kinderopvang thuis

Droom jij van het werken met kinderen maar dan wel op de manier die bij jou past? Word dan gastouder en start als Crècheleidster via Thuiscreche.nl! Benieuwd wat er komt kijken bij het bieden van kinderopvang thuis? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Kinderopvang thuis

Wie ervaring heeft met het werken op een groot kinderdagverblijf, zal het helaas misschien bekend voorkomen: er blijft vaak weinig tijd over om ieder kind evenveel aandacht te geven. Als gastouder in je eigen woning kan dat gelukkig wel. Deze kleinschalige vorm van kinderopvang vindt namelijk gewoon plaats in het comfort van je eigen huis. Dat zorgt ervoor dat je veel persoonlijke aandacht kunt geven aan je opvangkinderen. Maar hoe begin je met kinderopvang thuis?

De juiste diploma’s en certificaten

Voor je kunt starten met je eigen kinderopvang als gastouder, is het belangrijk dat je voldoet aan alle eisen. Zo moet je beschikken over het juiste diploma, moet je minimaal 18 jaar oud zijn en de Nederlandse taal spreken. Ook heb je een geldig kinder-EHBO certificaat nodig. Beschik je nog niet over het juiste diploma? Dan kun je (vaak versneld) een opleiding volgen waarmee je mag starten als gastouder.

Inschrijving bij een gastouderbureau

Starten als gastouder kan pas wanneer je ingeschreven bent bij een gastouderbureau. Een gastouderbureau zorgt er namelijk voor dat je ingeschreven kan worden in het Landelijk Register Kinderopvang. En dat zorgt er weer voor dat ouders van jouw opvangkinderen kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Zorg er dus voor dat je altijd ingeschreven staat bij een gastouderbureau.

Verklaring Omtrent Gedrag

Om te starten als gastouder, moet je daarnaast beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Wanneer je je inschrijft bij Thuiscreche.nl, vraagt een van onze adviseurs deze VOG voor je aan. Met een VOG kunnen we je inschrijven in het Personenregister Kinderopvang. Met die registratie kan je officieel starten met het opvangen van kinderen.

Inrichten van je thuis kinderopvang

Naast al het papierwerk is het natuurlijk ook belangrijk om thuis je kinderopvang in te richten. Thuis kinderen opvangen kan zowel in je woonkamer of in een andere ruimte, als je maar een aparte ruimte hebt voor bedjes. Daarnaast dien je natuurlijk te beschikken over een box en het nodige speelgoed. Of jouw kinderopvang kindveilig genoeg is, wordt gecontroleerd door de GGD. Ook op deze controle bereiden de adviseurs van Thuiscrèche je goed voor. 

Kinderopvang thuis bieden? Start je eigen Thuiscrèche

Wil jij zelf kunnen bepalen hoe je jouw kinderopvang thuis runt? Maar dan wel met professionele begeleiding en persoonlijk contact? Sluit je dan aan bij de franchiseformule van Thuiscreche.nl en start je eigen Thuiscrèche! Hoewel je als Crècheleidster officieel zelfstandig ondernemer bent, sta je er bij ons nooit alleen voor. We helpen je indien nodig met je administratie en bieden je naast een ruim netwerk voor de plaatsing van kinderen ook regelmatig cursussen en workshops waarmee je je kennis kunt uitbreiden. Ook zorgen we voor contact met andere Crècheleidsters in de vorm van jaarlijkse bijeenkomsten en helpen we je om jezelf professioneel te presenteren. Bijvoorbeeld in de vorm van visitekaartjes, flyers en je eigen pagina op onze website.

Meer informatie over Thuiscreche.nl? Lees hier meer over ons concept of neem vrijblijvend contact met ons op.

Benieuwd naar de ervaringen van andere Crècheleidsters? Lees hier het verhaal van Rolinde, die na twintig jaar in de gehandicaptenzorg haar eigen Thuiscrèche startte.

Of bekijk het verhaal van Noël, die nog iedere dag geniet van de vrijheid die ze heeft in haar eigen Thuiscrèche.