Je kind voorlezen; je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Behalve dat het een gezellig moment is voor zowel het kind als de ouders, speelt voorlezen een belangrijke rol in de (taal)ontwikkeling van een kind. Wist u dat de woordenschat van een kleuter die dagelijks voorgelezen wordt, ruim twee keer zo groot is als van een kleuter die niet wordt voorgelezen? En die achterstand valt niet meer in te halen.

5 redenen om vroeg te beginnen met voorlezen:

     

  1. Het levert knusse en plezierige momenten op samen
  2. Voorlezen ontwikkelt spelenderwijs het taalgevoel en de woordenschat
  3. De wereld van jonge kinderen wordt uitgebreid
  4. Het helpt kinderen nieuwe indrukken en gevoelens te verwerken
  5. Voorlezen prikkelt de nieuwsgierigheid en stimuleert de fantasie

U kunt zelf als uw kind nog een baby is, al starten met voorlezen.
 

Voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar

Op deze leeftijd is het voorlezen aan een baby of dreumes nog vooral vertellen en plaatjes kijken. Uw kind vindt het fijn om uw stem te horen en dichtbij u te zijn. De eerste maanden zijn kartonnen of stoffen boekjes met simpele zwart-witte plaatjes voldoende. Vanaf ongeveer vijf maanden zijn kleurrijkere boekjes met plaatjes geschikt. Zo kunt u als ouder plaatjes aanwijzen en benoemen wat u ziet. Na ongeveer een jaar merkt u dat er meer interactie is en kan uw kind zelf de plaatjes aanwijzen en op eigen wijze benoemen wat hij of zij ziet. Vanaf twee jaar begint het echte voorlezen en is uw kind klaar voor een verhaaltje.

 

Voorlezen aan kinderen 2-2,5 jaar

Als je kind ongeveer 2 jaar is, is het toe aan een kort verhaal. Een mooi prentenboek met een verhaal dat dichtbij de belevingswereld ligt van uw kleintje is nu erg leuk. Zo kan uw peuter alledaagse gebeurtenissen plaatsen en verwerken. Als de plaatjes in het boek duidelijk weergeven wat er in het verhaal gebeurt raakt uw kindje gestimuleerd om erover te vertellen.

 

Voorlezen aan kinderen 2,5-4 jaar

Een peuter vindt korte verhaaltjes leuk die aansluiten bij zijn eigen wereld. Er zijn volop (prenten)boeken te vinden in de bibliotheek of in de boekwinkel die hier goed op aansluiten. Kijk waar uw kind aan toe is en waar zijn belangstelling naar uit gaat. Als een verhaal herkenbaar is, heeft uw kind meer interesse voor het boek en het voorlezen. Wat altijd leuk is en blijft: versjes, boekjes op rijm en liedjes. Denk vooral niet dat u ladingen boeken in huis moet halen. Uw kind vindt het geen probleem om een boek meerdere keren te lezen. Het zal juist vaak om hetzelfde boek vragen.

 

Ook als uw kind zelf kan lezen, blijft voorlezen belangrijk. Het helpt ze goed te luisteren en zich te concentreren. Voorlezen kan ook de afstand overbruggen tussen wat een kind (technisch) aankan en wat het graag zou willen lezen. Blijf juist voorlezen aan kinderen die nog moeite hebben met de techniek van het lezen. Het is belangrijk dat zij lezen blijven associëren met iets wat leuk is. Voorlezen heeft een gunstig effect op het zelf leren lezen.

 

Genoeg redenen om te beginnen met voorlezen en die gezellige voorleesmomenten met uw kind(eren) voort te zetten!