Per 1 februari 2023 is Daniëlle Boon (40 jaar) gestart met haar Thuiscrèche De Bezige Bijtjes. Zij runt haar Thuiscrèche in een knusse jaren dertig woning aan de Poolmansweg 254 in Enschede. Hier woont zij samen met haar 12-jarige zoon Luca, 10-jarige dochter Nora, babydochter Yuna en hond Frenkie. Daniëlle heeft tien jaar als gastouder gewerkt en zij heeft onlangs de overstap gemaakt naar Thuiscrèche. De naam ‘De Bezige Bijtjes’ zegt al veel over Daniëlle: ze gaat namelijk graag naar buiten met de kinderen en ze is zelf altijd bezig om de kinderen – zowel binnen als buiten – het naar hun zin te maken. In dit interview stelt ze zich uitgebreid voor.

Er is nog plek

“Ik was gestopt als gastouder toen mijn zwangerschapsverlof begon”, begint Daniëlle haar verhaal. “De komst van mijn jongste dochter was een verrassing, maar we genieten intens van haar. Ze is zo’n lachebekje en heel gemakkelijk. Na mijn verlof begon het toch weer te kriebelen, ik wilde graag terug in de kinderopvang. Door gewoonweg te zoeken via Google ontdekte ik Thuiscrèche. Het professionele aspect sprak mij erg aan. Ik heb uitgebreid contact gehad met adviseur Kirsten Meyn. Dat waren zeer prettige gesprekken en daarna is het balletje eigenlijk heel snel gaan rollen. Momenteel vang ik al twee kindjes op en mijn eigen dochtertje is er natuurlijk ook bij. Qua baby-aantal zit ik dus al vol, maar ik heb zeker nog ruimte voor dreumesen en peuters.”

Win-win situatie

“Als tiener heb ik eerst de mbo-opleiding ‘Helpende zorg en welzijn’ gevolgd. Destijds wilde ik graag kraamverzorgster worden, dus daarna ben ik gestart met de opleiding ‘Verzorgende’ op niveau 3. Maar ik ontdekte algauw dat dit toch niet helemaal bij mij paste. Het plan was om er een jaartje tussenuit te gaan en te bedenken welke andere vervolgstudie ik wilde volgen. Om geld te verdienen ging ik werken bij de Aldi en uiteindelijk ben ik niet meer terug naar school gegaan. Op het moment dat ik zelf kinderen kreeg bedacht ik mij: ‘het is toch eigenlijk raar dat ik nu mijn kinderen naar de kinderopvang breng, terwijl ik zelf de papieren hier voor heb?’ Dus ik besloot om als gastouder aan de slag te gaan. Mijn eigen kinderen waren natuurlijk ook thuis bij mij en daar kwamen nog wat extra kindjes bij. Voor mij was dit absoluut een win-win situatie”, aldus Daniëlle.

Zorgzaam

“Omdat ik al tien jaar heb gewerkt als gastouder zijn mijn eigen zoon en dochter er helemaal aan gewend dat er vier dagen per week ook andere kindjes thuis zijn. Vooral mijn dochter vindt het heerlijk, die helpt mij graag en speelt gezellig met de kleintjes”, vervolgt Daniëlle. “Mijn kinderen zouden mij beschrijven als een lieve zorgzame moeder die altijd het beste met iedereen voor heeft. Daar zou ik zelf aan toevoegen dat ik rustig en geduldig ben, maar toch zeker ook spontaan en dat ik gemakkelijk contact leg.”

Behoeftes van het kind

“Ik vind het belangrijk dat een kind echt kind mag zijn. Ze moeten dus niet verplicht van mij knutselen of puzzelen. Ik kijk altijd naar de behoeftes van het kind. Natuurlijk is het fijn dat ik door mijn eigen kinderen – en doordat ik al tien jaar als gastouder heb gewerkt – de nodige ervaring heb opgedaan met verschillende leeftijden en karakters van kinderen. Daardoor heb ik geleerd om daar op de juiste manier op in te spelen. Daarnaast heb ik ook enkele cursussen gevolgd, bijvoorbeeld om nog beter te leren wat bij kinderen op een bepaalde leeftijd past, hoe je met ze omgaat en hoe je ze kunt uitdagen”, legt Daniëlle uit. “Zo was er eens een jongentje dat het liefst de hele dag wilde puzzelen. Dan schaf ik bewust wat moeilijkere puzzels aan om hem te kunnen blijven uitdagen.”

