Jij kunt gastouder worden als je voldoet aan een aantal eisen. Zo moet jij een geschikt diploma hebben. In basis is dat het MBO niveau 2 diploma Helpende Zorg en Welzijn, maar ook met verschillende andere diploma’s uit de zorg of bijvoorbeeld het onderwijs kun je starten als gastouder. Mocht jij nog niet beschikken over één van deze diploma’s, dan is het mogelijk om alsnog een diploma te halen om gastouder te worden. De adviseurs van Thuiscrèche vertellen jou hier graag meer over.

Vereist diploma

Als gastouder moet je beschikken over één van onderstaande diploma’s of certificaten:

  • MBO niveau 2 diploma Helpende Zorg en Welzijn
  • Een diploma dat vermeld is op de diplomalijst
    Bekijk de diploma’s die van toepassing zijn voor gastouders in de Wet kinderopvang (artikel 10)

    • Wil jij als gastouder aan de slag, maar staat het diploma niet op de lijst? Dan kun je bij DUO laten uitzoeken of het diploma toch voldoet voor gastouders.
  • Een certificaat goed gastouderschap (behaald vóór 2011)
  • Ervaringscertificaat (EVC) afgegeven vóór 1 januari 2012

Naast een geschikt diploma, heb jij een geregistreerd EHBO certificaat nodig: Eerste Hulp bij Kinderen.

Mocht jij niet beschikken over een diploma dat hierboven is benoemd, dan is het mogelijk om alsnog een geschikt diploma te behalen. Onze adviseurs bespreken graag met jou de mogelijkheden voor het halen van een diploma, zodat jij als gastouder – of zoals wij het noemen: crècheleidster – aan de slag kunt.

Overige eisen om gastouder te worden

Naast het halen van een diploma voor gastouder en een certificaat voor EHBO (Eerste Hulp bij Kinderen) zijn er nog meer eisen voordat jij kunt starten als gastouder.

·       Inschrijven bij gastouderbureau

Om te kunnen werken als gastouder, dien jij te zijn ingeschreven bij een geregistreerd gastouderbureau.  Wanneer je aan de slag gaat via Thuiscreche.nl dan kun jij je alleen inschrijven op jouw woonadres. Dat is dan de locatie waar jij jouw Thuiscrèche gaat runnen.

·       VOG aanvragen voor gastouderopvang

Naast de inschrijving bij een geregistreerd gastouderbureau, heb je ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om te mogen werken als gastouder. Thuiscrèche begeleidt jou bij het aanvragen van een VOG. Nadat jij in het bezit bent van een VOG, dien je te worden ingeschreven in het Landelijk Personenregister Kinderopvang (LRK). Let op: huisgenoten/partners boven de 18 jaar en personen die geregeld op het opvangadres zijn gedurende de opvang, dienen ook in het bezit te zijn van een geldige VOG en ingeschreven te zijn in het LRK.

·       Leeftijd en taal

De minimale leeftijd om te kunnen starten als gastouder is 18 jaar. Daarnaast is het van belang dat er gedurende de opvang Nederlands, Fries of een andere erkende Nederlandse streektaal wordt gesproken.

Lees meer over de eisen die worden gesteld om als gastouder aan de slag te mogen >>

Nog geen diploma

Beschik jij nog niet over het juiste diploma om als gastouder aan de slag te gaan, maar zou jij wel graag dat diploma behalen om als gastouder/ crècheleidster te werken? Dan kan jij op eigen initiatief de mbo-opleiding opleiding ‘Helpende Zorg en Welzijn niveau 2’ volgen. De adviseurs van Thuiscrèche.nl kunnen jou informeren over de mogelijkheden. De verantwoordelijkheid voor de uiteindelijke aanmelding en de bekostiging van de opleiding liggen bij jou. Wij kijken graag mee naar mogelijkheden voor een goede stageplek bij één van onze thuiscrèches.

Stap-Budget

Wellicht kom jij in aanmerking voor een STAP-budget, hiermee zou jij een deel van de opleiding tot gastouder kunnen bekostigen. Dit STAP-budget kan je aanvragen bij het UWV. Meer informatie hierover vind je op de website van de rijksoverheid >>

Interesse om een eigen Thuiscrèche te starten?

Thuiscrèche is altijd op zoek naar nieuwe crècheleidsters. Wij adviseren en ondersteunen jou met veel plezier bij het opstarten van jouw eigen Thuiscrèche en bouwen graag samen aan een fijne, stevige en langdurige relatie. Ook als jij eerst nog een diploma voor gastouder moet halen, dan komen wij graag met jou in contact om de mogelijkheden te bespreken.