Welke benodigdheden zijn belangrijk om een kinderopvang in de eigen woning in te richten?

In een Thuiscrèche vang jij de kinderen in jouw eigen woning op. De eerste benodigdheid voor het inrichten van een kinderopvang aan huis is dan ook: voldoende ruimte. Want als jij een Thuiscrèche gaat starten, dan is het belangrijk dat de ruimte in jouw woning en de bijbehorende tuin groot genoeg zijn om de kinderen lekker te laten spelen. Jouw huis en tuin moeten zo ingericht zijn dat het voldoet aan de behoeften van alle kinderen, waarbij de veiligheid altijd gewaarborgd is.

Checklist

Voordat een Thuiscrèche officieel van start gaat, richt de Crècheleidster de woning eerst volledig in. Hiervoor moeten de volgende benodigdheden worden aangeschaft: bedjes, kinderstoelen, commode, een box en een traphekje. Maar denk ook aan benodigdheden zoals een potje en een wc-bril verkleiner. Daarnaast moet je plastic bordjes, (tuit)bekers en slabbetjes aanschaffen zodat de kindjes lekker kunnen eten en drinken. Er zijn nog veel meer dingen die je nodig hebt, daar adviseren wij je zeker bij. Je krijgt van ons een volledige checklist. We komen zeker kijken of alles goed ingericht en in orde is. En tot slot komt de GGD altijd langs voor inspectie voordat jouw Thuiscrèche daadwerkelijk geopend wordt.

Een kindje moet zich op z’n gemak voelen in de ruimte

Je zou denken dat het niet zo ingewikkeld is om een kinderopvang in te richten. Want je hebt immers je eigen woonkamer al ingericht en dat is best leuk geworden. Je hebt met veel zorg voor jouw Thuiscrèche de meubels (zoals een tafel, stoeltjes, bedjes, commode en een box) uitgekozen die aan alle gestelde eisen voldoen. En als je deze meubeltjes neerzet, dan zou dit toch voldoende moeten zijn? Maar zo werkt het toch niet helemaal. Want een ruimte met specifieke eisen en wensen, zoals een Thuiscrèche, heeft een andere vorm van inzicht nodig. Inzichten die het beste uit de ruimte halen. En die een ruimte tot stand brengt waar iedereen graag wil zijn en zich op zijn/haar gemak voelt. Wij adviseren en helpen jou daar graag bij!

Afgeschermde ruimtes creëren

Als kindjes in een grote open ruimte spelen, dan kunnen zij zich moeilijker concentreren. Ze krijgen te veel prikkels van alles wat er om hen heen gebeurt en ze voelen zich niet veilig. Door een paar hoeken in de ruimte te creëren, voelen kinderen zich al meer afgeschermd en ontstaat er een eigen speelplek, waardoor zij zich meer kunnen verdiepen in hun spel of werkje. Door die hoeken (en er zijn nog meer trucs om deze plekken duidelijker af te bakenen) ontstaat er ook structuur in de ruimte. Op die manier heeft de Crècheleidster meer overzicht. Jij komt daardoor ook meer aan jouw taken toe, het begeleiden en inspireren van de kinderen.

Veiligheid en geborgenheid

Het verdelen van een grote ruimte in kleinere delen is echter niet voldoende. Er zijn meer benodigdheden om jouw Thuiscrèche in te richten tot een prettige pek voor de kindjes. Veiligheid en geborgenheid creëer je door kleinere, op zichzelf staande plekken te maken, maar ook door zachte en comfortabele elementen toe te voegen. Dat tapijt waar de kindjes heerlijk op kunnen spelen, die lage bank waar ze lekker op kunnen weg mijmeren, of waar ze met jou een boekje kunnen lezen.

Rust

Rust creëer je ook door patronen, elementen en kleuren te herhalen, door een eenheid te scheppen. De primaire kleuren rood, geel en blauw en groen zijn nog steeds favoriet bij ontwerpers van kinderdagverblijven en bij fabrikanten van meubels en speelgoed. Maar dit kan ook overweldigend zijn voor kinderen en volwassenen. Kinderen brengen namelijk zelf al zoveel kleur. Je kunt er dus ook voor kiezen om de omgeving wat rustiger te houden. Wit, lichtgrijs, pastel, naturel tinten en hout zorgen voor rust en geven ons een warm gevoel.

Speelgoed

Kinderen vinden het heerlijk om te spelen. Ze kunnen zich uren vermaken met het stapelen van houten blokjes. Een houten treinbaan is ook nog altijd een succes. Maar ze maken ook graag heerlijke gerechtjes voor je klaar in hun eigen speelkeukentje. Voor elke leeftijd is er passend speelgoed te vinden. Als Crècheleidster weet je vast zelf heel goed welk speelgoed geschikt is. Maar wij geven je ook graag tips.

Creatief

Elke Crècheleidster knutselt regelmatig met de kindjes. Ze hebben dus een goede voorraad krijtjes, potloden, klei, verf, vouwblaadjes en lijm geschikt voor jonge kinderen. Met het knutselen stimuleer je de fijne motoriek van de kindjes. En het is heel leuk om op die manier ook aandacht te besteden aan de seizoenen en feestdagen.

Buiten spelen

In elke Thuiscrèche wordt er volop buiten gespeeld. Dit doen ze in de eigen tuin van de Crècheleidster, waar bijvoorbeeld een zandbak staat. Maar de Crècheleidster kan ook beschikken over een bolderkar waarmee ze met de kindjes een bezoekje brengt aan een nabijgelegen speeltuintje of kinderboerderij.

Uitdaging

Kinderen kunnen uitgedaagd worden door de meest eenvoudige dingen. Laat ze zelf hun speelgoed in en uit vakjes of doosjes doen. Autootjes doen het geweldig als je ze door een buis laat racen.
Het is heel fijn voor kindjes als zij zich kunnen optrekken aan een steun. Deze en nog veel meer elementen zijn in de inrichting eenvoudig (en niet al te duur) te integreren.

Samenwerken

Bij het inrichten van een goed ingedeelde ruimte, waar zowel de kindjes als de Crècheleidster zich op hun gemak voelen, is samenwerken voor ons heel belangrijk. We kijken samen met jou welke mogelijkheden er zijn en welke behoefte er is. We komen tot prachtige resultaten met onze kennis over veiligheidseisen, het beleidsplan en doelen en met jouw eigen ideeën, wensen en inzet.

Wil je meer weten over het starten en inrichten van jouw eigen Thuiscrèche?

Wij vertellen je graag wat er allemaal nodig is. Neem contact met ons op!