Onze professionele thuiscrècheleidsters zouden hun werk niet zo goed kunnen doen zonder de ondersteuning en het advies van hun adviseur. Regelmatig geven wij onze crècheleidsters hier het woord. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen – zowel ouders als geïnteresseerden die overwegen om hun eigen Thuiscrèche te starten – kunnen lezen hoe onze leidsters hun eigen Thuiscrèche runnen, wat er allemaal bij komt kijken en hoe zij de samenwerking met Thuiscreche.nl ervaren. Maar het werd hoog tijd om één van onze adviseurs te laten vertellen over haar functie. Benieuwd welke werkzaamheden zij uitvoert en op welke manier zij de crècheleidsters ontzorgt? Lees dan gauw het hele interview met onze adviseur Karine Feddema!

Thuiscrèche in Doetinchem op de kaart zetten

“Ik hbo economie gestudeerd, in de richting commerciële economie en marketing”, begint Karine (54 jaar) haar verhaal. “Na mijn studie heb ik verschillende functies gehad op dat vakgebied: Commerciële medewerker binnen- en buitendienst. Deze banen hadden met elkaar gemeen dat ik de klant te woord stond, inventariseerde waar zij behoefte aan hadden, om vervolgens een offerte te maken voor het gewenste product of de dienst. In 2008 maakte ik de overstap naar Parbédie Kinderopvang (dat is de overkoepelende organisatie van Thuiscreche.nl). Ik woon zelf in Doetinchem en zij hebben mij gevraagd om Thuiscrèche hier op de kaart te zetten.”

Adviseren, ondersteunen en evalueren

“Mijn werkzaamheden bestaan natuurlijk niet alleen uit het werven van leidsters voor nieuwe Thuiscrèches”, legt Karine uit. “Ik adviseer en ondersteun alle crècheleidsters in mijn regio (en daarbuiten). Ik zorg dat een nieuwe crècheleidster wordt geregistreerd bij de gemeente en de GGD. Verder bewaak ik de Wet Kinderopvang en controleer daarom per Thuiscrèche of wij de protocollen en documenten op orde hebben. Het is namelijk verplicht om dat ieder jaar te updaten. Daarnaast zorg ik dat ik de risico-inventarisatie (veiligheid en gezondheid) bij de Thuiscrèche wordt afgenomen. Tevens neem ik zowel de evaluatie af met de crècheleidsters als met de ouders: gaat het goed met de ontwikkeling van de kinderen? Waar loop je eventueel tegenaan? De input van onze crècheleidsters en de ouders vinden wij belangrijk, zodat wij onze kwaliteit kunnen waarborgen en waar nodig verbeteren.”

Ontzorgen

“Alle zorg betreffende het financiële aspect wordt de crècheleidsters uit handen genomen. De opvanguren worden ingepland en verwerkt, zodat de crècheleidsters het alleen maar hoeven te controleren en te accorderen. Wij maken de facturen op en incasseren de gelden bij de ouders. Daarna komt het verdiende geld dezelfde maand nog bij de crècheleidster terecht. Zij worden daarin dus bijna volledig ontzorgd”, vertelt Karine. “De administratie moet namelijk geen maandelijkse tijdrovende bezigheid zijn, want wij willen dat onze crècheleidsters zich volledig kunnen richten op de kinderen.”

Contact met ouders

“Een ander onderdeel van mijn werkzaamheden is dat ik bemiddel tussen ouders en leidsters. Komt er een vraag binnen voor opvang dan kijk ik wat er mogelijk is bij die crècheleidster. Ik leg vervolgens het eerste contact tussen de ouders en leidster. Daarna draag ik het aan hen over. De crècheleidster gaat zelf in gesprek met de ouders. Zo’n intakegesprek is heel belangrijk om van beide kanten te ontdekken of het klikt. Mochten de ouders er daarna voor kiezen om hun kind naar die Thuiscrèche te laten gaan, dan neem ik contact op om hen te informeren over de Wet Kinderopvang, vervolgens maak ik de plaatsingsovereenkomst op neem deze met de ouders door. Eventueel maak ik een berekening betreffende de kinderopvangtoeslag. Ik merk dat deze helderheid voor ouders belangrijk is, ze willen naast een goede verzorging voor hun kindje ook weten waar ze financieel aan toe zijn.”

