gastouder worden

Vind je het heerlijk om met kinderen te werken en wil je graag gastouder worden? In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten wanneer je erover nadenkt om gastouder te worden.

Wat doet een gastouder?

Een gastouder is iemand die (betaalde) kinderopvang verzorgt in een kleinschalige en huiselijke omgeving. Een gastouder mag maximaal zes kinderen opvangen. Die kleinschaligheid maakt het mogelijk om elk kind meer persoonlijke aandacht te geven. Als gastouder heb je veel vrijheid in je werk. Je kunt je eigen werkdagen bepalen en bepaalt ook voor een groot deel je eigen daginvulling omdat je in je eigen huis werkt.

Gastouder worden: welke eisen gelden er?

Wie gastouder wil worden, moet voldoen aan een aantal eisen en voorwaarden. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, de Nederlandse taal spreken en beschikken over het juiste diploma. Diploma’s die geschikt zijn staan in de Wet kinderopvang. Het gaat om de opleidingen in de sector zorg, welzijn en pedagogiek. De gehele lijst aan opleidingen bekijk je hier. Staat jouw diploma niet op deze lijst? Dan kun je bij DUO laten uitzoeken of het diploma toch voldoet.

Geen geschikt diploma? Zonder geschikt diploma zal je eerst een opleiding moeten volgen om gastouder te kunnen worden. Maar geen zorgen – thuiscreche.nl kan je helpen bij het volgen van een verkorte opleiding tot gastouder. Zo ben je in een mum van tijd klaar om te starten met het opvangen van kinderen.

Gastouder worden via een gastouderbureau

Officieel gastouder worden kan pas wanneer je ingeschreven staat bij een geregistreerd gastouderbureau. Dat heeft de volgende reden: wanneer een ouder kinderopvangtoeslag wil aanvragen, heeft hij of zij het registratienummer van jouw gastouderopvang nodig. Dat registratienummer ontvang je pas wanneer je bent ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang. Inschrijving in dat register kan pas wanneer je als gastouder bent aangemeld bij een gastouderbureau. Zonder die aanmelding en inschrijving hebben ouders van jouw opvangkinderen dus geen recht op kinderopvangtoeslag. Daarom is het altijd verstandig – dan wel niet noodzakelijk – om je in te schrijven bij een gastouderbureau wanneer je gastouder wilt worden.

Wat doet een gastouderbureau?

Een gastouderbureau biedt je ondersteuning bij het starten als gastouder. Er zit wel een groot verschil in het type ondersteuning dat gastouderbureaus bieden. Zo zijn er bureaus die je alleen helpen met het regelen van je administratie of bij het zoeken van kinderen. Er zijn ook gastouderbureaus die meer ondersteuning bieden. Een andere optie is zelfstandig gastouder worden via Thuiscrèche!

Word Crècheleidster via thuiscreche.nl

Met onze unieke franchiseformule start je namelijk als Crècheleidster je eigen Thuiscrèche. Hoewel je dan zelfstandig ondernemer bent, helpen we je met een groot deel van je administratie en bieden we je regelmatig cursussen en workshops. Daarnaast bieden we je toegang tot een uitgebreid netwerk voor de plaatsing van kinderen. Ook maken we contact met andere Crècheleidsters mogelijk via onder meer jaarlijkse bijeenkomsten. Daarnaast zorgen we voor de promotie van jouw eigen Thuiscrèche, onder andere op social media, via visitekaartjes en flyers en met een speciale pagina op onze eigen website.

Bekijk hier het verhaal van Miranda van Thuiscrèche De Kleine Hoeve

Gastouder worden: wat moet er geregeld worden?

Om gastouder te kunnen worden, moeten er naast het juiste diploma, ook een aantal andere zaken geregeld worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een EHBO-certificaat? En een VOG? De adviseurs van Thuiscrèche ondersteunen je van A tot Z bij elke onderstaande stap.

