Kinderopvang Bruinehaar | TC 't Kamphuuske 12,5 jaar

Ze was de eerste Crècheleidster die via thuiscreche.nl aan de slag ging in haar eigen Thuiscrèche. Vorig jaar vierde Bertine Kamphuis alweer het 12,5-jarig jubileum van haar Thuiscrèche ’t Kamphuuske en nog steeds geniet ze er elke dag van om kinderen in zo’n rustige en kleinschalige omgeving op te vangen. Samen blikken we terug op de afgelopen 12,5 jaar.

Op zoek naar een leuke uitdaging

“Voor de geboorte van mijn kinderen werkte ik in het ziekenhuis in Almelo als voedingsassistente op de afdeling. Toen mijn dochter werd geboren ben ik daarmee gestopt en ben ik de administratie voor mijn man gaan doen. Na de geboorte van onze zoon was ik eigenlijk weer op zoek naar een leuke uitdaging en bij de peuterspeelzaal waar ik hem heen wilde brengen zochten ze toen een vrijwilligster. Dat ben ik gaan doen: knutselen, werken met thema’s, ik vond het zo leuk om lekker bezig te zijn met de kinderen.”

Hoe kwam je bij thuiscreche.nl terecht?

“Mijn werk als vrijwilligster bij de peuterspeelzaal deed ik van 2001 tot 2008. Dat was net de periode dat er veel veranderde rondom kinderopvang en daarom moest ik steeds meer dagdelen inleveren. Via een moeder in de oudercommissie kwam ik in contact met Judith van Parbédie. Zij raadde me aan om voor mezelf te beginnen: ik vond het werken met kinderen geweldig en ik woon onwijs mooi buitenaf, waardoor ik enorm veel ruimte heb. Na een telefoontje en een bezoekje van haar bij mij thuis heb ik toen na goed overleg met mijn man besloten om de stap te zetten.”

Wat spreekt je het meest aan van het Thuiscrèche concept?

“Wat mij het meest aanspreekt aan het Thuiscrèche concept is de persoonlijke begeleiding. Ik vond het natuurlijk best spannend om voor mezelf te beginnen, maar gelukkig kreeg ik heel veel begeleiding van Judith. Ze ging bijvoorbeeld zelfs met mij mee naar de Kamer van Koophandel. Juist die persoonlijke begeleiding en het feit dat je altijd bij de adviseurs terecht kunt, maken het voor mij zo fijn om een eigen Thuiscrèche te hebben. Je krijgt ondersteuning op het gebied van administratie en er worden cursussen aangeboden, zoals de jaarlijkse EHBO voor kinderen – betaald door thuiscreche.nl. Ook andere cursussen kun je via hen volgen, ik volg bijvoorbeeld nu de cursus Babyspecialist. Daarnaast zorgt thuiscreche.nl ook voor contact met andere Thuiscrèches. Normaal gesproken zijn er twee bijeenkomsten per jaar en thema-avonden en daarnaast kun je makkelijk advies vragen aan andere Crècheleidsters via de appgroep waar we in zitten. Zo sta je er nooit alleen voor.”

Hoe ziet een dag in jouw Thuiscrèche eruit?

“Mijn Thuiscrèche bevindt zich in een apart deel van ons huis dat we hiervoor hebben omgebouwd. Speciaal voor de kinderen heeft mijn man een blokhut gemaakt waarin ze kunnen spelen. Dat is dan weer het voordeel van een timmerman als man. Bij mij gelden verder echt de drie R’s: rust, reinheid en regelmaat. Ik wil de kinderen een gevoel van rust en veiligheid geven. Als de kinderen binnenkomen is er daarom altijd eerst wat ruimte voor spelen en het uitzwaaien van de ouders, om daarna samen wat fruit te eten. Liedjes zingen voor en na het eten, zoals ‘Smakelijk eten’ en samen op muziekinstrumenten spelen vind ik trouwens altijd erg leuk met de kinderen.”

“Voor de rest geldt dat een kind hier niks moet, hier mag het gewoon kind zijn. Dus verhaaltjes lezen, knutselen, verven of lekker naar buiten (vooral met mooi weer) – bij mij kan het allemaal! Natuurlijk vind ik ritme wel heel belangrijk, dus kleine kindjes gaan na het middageten gewoon even slapen. Doordat wij buitenaf wonen en beschikken over een behoorlijk groot stuk grond, kunnen de kinderen gewoon veilig spelen. Daarnaast zijn het bos, het hertenkamp en de kinderboerderij vlakbij, dus dat zijn ook plekken waar ik graag heen ga met de kinderen. Ook lezen vind ik heel belangrijk, dus als het kan ga ik samen met de kinderen naar de bibliotheek.”

Wat vind je het mooiste aan Crècheleidster zijn?

“Het mooiste aan Crècheleidster zijn vind ik dat je door de kleinschaligheid van een Thuiscrèche de kinderen zoveel aandacht kunt schenken. En dat in een huiselijke, knusse en veilige omgeving. Je ziet ze echt groeien van baby naar kind en bent bij elk eerste stapje. Daar krijg je ook enorm veel liefde voor terug. Laatst heb ik iedereen een cadeautje gebracht met een kaartje dat ik de kinderen zo miste vanwege de sluiting van de kinderopvang door de coronamaatregelen. Dan staan de kindjes voor het raam omdat ze je willen knuffelen omdat ze jou ook zo missen. Dat is echt mooi – daar doe je het toch voor.”

Wat is jouw tip voor anderen die een Thuiscrèche willen starten?

“Ten eerste als je gek bent op kinderen en je hebt de mogelijkheid om bij huis te beginnen – gewoon doen! De zelfstandigheid en flexibiliteit om je eigen dag te kunnen indelen én het feit dat je de kinderen zoveel persoonlijke aandacht kan geven maakt het voor mij echt een superleuke uitdaging. Vanuit thuiscreche.nl krijg je ook echt de begeleiding die je nodig hebt om te starten, dus zeker doen! Inmiddels heb ik alweer mijn 12,5-jarig jubileum gevierd en ben ik nog steeds heel erg blij dat ik deze stap heb gezet. Ik ben dan ook nog lang niet van plan te stoppen én heb zelfs nog wat plekjes vrij! Dus voor ouders die geïnteresseerd zijn – je mag altijd vrijblijvend even een kijkje komen nemen als je de blokhut in levenden lijve wilt zien!”

Meer weten over Bertine? Bekijk hier meer informatie over Thuiscrèche ’t Kamphuuske!