“Van oorsprong ben ik eigenlijk fysiotherapeut”, begint Ursula Ardjoen te vertellen. “Ik heb 10 jaar in Duitsland gewerkt als fysiotherapeut en was ook gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Ik heb daar een hele leuke tijd gehad. In de tussentijd heb ik ook een opleiding als acupuncturist afgerond. Nadat ik was gestopt in Duitsland ben ik even aan de slag gegaan als fysiotherapeut in Nederland, maar ik kon toen mijn draai niet helemaal vinden. Ik wilde namelijk graag met kinderen werken, want dat is echt mijn passie. Het was even zoeken hoe ik dat dan zou invullen. Via een andere Thuiscrèche kwam ik erachter dat je ook thuis op kinderen kunt passen. Dat sprak mij direct aan!”
Kwartje op zijn plek
“Ik heb de opleiding tot crècheleidster binnen enkele maanden afgerond. Toen ik bekend maakte dat ik mijn eigen Thuiscrèche Ravelijn opende, ontving ik als eerste mijn buurmeisjes als oppaskinderen. Daarna zat mijn Thuiscrèche binnen de kortste keren vol. Die passie op werkgebied had ik al gauw weer helemaal teruggevonden, het kwartje viel helemaal op zijn plek”, vertelt Ursula enthousiast. “Mijn achtergrond als fysiotherapeut komt nog steeds van pas. Als ik zie dat een kindje moeite heeft met lopen of praten, dan kan ik daar heel speels op inspelen. Dan doe ik bijvoorbeeld balansoefeningen zonder dat ze het door hebben.”
“Op het moment dat ik mijn Thuiscrèche Ravelijn ben gestart, waren mijn eigen kinderen al iets ouder. Dat vond ik eigenlijk wel prettig, want daardoor kon ik er volledig zijn voor mijn eigen kinderen zijn. Het leuke is dat mijn kinderen er enorm van genieten, ze zijn altijd blij om de kleintjes te zien als ze uit school komen. En het speelgoed waar ze zelf niet meer mee spelen, geven ze ook met alle liefde aan de oppaskindjes.”
Veilig en knus
“Voorheen had ik mijn Thuiscrèche in ons huis, maar op een gegeven moment begon het mij zelf tegen te staan dat werk en privé door elkaar liepen. In de rust wilde ik mijn eigen huis terug.
Nu ben ik verhuisd en heb ik een Thuiscrèche aan huis. Het is met een deur verbonden aan ons huis, dus we lopen zeker in en uit. Maar het brengt nu wat meer rust voor ons allemaal. Het kinderspeelgoed is nu opgeborgen in de aparte ruimte. Deze ruimte is veilig, klein en knus. Het is goed te overzien. Dat is voor de kleintjes heel fijn, ook de baby’s zijn snel gewend. Bijkomend voordeel is dat ik nu zelf ook meer rust ervaar. En als ik mij goed voel, dan hebben de kinderen daar ook profijt van.”
Band met de ouders
“Het werk als Crècheleidster is elke keer anders. Geen dag is hetzelfde, alles loopt anders dan gepland. Het mooie is dat ik nog elke dag leer. Ik verbaas mij ook nog continu. Vorige week zat ik hier nog met een grote glimlach omdat een kindje van slechts 7 maanden al staat. Dat app ik dan direct naar de moeder. Sowieso heb ik met alle ouders een heel directe band. Het moet tussen ons klikken bij de intake. De samenwerking met de ouders is namelijk heel belangrijk, je moet samen op één lijn zitten”, legt Ursula uit. “Ik maak foto’s en filmpjes van de kinderen en die app ik naar de ouders. De overdracht ’s ochtends en ’s avonds is vaak ook wat uitgebreider. Het bijzondere is dat ik sommige ouders ondertussen ook al jaren ken, omdat ze meerdere kindjes naar mijn Thuiscrèche hebben gebracht. Dan bouw je echt wel een band op.”
