Veiligheid in de Thuiscrèche

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje en als u uw kinderen hebt ondergebracht bij een Thuiscrèche, wilt u zeker weten dat alles met betrekking tot de veiligheid goed geregeld is. Om die veiligheid te waarborgen, beschikken al onze Crècheleidsters over een certificaat van EHBO voor kinderen. Daarnaast zorgen zij er ook voor dat hun Thuiscrèche zo ingericht is, dat die helemaal voldoet aan de normen en richtlijnen van de Wet Kinderopvang.

Een voorbeeld uit de praktijk: Thuiscrèche De Bijdehandjes

Angelique Baas is Crècheleidster bij Thuiscrèche De Bijdehandjes in Hengelo en heeft net als onze andere Crècheleidsters veiligheid hoog in het vaandel staan. Ze heeft naast de standaard traphekjes ook een hek tussen de keuken en het speelgedeelte geplaatst. Voor de wat oudere kinderen is er een apart gedeelte om te spelen met speelgoed als autootjes en klei. De allerkleinsten kunnen daar niet bij komen. Ook heeft Angelique een box in de kamer staan waar kleine baby’s veilig neer te leggen zijn.

Praktische tips rondom veiligheid

Niet alleen beschikt Angelique over het certificaat kinder-EHBO, ze volgt ook elk jaar de bijbehorende opfriscursus. Daar komen de belangrijkste onderwerpen nogmaals aan de orde en worden er ook nieuwe inzichten behandeld. Op basis van die cursussen en haar eigen ervaring heeft Angelique een paar belangrijke en praktische tips rondom veiligheid en EHBO bij kinderen.

Brandwonden? Eerst de luier uit!

Als een kindje op wat voor manier dan ook brandwonden heeft opgelopen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de luier uit te doen. De hitte blijft namelijk in de luier zitten en dan brandt het alleen maar meer in.

Zing tijdens het reanimeren ‘hoedje van papier’

Bij het reanimeren van een baby of kind dient 15 keer achter elkaar met twee vingers het hart gemasseerd te worden. Een handig ezelsbruggetje is om tijdens het reanimeren het liedje ‘hoedje van papier’ te zingen. Niet alleen zorgt dat precies voor 15 drukmomenten, het is ook nog eens in het juiste tempo.

Rozijnen: gezond maar ook levensgevaarlijk!

Iedereen denkt altijd dat het goed is om een kindje rozijnen te geven. En inderdaad, ze zijn erg gezond. Maar als een rozijntje vast blijft zitten in de luchtpijp van een kind, dan kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden. Rozijnen zijn gedroogd en wellen op als er vocht bijkomt. Hierdoor raakt de luchtpijp meer en meer afgekneld en kun je het rozijntje zelf niet meer uit de keel van het kindje halen.

Knoopbatterij ingeslikt? Direct naar het ziekenhuis!

Heeft een kindje een knoopbatterij ingeslikt dat in een speelgoedje zat? Zorg er dan voor dat je binnen drie kwartier in het ziekenhuis bent. Zo’n batterijtje gaat namelijk reageren op de sappen in het lichaam en veroorzaakt een elektrochemische reactie wat een gat in de slokdarm tot gevolg kan hebben.

Buikgriep of maagpijn: drink cola en eet chips!

We hebben allemaal wel eens last van buikgriep of maagpijn. Het is wellicht een beetje een onorthodoxe manier, maar ook verschillende huisartsen raden het aan: geef een kind cola om de maag rustig te krijgen en daarnaast ook chips om het zout aan te vullen.


Thuiscreche.nl
biedt de volledige cursus en herhalingscursussen kinder-EHBO geheel kosteloos aan voor haar Crècheleidsters. Deze worden aangeboden op vaste locaties waar de Crècheleidsters zich kunnen inschrijven. Alvorens de einddatum op een certificaat bijna verloopt, ontvangt de Crècheleidster een herinnering met de mededeling dat zij weer toe is aan de jaarlijkse herhalingscursus.