanmerking komt? Dan kun je door Thuiscrèche laten uitzoeken of het diploma voldoet. Mocht jouw diploma toch niet in aanmerking komen: er zijn mogelijkheden genoeg om een korte opleiding tot gastouder te volgen. Daarin kunnen wij jou zeker adviseren.
 • Jij hebt een geregistreerd en geldig certificaat voor kinder-EHBO. Mocht je nog niet in het bezit zijn van dit certificaat, dan kan je via Thuiscreche dit certificaat behalen.
 • Je hebt een verklaring omtrent het gedrag, dit heet een VOG. Wil jij starten als gastouder, maar beschik jij nog niet over een VOG? Dan vraagt Thuiscreche dit voor jou aan.
 • Je staat ingeschreven in het personenregister kinderopvang (dit geldt voor iedereen die werkt of woont op de plek waar jij kinderen opvangt). Stagiairs die langer dan 10 dagen stage bij jou lopen, moeten zich ook inschrijven in het personenregister kinderopvang.
 • Jij staat ingeschreven bij een gastouderbureau dat is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang LRK. In dit geval word jij onderdeel van onze franchiseformule Thuiscreche.nl. Hiermee profiteer jij van veel voordelen. Zo heb jij de beschikking over ons netwerk voor de plaatsing van kinderen bij jouw locatie. Daarnaast begeleiden, adviseren en ondersteunen wij je voor een groot deel met de administratieve afwikkeling. Tevens krijg jij regelmatig cursussen en workshops aangeboden en stellen wij promotiemateriaal voor jou ter beschikking.
 • Jouw opvanglocatie voldoet aan de inrichtingseisen voor een gastouderopvang. Als jij een Thuiscrèche wilt starten, dan is het belangrijk dat de ruimte in jouw woning en bijbehorende tuin voldoende groot zijn om de kinderen te laten spelen. In een Thuiscrèche vang jij de kinderen namelijk in jouw eigen woning op. Jouw huis moet zo ingericht zijn dat het voldoet aan de behoeften van alle kinderen, waarbij de veiligheid altijd gewaarborgd is. Thuiscreche adviseert jou hier graag bij.
 • Jij kent en werkt volgens het pedagogisch beleidsplan, het veiligheids- en gezondheidsbeleiden de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling dat thuiscreche.nl hanteert.
 • Eén van de vereisten voor het starten van een Thuiscrèche is dat jij kiest voor zelfstandig ondernemerschap. Jij bent dus niet bij ons in dienst, maar jij wordt jouw eigen baas. Jij geeft al jouw inkomsten – minus de door jou gemaakte kosten – aan het eind van het jaar op aan de Belastingdienst. Indien gewenst, kunnen wij jou hierbij helpen. Omdat je aan het eind van het jaar vaak belasting moet betalen, raden wij altijd aan om een bepaald percentage van jouw omzet te reserveren zodat je voor de belastingafdracht kunt zorgdragen.
 • Jij spreekt Nederlands tijdens de opvang.
  Als jij gastouder bent op een plek waar vooral Fries of een streektaal wordt gesproken, dan mag jij ook deze taal spreken. Wanneer de situatie vraagt om een andere taal (bijvoorbeeld tijdelijke opvang van expatkinderen) dan mag jij ook een andere taal dan Nederlands spreken.
 • Jij houdt je aan het vastgestelde maximale aantal kinderen dat je als gastouder mag opvangen.
  Hoeveel kinderen jij mag opvangen, hangt af van de leeftijd van de kinderen:
  – jij mag maximaal zes kinderen tot 13 jaar tegelijk opvangen
  jij mag maximaal vijf kinderen tot 4 jaar tegelijk opvangen
  jij mag maximaal vier kinderen tot 2 jaar tegelijk opvangen
  jij mag maximaal 2 baby’s (tot 1 jaar) tegelijk opvangen
  Let op: jouw eigen kinderen tot 10 jaar worden meegeteld.
 • Vang de kinderen liefdevol op
  Tot slot komen we aan bij de allerbelangrijkste eis om gastouder te worden: jij vangt de kinderen warm en liefdevol op. Maar dat is voor al onze (toekomstige) Crècheleidsters natuurlijk geen enkel probleem!

Aan de slag!

Kun jij aan deze eisen voldoen om gastouder te worden? Wil jij ook aan de slag als gastouder, of zoals wij het liever noemen Crècheleidster, en een Thuiscrèche beginnen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.