Rust en spelenderwijs leren
“Ik ben een voorstander van rust, reinheid en regelmaat. Kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Wij gaan elke dag naar buiten, eten op vaste tijdstippen. De kindjes kennen de regels, ze weten wat er komt, dat geeft zoveel rust. Jonge kinderen moeten naar mijn mening spelenderwijs leren. Je moet ze niet het gevoel geven dat ze op een schoolbank zitten en dat ze verplicht moeten. Het is zoveel leuker om tijdens het zingen te gaan tellen. Herhaling werkt daarbij zeker. En vooral die positiviteit erin brengen!” zegt Ursula.
“Mijn Thuiscrèche bevindt zich in Borne in een woonwijk. Het is heel kindvriendelijk, we hebben hier op elke hoek een speeltuintje. Er is een klein kinderboerderijtje in de buurt. Ook is er veel groen in de wijk. Ik ga dan ook graag samen met de kindjes naar een veldje toe, picknickkleed mee, daar kunnen ze lekker ravotten en rennen. Maar de kinderen zijn ook dol op de zandbak, dan nemen we zelf schepjes en emmertjes mee.”
Werken met thema’s
“Ik heb een paar jaar geleden de ‘Uk & Puk’ opleiding gevolgd. Het is heel leuk om pop Puk een nieuw thema te laten introduceren. Hij vertelt het verhaal, hij wordt overal bij betrokken. Vanaf het begin laat ik de baby’s ook kennismaken met Puk. Hij maakt onderdeel uit van onze groep. Het werken met thema’s en de seizoenen is heel fijn. Die herhaling is juist prettig, want na vier jaar weten de kindjes bijvoorbeeld de betekenis van Vaderdag en dat we dan iets leuks gaan knutselen speciaal voor papa. Maar ook het introduceren en vieren van de zomer met een leuke thematafel is voor kinderen heel leerzaam. Onlangs vond de dag van de ‘Bij’ plaats. Dan gaan we bijen bekijken, honing proeven en natuurlijk een mooie kleurplaat inkleuren”, licht Ursula toe.
“Recent heb ik de cursus ‘Babyspecialisatie’ gevolgd en afgerond. De organisatie van Thuiscreche.nl stimuleert alle crècheleidsters om zich te blijven ontwikkelen. Ze houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied, maar ze bieden ook cursussen aan. Dat vind ik een hele goede zaak. Daarnaast vind ik het zelf ook heel leerzaam, het is altijd handig om je kennis weer op te frissen.”
Werken als zelfstandige
“Het werken als zelfstandige bevalt mij uitstekend. De verbondenheid met Thuiscrèche is heel prettig, vooral omdat je collega’s hebt en elkaar kunt inspireren. Vanuit Thuiscreche.nl worden er ook leuke en informatieve bijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast heb je als crècheleidster een eigen adviseur waarmee je heel gemakkelijk en snel contact op kunt nemen”, vervolgt Ursula haar verhaal. “Die adviseur werkt heel nauwkeurig en geeft duidelijk advies. Je bent dus zelfstandige, maar er is iemand voor je als het nodig is. Dat geeft mij veel vertrouwen en rust.”
“Ik zou het anderen dan ook zeker aanraden om een eigen Thuiscrèche te starten. Maar je moet er niet te luchtig over denken. Daarmee bedoel ik dat je wel goed moet nadenken of het bij jou past, want je moet er zeker in investeren. Het is niet iets dat je er zomaar even bij doet, het is een volledige baan. Je moet zorgen dat je de kindjes goed verzorgt en begeleidt. Je levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een kind. Als een kindje 4 jaar wordt en tegen mij zegt: ‘Ursula, ik heb zin om naar school te gaan’, dan weet ik dat ik het goed gedaan heb. Dan heeft het kindje zich veilig gevoeld en is het toe aan de volgende stap. Dat maakt mij trots. Maar ik ben net zo trots als kindjes ‘s ochtends zingend binnen komen bij Ravelijn omdat ze zin hebben om bij mij te komen spelen. En als ze ’s avonds weer goed gemutst naar huis gaan.”