Na jaren te hebben gewerkt in de kinderopvang en daarna als gastouder, runt Naomi Bont al vijf jaar met veel plezier Thuiscrèche Villa Omi in Hengelo. Begin september ruilt ze Hengelo in voor het prachtige Uden en haar Thuiscrèche verhuist met haar mee.

Te onpersoonlijk

“Ik heb jarenlang in de kinderopvang gewerkt maar vond het allemaal zo massaal. Kinderen waren op een gegeven moment echt een nummertje voor mijn gevoel. Zeker baby’s kregen zo weinig aandacht, echt erg onpersoonlijk. Toen ik zelf kinderen kreeg acht jaar geleden ben ik daarom gestart als gastouder bij Parbedie. Dat was natuurlijk een wereld van verschil.”

Hoe kwam je bij Thuiscreche.nl terecht?

“Als gastouder kon ik al meer aandacht geven aan mijn opvangkindjes, maar al snel werd me gevraagd of ik niet mijn eigen Thuiscrèche wilde starten. In eerste instantie heb ik dat toen afgehouden omdat ik bang was dat ik echt een eigen kinderdagverblijf moest runnen inclusief schema’s etc. Ik ben niet zo van het voorschoolse. Maar ik bleef horen “Je doet het zo professioneel, een eigen Thuiscrèche is echt iets voor jou”. Dus ben ik vijf jaar geleden toch gestart en dat is me supergoed bevallen. Als Thuiscrèche kun je je toch iets professioneler presenteren. Villa Omi liep eigenlijk al snel super goed en de kleinschaligheid bevalt me heel erg.”

Wat spreekt je het meest aan van het concept?

“Zoals gezegd de kleinschaligheid en tegelijk de professionaliteit die je kunt bieden. Maar ook de vrijheid. Ik ben vrij op mezelf, dus eigenlijk is dit een perfect concept voor mij. Ik hoef niet te overleggen en kan zelf beslissingen nemen. Maar mocht ik een keer willen sparren met iemand dan kan dat met de andere Crècheleidsters, dus dat is superfijn. Sowieso vind ik het fijn om ervaringen uit te wisselen. Wat doen anderen bijvoorbeeld wanneer een kindje niet wilt drinken? Soms zit je zo vast in je eigen kring dat je even niet meer weet hoe je iets aan kunt pakken. Een frisse blik helpt dan enorm. Daarnaast is het fijn dat je via Thuiscreche.nl jezelf verder kunt ontwikkelen.”

Hoe ziet een dag in Villa Omi eruit?

“Ik vind het individu van elk kind heel belangrijk en focus me daar ook op, zodat elk kindje zijn eigen ik kan ontwikkelen. Bij mij zijn kinderen geen nummertje en alles mag – maar niks moet. Wil jij niet knutselen? Dan hoeft dat niet. Ik heb geen vast dagritme maar biedt wel structuur en stem heel erg af op de wensen en behoeften van elk kind. Daarnaast werk ik het liefst met natuurlijke producten, omdat dat aansluit op mijn eigen levensstijl. Ik geef kinderen dus liever geen hagelslag maar juist pindakaas, fruit of rozijntjes.”

“Vanaf september verhuist mijn Thuiscreche mee naar Uden, waar we een mooie eengezinswoning betrekken met een grote tuin vol met natuurlijke elementen zoals fruitbomen. In mijn nieuwe Thuiscrèche heb ik alles voor de opvang op de benedenverdieping, wat het erg overzichtelijk maakt. Zo is er een aparte speelkamer en maken we een extra slaapkamer voor de kinderen. Alle jaren ervaring komen nu goed van pas, want ik weet precies wat ik nodig heb. Zo laat ik de open trap dichtmaken. De wijk waar we gaan wonen heeft veel speeltuinen, mooie wandelpaden en er is een kinderboerderij dichtbij. Alles wat we nodig hebben is dus in de buurt. Naast naar buiten gaan vind ik het ook heerlijk om met de kinderen te bakken. Persoonlijke favoriet? Bananenbrood!”

Wat vind je het mooiste aan Crècheleidster zijn?

“Zoals gezegd dat ik kinderen heel veel persoonlijke aandacht kan geven. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich echt thuis voelen bij mij. Voor veel kindjes ben ik namelijk een tweede huis, ze draaien echt mee in mijn eigen gezin. Dat hoor ik ook terug van ouders. Die klik met ouders vind ik enorm belangrijk, je past toch op hun dierbaarste bezit. Kinderen opvangen in je eigen huis zorgt zo snel voor een goede band. En zeker wanneer je een kindje van baby tot peuter mag opvangen, dan ontwikkel je zo’n band met elkaar. Dat vind ik echt mooi. Maar het allermooist vind ik de liefde die je van de kindjes terugkrijgt. Een spontane knuffel of dat ze je in de armen vliegen wanneer je de deur open doet. Dat is echt de mooiste feedback of review die je kan krijgen!”

Heb je een tip voor anderen die een Thuiscrèche willen starten?

“Ik zou zeggen gewoon doen! Volg je hart en ga ervoor. Natuurlijk moet je wel geduld hebben en moet je een kindje goed kunnen aanvoelen. Waarom huilt een kindje? Dat is vaak niet zomaar. Ik lees kinderen heel snel en geloof dat kinderen andersom ook feilloos aanvoelen hoe jij bent. Vaak krijg ik terug dat de kinderen zo rustig zijn door mij, en dat past goed bij hoe ik zelf ben. En als je goed bent met kinderen rol je zo van het een in het ander. Vang je een kindje goed op? Dan volgen andere kinderen vanzelf. Wie weet is de moeder van je opvangkindje weer zwanger, of heeft ze nog een buurvrouw of vriendin die opvang zoekt voor haar kind. Opvang blijft altijd nodig, zeker nu steeds meer ouders allebei werken.”

Lees hier meer over Thuiscrèche Villa Omi. Naomi heeft nog plekjes vrij in Uden!