Ritme

“In mijn Thuiscrèche werk ik met een vaste ritme. De drie r’s: rust, reinheid en regelmaat waren vroeger al de pijlers voor het opvoeden. En naar mijn mening zijn ze nog steeds essentieel. Door de jaren heen is namelijk gebleken dat dit voor alle kindjes, maar zeker ook voor mij als leidster, het beste werkt. Een dag bij Thuiscrèche De Bezige Bijtjes ziet er dan ongeveer als volgt uit:
Voor 9 uur ’s ochtends worden alle kindjes gebracht. Dat is het moment dat ze heerlijk vrij mogen spelen. Om 10 uur is het tijd om fruit te eten en wat te drinken. Als het mooi weer is dan gaan we lekker naar buiten of naar de speeltuin en eten we het fruit gezellig aan de picknicktafel. Rondom feestdagen gaan we ’s ochtends knutselen, maar dat is dus niet verplicht. Er kan altijd naar hartenlust gespeeld worden. Nadat we rond het middaguur met z’n allen brood hebben gegeten, gaan de allerkleinsten naar bed. Voor de peuters die niet meer slapen creëer ik dan wel een rustmomentje. Bijvoorbeeld even een boekje lezen op de bank. Zodra de kleintjes wakker worden, gaan we met z’n allen weer wat drinken en eten. Om vervolgens het liefst weer samen naar buiten te gaan”, vertelt Daniëlle enthousiast.

Professioneel

“Mijn indruk van Thuiscrèche is heel positief. Ik ervaar een groot verschil qua professionaliteit tussen Thuiscrèche andere gastouderbureaus. De manier waarop Thuiscrèche het aanpakt, mij adviseert en ondersteunt kan ik enorm waarderen. Soms zien mensen ons helaas nog wel eens als ‘verkapte oppas’. Maar wij runnen een kleinschalige professionele variant van een kinderopvang. Bij Thuiscrèche voel en krijg ik de waardering die Crècheleidsters naar mijn mening zeker verdienen. Weet je wat ik ook zo mooi vind?”, gaat Daniëlle verder. “Voorheen ervaarde ik af en toe dat gastouders elkaar als concurrenten zagen. Als Crècheleidsters zijn we juist collega’s, wij werken samen en versterken elkaar. Voordat ik officieel begon met ‘De Bezige Bijtjes’ ben ik bij een andere Crècheleidster op bezoek geweest. Zij gaf antwoord op al mijn vragen. Dat gaf zeker de doorslag! Ondertussen zit ik in een appgroep met alle andere Crècheleidsters. Ik heb al zoveel lieve berichten ontvangen, ik kwam zeer zeker in een warm bad terecht.”

Contact

“Een belangrijk onderdeel van mijn vak is natuurlijk het contact met de ouders. Voor ouders van baby’s houd ik vanzelfsprekend in een boekje de belangrijkste gegevens bij (bijvoorbeeld hoeveel en op welk tijdstip het kindje heeft gedronken). Elke ouder krijgt ’s ochtends de gelegenheid om te vertellen hoe het met zijn/haar kindje gaat en of er bijzonderheden zijn. Wanneer het kindje weer wordt opgehaald, dan vertel ik bij de overdracht natuurlijk hoe het die dag is verlopen. Daarnaast stuur ik ouders ook regelmatig foto’s, want ik weet als geen ander hoe leuk het is om te zien wat je kind(eren) meemaken!
Tot slot wil ik dit nog even benadrukken: Ik woon heel centraal in Enschede, dichtbij de snelweg. Dus ook voor ouders die bijvoorbeeld niet in Enschede wonen, maar wel hier werken, is mijn Thuiscrèche heel goed bereikbaar.”

Toekomst

“Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt naar Thuiscrèche. Ik verheug mij op de komst van nieuwe kindjes. Zoals ik al eerder aangaf, mogen er op dit moment geen baby’s meer bij, maar heb ik nog wel plek voor kinderen tussen 1 en 4 jaar.
Heel eerlijk gezegd ben ik al best heel tevreden met hoe ik nu functioneer als Crècheleidster. Toen ik startte als gastouder moest ik in het begin zoeken naar een manier die het beste bij de kinderen en mijzelf past. Die heb ik gevonden en daar voel ik mij nu heel prettig en zelfverzekerd bij. Maar naast de nodige ervaring, zal mijn leeftijd daar ook vast wat aan hebben bijgedragen”, lacht Danielle. “Wat niet betekent dat ik ben uitgeleerd, want als ik trainingen mag volgen die mij interesseren, dan grijp ik die kans zeker. Zolang de kinderen uiteindelijk maar met een glimlach naar huis gaan!”