EHBO-certificaat

Naast dat je moet beschikken over het juiste diploma, moet je om gastouder te worden, in het bezit zijn van een EHBO certificaat voor kinderen. Het is namelijk belangrijk dat je weet wat je moet doen wanneer er ongelukken gebeuren met de kinderen in jouw gastouderopvang. Het behalen van zo’n EHBO certificaat doe je door het volgen van een cursus. Het behaalde certificaat moet je vervolgens elke twee jaar vernieuwen met een herhalingscursus. Wanneer je je aanmeldt bij thuiscreche.nl, kost die herhalingscursus je overigens helemaal niets!

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Om zelfstandig gastouder te worden via Thuiscreche.nl, zal je je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij ons word je namelijk zelfstandig ondernemer. Hoewel dat misschien spannend klinkt, heeft die inschrijving verschillende fiscale voordelen. Zo betaal je minder belasting en zijn de onkosten die je maakt (bijvoorbeeld voor speelgoed of voedsel voor de kinderen) aftrekbaar bij de Belastingdienst. Zo hou je meer over van je inkomsten! Ook bij het starten als zelfstandig ondernemer krijg je vanzelfsprekend ondersteuning van de adviseurs van Thuiscrèche.

Inrichten van je Thuiscrèche

Gastouder worden betekent natuurlijk ook dat je een ruimte moet inrichten voor de opvang van kinderen. Dat kan zowel de woonkamer of een andere ruimte zijn. Om kinderen op te vangen zal je de nodige spullen moeten aanschaffen. Denk aan een box, bedjes en speelgoed. De ruimte waar je kinderen gaat opvangen, moet bovendien kindveilig zijn.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en registratie gastouderbureau

Om gastouder te worden moet je ook beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze wordt door een adviseur van Thuiscreche.nl aangevraagd bij de gemeente waarin je woont en is vaak langere tijd geldig. Een VOG is weer nodig om je te kunnen inschrijven bij het Personenregister Kinderopvang. Registratie in dat register is nodig om officieel te kunnen starten.

Controle door de GGD

Om officieel geregistreerd te worden als kinderopvanglocatie, moet je Thuiscrèche nog wel gecontroleerd worden. De GGD controleert jouw opvang op kindveiligheid. Niet alleen moet er voldoende speelruimte zijn en een aparte slaapplek voor de kleinere kinderen, de omgeving moet vooral kind-veilig zijn. De adviseurs van Thuiscrèche begeleiden je volledig bij dit proces, door je te adviseren over de benodigde aanpassingen en je voor te bereiden op het bezoek van de GGD. Na controle ontvang je een registratienummer, waarmee je officieel geregistreerd bent als kinderopvanglocatie.

Starten

Als al het papierwerk is geregeld, ben je klaar om gastouder te worden. Voor je echt kunt beginnen, moet je natuurlijk wel opvangkinderen vinden! Wanneer je je aansluit bij Thuiscreche.nl, helpen wij je met de promotie van je eigen Thuiscrèche, bijvoorbeeld via sociale media en flyers en visitekaartjes. Op onze website richten we een speciale pagina voor je in, waarop ouders meer informatie kunnen vinden over jouw Thuiscrèche. Zo krijg je toegang tot ons grote netwerk voor de plaatsing van kinderen.

Administratiewerk

Wie start als zelfstandig gastouder, maakt zich misschien druk om de administratieve rompslomp die het zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt. Ook daarbij bieden de adviseurs van Thuiscreche.nl je gelukkig ondersteuning! Zo kun jij je volledig focussen op het liefdevol opvangen van de kinderen in jouw Thuiscrèche.

Gastouder worden? Meld je aan bij Thuiscreche.nl!

Is het jouw droom om iedere dag met kinderen te werken en wil je graag gastouder worden? Meld je dan aan bij Thuiscrèche! Bij ons ga je aan de slag als zelfstandig Crècheleidster in je eigen Thuiscrèche. Maar ook al werk je als zelfstandige, je staat er bij ons nooit alleen voor! Meer informatie over gastouder worden via Thuiscreche.nl? Lees hier meer over het Thuiscrèche-concept of neem contact met ons op.

 

Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere Crècheleidsters? Lees dan eens over de ervaring van Marijn, die in oktober is begonnen met haar eigen Thuiscrèche de Lotus. Of lees het verhaal van Bertine, die 12,5 jaar geleden de eerste Thuiscrèche startte!