Professionaliteit en persoonlijkheid

“Als Thuiscrèche springen wij eruit op het gebied van professionaliteit en persoonlijkheid. Daarmee onderscheiden wij ons absoluut. Onze crècheleidsters zijn zeer professioneel en hebben goed persoonlijk contact met de ouders. Maar dat verwachten wij dus ook van onze adviseurs: professionele aanpak richting zowel de ouders als de leidsters en prettig persoonlijk contact met de leidsters. We hebben hele korte lijntjes, de crècheleidsters hebben één adviseur waarbij ze met al hun vragen terecht kunnen.“

Kwaliteit en scholing

“Wij verwachten van al onze crècheleidsters dat ze kwaliteit leveren, daarvoor moeten zij zichzelf blijven ontwikkelen. Wij vragen dus zeker wat van ze qua professionaliteit, maar daar zetten wij qua verdiensten ook wat tegenover”, licht Karine toe. “Om die kwaliteit te waarborgen, bieden wij de crècheleidsters ieder jaar trainingen en scholing aan, dit behoort ook tot mijn werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan de training VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) en diverse e-learning modules. Wij verwachten van de crècheleidsters dat zij hieraan meedoen, zodat zij zich blijven ontwikkelen en op een professioneel niveau hun Thuiscrèche kunnen runnen. Vanzelfsprekend wordt er jaarlijks een kinder-EHBO herhalingscursus georganiseerd, dit is een verplicht onderdeel voor alle leidsters.”

Visie en passie

“De meerwaarde van onze kwaliteit en professionaliteit is dat kinderen bij onze Thuiscrèches zich spelenderwijs kunnen en mogen ontwikkelen. Natuurlijk hebben de leidsters hun eigen visie en passen ze de methodiek op hun eigen manier toe. Maar altijd met dezelfde kwaliteit en vooral met enorm veel passie en liefde voor de kinderen. Naar mijn mening ligt de kracht van een Thuiscrèche naast professionaliteit vooral in het kleinschalige. Door die kleine groepen is het mogelijk om regelmatig erop uit te gaan, lekker de natuur in. En er is dus daardoor alle ruimte voor de kinderen om zich spelenderwijs te ontwikkelen”, aldus Karine.

Informeren

“Als adviseurs brengen wij één keer per kwartaal een nieuwsbrief uit voor alle crècheleidsters. Hierin komt aan bod wat er speelt binnen de organisatie. We stellen bijvoorbeeld nieuwe leidsters voor, maar we informeren ook over veranderingen in de kinderopvang. Het moge duidelijk zijn dat er tijdens de COVID-19 periode zeer regelmatig mailtjes werden verstuurd om alle crècheleidsters op de hoogte te houden. Natuurlijk zijn de adviseurs dagelijks telefonisch en per mail bereikbaar voor alle vragen. We hebben daarnaast ook een appgroep waar alle leidsters deel van uitmaken, deze wordt gebruikt om elkaar te informeren en inspireren. Ondertussen zijn er ook appgroepen per stad of regio gemaakt. Wij merken dat de crècheleidsters uit één stad of regio onderling ook zaken afstemmen, samen leuke dingen organiseren voor de kindjes of workshops volgen. Dat juichen wij alleen maar toe!”

Uitbreiden

“Ondertussen hebben wij in Doetinchem en omgeving acht Thuiscrèches. Maar ook rondom Deventer zijn we aardig vertegenwoordigd. We vergroten ons werkgebied steeds meer. Er zijn zelfs al Thuiscrèches in de omgeving Den Haag en omgeving Breda. En we komen nu ook noordelijker in het land. We willen graag nog verder uitbreiden, dus we blijven zoeken naar nieuwe leidsters. Mocht iemand interesse hebben om een eigen Thuiscrèche te starten, dan laat ik middels een presentatie ons unieke concept zien en informeer ik de potentiële leidster volledig. Tijdens deze kennismaking kan ik met eigen ogen zien of de leidster en haar woning voldoen aan onze wensen. Die persoonlijke aanpak vinden wij heel belangrijk. Want het moet namelijk van beide kanten klikken en passen. Alleen dan kunnen we gezamenlijk onze kwaliteit waarborgen.”

Heb jij interesse om als crècheleidster aan de slag te gaan bij Thuiscreche.nl?

Wil jij meer weten? Neem contact met ons op! Karine, of één van onze andere adviseurs, vertelt je graag meer over het runnen van een eigen Thuiscrèche.