hoe maak ik mijn huis veilig voor kinderen

 

 

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In het geval van kinderen kan zo’n ongelukje grote gevolgen hebben. Bij de gedachte alleen al wat er kan gebeuren als een kindje van de trap valt, toiletreiniger drinkt of met scherpe voorwerpen in stopcontacten steekt, staat iedere ouder doodsangsten uit.

 

Als ouder/verzorger van jonge kinderen wil je graag je oogappeltje(s) goed in de gaten houden en daarbij heb je aan één paar ogen en twee handen vaak niet genoeg. Gelukkig zijn er hulpmiddelen en voorzorgsmaatregelen te treffen die je hierbij helpen. Denk aan het veilig opbergen van bijvoorbeeld scherpe voorwerpen zoals messen en schoonmaakmiddelen, het plaatsen van een traphekje (dat vervolgens ook consequent dichtgedaan moet worden) en het beveiligen van stopcontacten.

Waar begin je en waar moet je allemaal op letten wanneer er een kindje in je huis komt te wonen?

Niet alleen voor jezelf als ouder/verzorger maar ook voor het kind is het prettig als je de nodige voorbereidingen treft. Een kind kent nog geen gevaren en is de wereld volop aan het ontdekken. Niets vervelender voor onze kleine ontdekkingsreizigers dan telkens te horen dat hij of zij ergens niet aan mag komen. Maak je huis zo veilig mogelijk zodat jouw kind de wereld onbevangen kan blijven ontdekken.

Tien praktische tips voor een veilig huis voor je kind

Behalve het gebruik van traphekjes en stopcontactbeveiligers zijn er wellicht ook zaken waar je minder snel aan denkt en die veel rust kunnen geven voor jou en je kind in jullie eigen leefomgeving.

  1. Kijk of het speelgoed in de box en in leefomgeving veilig is voor je kind. Zorg dat er geen kleine onderdelen aan zitten die gemakkelijk los kunnen gaan en die in de mond (of oren of neus) gestopt kunnen worden. Let er ook op dat je in de box geen speelgoed ophangt aan touwtjes waarin je kind verstrikt kan raken.
  2. Plaats hoekbeschermers op meubels met een scherpe hoek.
  3. Wees er zeker van dat je planten niet giftig zijn voor je kind. Die stopt namelijk heel gemakkelijk en vlug een blaadje of bloemetje in zijn mond zonder dat jij dit doorhebt.
  4. Berg scherpe voorwerpen, elektrische apparaten en schoonmaakmiddelen goed op. Dat betekent dat je ze hoog, buiten bereik, van je kind opbergt of laag maar dan wel gebruikmakend van kinderveilige sluitingen. Vergeet daarbij niet om op de snoeren te letten. Die zijn erg aantrekkelijk om aan te trekken!
  5. Plaats bij voorkeur een rekje voor het fornuis. Als je staat te koken, kan je kind niet op een onbewaakt moment met zijn handen bij de hete pannen of het hete fornuis. Plaats pannen met een steel altijd zo dat de steel niet naar voren wijst.
  6. Gebruik liever geen tafelkleed op de eettafel, want niets is voor een kind leuker dan om daaraan te trekken. Met alle nare gevolgen van dien.
  7. Zorg dat je kind niet bij de kraan kan of hem in elk geval niet heet kan aanzetten. Als je zelf de hete kraan hebt gebruikt, spoel dan even na met koud water. Als je kind dan toch na jou de kraan opendraait, is het water al enigszins afgekoeld.
  8. Gebruik in het bad of in de douche een antislipmat. Je kind kan nog niet zo goed zijn evenwicht bewaren als jij en zo voorkom je nare glijpartijen.
  9. Laat je kind nooit alleen als hij in bad zit. Een valpartij is snel gebeurd en hoeft niet veel geluid te geven. Voor je het weet ligt je kindje onder water terwijl jij je nergens van bewust bent.
  10. Zorg dat je kind vanuit zijn bedje niet bij gevaarlijke dingen kan, zoals stopcontact, raam, verwarming of scherpe of hete voorwerpen. Let ook op dat het koord van (rol)gordijnen niet in de nabijheid van het bedje hangt.


Als ouder kun je niet alert genoeg zijn, maar met deze tips gun je jezelf en je kind een stuk meer rust in huis. En dat is wel zo fijn!
Meer informatie over de veiligheid bij onze thuiscreches? Wij vertellen u er graag meer over!

info@thuiscreche.nl
074 – 34 918 34