gastouder worden kosten

Ben jij het liefst de hele dag omringd door kinderen en wil je daar wel je werk van maken? Ga aan de slag als gastouder! Meer over de verschillende mogelijkheden die je hebt en de kosten die gastouder worden met zich meebrengt, lees je in dit artikel.

Wat doet een gastouder?

Een gastouder is iemand die betaalde kinderopvang verzorgt in een kleinschalige en huiselijke sfeer. Eigenlijk doet een gastouder alles wat de reguliere kinderopvang ook doet, maar dan voor een groep van maximaal zes kinderen. Door die kleine groepen is er meer persoonlijke aandacht voor elk kind en kan de ontwikkeling van een kind beter gestimuleerd worden. Een ander groot verschil met reguliere kinderopvang is dat je als gastouder veel meer vrijheid in je werk hebt. Je kunt grotendeels je eigen werkdagen bepalen en je kunt veel meer zelf je dag invullen. Is het bijvoorbeeld lekker weer? Dan neem je de kinderen zo mee naar het bos of het strand. Op de reguliere kinderopvang is die mogelijkheid er natuurlijk ook, maar dan vergt dit wel meer voorbereiding en is het ook niet altijd mogelijk om alle kinderen mee te nemen.

Welke kosten moet je maken om gastouder te worden?

De kosten van gastouder worden, hangen af van verschillende factoren, bijvoorbeeld of je in het bezit bent van het juiste diploma en de manier waarop je als gastouder gaat werken.

Verschillende soorten gastouders

Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je als gastouder kunt werken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gastouder te worden aan huis, waarbij je dus eigenlijk een soort oppasfunctie vervult in het huis van de kinderen waar je op past. Op deze manier heb je als gastouder minder kosten, omdat de middelen die je nodig hebt vaak al aanwezig zijn in het huis waar je oppast. Het grote nadeel van deze manier van werken is echter dat je per oppasmoment alleen de kinderen van het gezin in wiens huis je verblijft kunt opvangen. Daarom werken de meeste gastouders met een kinderopvang in hun eigen huis. Logischerwijs brengt dit meer kosten met zich mee: je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van genoeg eten, luiers, speelgoed en andere benodigdheden. Aan de andere kant kun je op deze manier wel meer kinderen opvangen, waardoor je ook meer inkomsten zult hebben.

Welke papieren heb je nodig om gastouder te worden?

Als je gastouder wilt worden moet je allereerst in het bezit zijn van een kindgericht diploma. Welke opleidingen hieraan voldoen, vind je terug op deze lijst. Heb je een gerelateerde opleiding gedaan? Check dan de lijst van referentie-opleidingen. Dit zijn opleidingen die na goedkeuring ook voldoende zijn om als gastouder te gaan werken. Wanneer je niet in het bezit bent van het juiste diploma, dan zal je eerst een korte opleiding moeten volgen. Dat brengt vanzelfsprekend extra kosten met zich mee.

Naast het juiste diploma moet je als gastouder ook beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een EHBO-certificaat voor kinderen. Een VOG aanvragen kost €33,85, een EHBO cursus kost meestal rond de €100,-. Deze kosten kun je overigens het beste zien als een investering. Een VOG is vaak voor langere tijd geldig, en als je eenmaal je EHBO certificaat hebt behaald, moet je om de twee jaar een herhalingscursus volgen. Normaal gesproken kun je zo’n herhalingscursus tegen een lager tarief volgen, maar wanneer je als gastouder bent aangesloten bij Thuiscrèche, dan organiseren zij de avond en dekken ze de kosten voor je. Zo hoef je dus alleen het eerste certificaat zelf te betalen. Daarnaast moet je als gastouder worden ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang. Dat kost €12,- per persoon en is verplicht voor de gastouder en zijn of haar huisgenoten.

Controle door de GGD

Naast het nodige papierwerk, worden er ook eisen gesteld aan de opvanglocatie waar je van plan bent de kinderen op te vangen. Een gastouderopvang moet namelijk een kind-veilige omgeving zijn, met onder andere voldoende speelruimte en voor kleinere kinderen een aparte slaapplek. Om te controleren of jouw gastouderopvang hieraan voldoet, komt de GGD de opvanglocatie controleren. Hierna ontvang je een registratienummer waarmee je officieel geregistreerd bent als kinderopvanglocatie. De kosten van zo’n controle zijn afhankelijk van de gemeente waarin je als gastouder werkt. Uiteraard ondersteunen de adviseurs van Thuiscrèche je volledig bij dit proces, van voorbereiding door middel van protocollen en advies over het kind-veilig maken van je woning.

Overige kosten

Naast de bovengenoemde verplichtingen, maak je als gastouder natuurlijk ook andere kosten. Bijvoorbeeld bij het inrichten van je opvanglocatie en de aankoop van speelgoed, luiers en eten en drinken voor de kinderen. Veel van deze kosten kun je gelukkig declareren. Hoeveel kosten je kunt declareren, hangt vooral af van de manier waarop de Belastingdienst jouw werkzaamheden beoordeeld.

In dienst, freelancer of zzp’er

De Belastingdienst kan jouw werkzaamheden namelijk op drie manieren beoordelen. Werk je meerdere dagen bij één gezin aan huis? Dan kan de Belastingdienst de ouders van dat gezin zien als jouw werkgever. In de praktijk werken gastouders echter vaak voor meerdere gezinnen of vangen ze kinderen op in hun eigen huis. De Belastingdienst zal je dan automatisch in de categorie ‘freelancer’ plaatsen. Dat heeft als gevolg dat je bij de jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte onder andere gemaakte kosten zoals luiers en voedsel, in mindering mag brengen. Wel betaal je op deze manier veel belasting over het bedrag dat je hebt verdiend als gastouder. Daarom is het verstandiger om zelfstandig gastouder te worden door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (hier betaal je inschrijfkosten van €50,- voor). Als je voldoet aan bepaalde criteria, zoals het urencriterium (1.225 uren per kalenderjaar), zal je door de Belastingdienst gezien worden als zelfstandig ondernemer. Dat heeft verschillende voordelen. Niet alleen kun je zo ook onkosten in mindering brengen, in tegenstelling tot freelancers heb je nu ook recht op allerlei fiscale voordelen. Zo betaal je veel minder belasting en hou je meer over van je inkomsten!

Gastouder worden via Thuiscreche.nl: zelfstandig maar niet alleen

Zelfstandig ondernemer worden als gastouder heeft dus verschillende voordelen. Schrikt het regelwerk je af? Of ben je bang voor mogelijke kosten? Kies dan voor het concept van Thuiscrèche. Wij bieden zelfstandige gastouders een netwerk voor de plaatsing van kinderen, en bieden begeleiding en advies bij een groot deel van je administratie. Zo werk je als gastouder bij Thuiscrèche (hoewel wij dat liever Crècheleidster noemen) wel zelfstandig, maar niet alleen. Meer weten over het Thuiscrèche-concept? Bekijk ons acht-stappenplan! Heb je vragen over de kosten van gastouder worden? Neem gerust contact met ons op, we geven je graag meer informatie!