Na twintig jaar in de gehandicaptenzorg startte Rolinde Pikkemaat vorig jaar september met haar eigen Thuiscrèche Sien in Agelo. Een beslissing waar ze nog iedere dag blij mee is.

“Ik zag mezelf niet voor een kleuterklas staan”

“Vanuit de opleiding Verpleegkunde kwam ik via een stage terecht in de gehandicaptenzorg. Dat vond ik zo leuk dat ik daar ben blijven hangen. De afgelopen jaren had ik echter steeds vaker het gevoel van ‘is dit het wel?’. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie van niet. Ik ben toen op zoek gegaan naar wat wel bij me paste. Via een loopbaantest kwam ik erachter dat het iets met kinderen moest worden. Ik zag mezelf echter niet voor een peuterspeelzaal of kleuterklas staan.”

De kennismaking met Thuiscreche.nl

“Ik kende al iemand die Crècheleidster was via Thuiscreche.nl en mijn man kwam voor zijn werk wel eens bij Parbedie. Ik ben me toen gaan verdiepen in het concept van Thuiscreche.nl, en dat sprak me eigenlijk meteen wel aan. Aangezien wij mooi buitenaf wonen, hebben we ook genoeg ruimte. We hebben de schuur achter ons huis verbouwd tot opvang. Zo kunnen mijn eigen kinderen (die al wat ouder zijn) zelf kiezen waar ze gaan zitten als ze thuiskomen na school.”

Wat spreekt je het meest aan van het Thuiscrèche-concept?

“Wat me het meest aanspreekt van het Thuiscrèche-concept is het stukje professionaliteit. Je hebt het gevoel dat je ouders en kinderen iets meer kunt bieden. Als ik nu voor de keuze zou staan om mijn kinderen naar de opvang te doen, dan zou ik zelf ook eerder voor een Thuiscrèche kiezen dan voor een grote crèche. Ondanks dat ik altijd collega’s heb gehad, vond ik het trouwens niet mega spannend om zelfstandig ondernemer te worden. Ik kan nu zelf beslissingen nemen en door het franchise-concept voelt het ook niet alsof ik alleen ben. Natuurlijk was het even wennen in het begin, maar je kunt de adviseurs van Thuiscreche.nl altijd bellen met vragen.”

Hoe ziet een dag in Thuiscrèche Sien eruit?

“Als de kindjes binnenkomen ’s morgens gaan we eerst binnenspelen en even rustig beginnen. En als het weer het toelaat gaan we naar buiten – ik vind het buitenleven heel belangrijk. Wij hebben zelf een stal met paarden, en vrienden vlakbij hebben varkens en kippen. Onze buren hebben zelfs lammetjes. Het is heel leuk om daar met de kinderen langs te lopen. Maar ook op ons eigen terrein is er genoeg te doen. Zo kunnen de kinderen in de zandbak spelen of van de glijbaan.”

“Na het middageten en middagslaapje van de kleinste kindjes ga ik het liefst weer met ze naar buiten. Het bos en Springendal is hier gelukkig vlakbij. Maar fietsen met de kinderen vind ik ook enorm leuk. Ook hou ik heel erg van knutselen. Ik vind werken met thema’s ontzettend leuk, maar laat de kinderen wel echt hun eigen ding doen. Ze moeten namelijk zelf hun kans hebben om zich te ontwikkelen, en ik help ze daarmee. Dus als ze iets anders willen doen dan is dat ook prima. Als je niet wilt puzzelen dan hoeft dat bijvoorbeeld echt niet.”

Wat vind je het mooiste aan Crècheleidster zijn?

“Het mooiste aan Crècheleidster zijn vind ik de spontane dingen van kinderen. Dat kan een gezichtsuitdrukking zijn of iets wat ze zeggen. Kinderen zijn onwijs positief en daar krijg ik zelf ook energie van. Als een kind blij is, dan ben ik ook blij, want dan heb ik daar toch een steentje aan bijgedragen. Dat geldt net zo goed voor de ouders. Ik vind het belangrijk dat ouders het gevoel hebben dat het goed zit wanneer ik op hun kind pas. Maar andersom geldt dat ook: voor mij zelf moet het ook goed voelen. Daarnaast is dit werk heel anders dan mijn vorige werk, omdat ik nu met een andere doelgroep werk. Bovendien heb ik nu veel meer regelmaat omdat ik geen avonden en weekenden meer hoef te werken.”

Heb je een tip voor anderen die een Thuiscrèche willen starten?

“Ik vind het gewoon superleuk werk, dus ik zou direct zeggen: gewoon doen! Als je enthousiast bent zou ik het echt meteen aanraden! De lijnen bij Thuiscreche.nl zijn kort, als er iets is dan kan je altijd bellen met de adviseurs. Zeker in het begin is dat heel fijn. Ook zit ik in een groepsapp met andere Crècheleidsters. Door corona heb ik helaas nog bijna niemand in het echt kunnen ontmoeten, maar dat komt straks wel weer. Aangezien ik zelf wel meer ben van de face to face bijeenkomsten, kijk ik daar wel echt naar uit.”

Meer weten? Lees hier meer over Thuiscrèche Sien