Na een aantal jaar te hebben gewerkt als pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf besloot Ellemieke aan de slag te gaan als gastouder. Inmiddels viert ze deze maand alweer het vijfjarig jubileum van haar eigen Thuiscrèche ’t Zonnekoekje!

Gefeliciteerd met je 5-jarig jubileum! Hoe kijk je terug op 5 jaar Thuiscrèche ‘t Zonnekoekje?

“Dankjewel! Voorafgaand aan dit gesprek ben ik natuurlijk meer gaan terugdenken aan de afgelopen jaren. Eigenlijk kijk ik met een heel goed gevoel terug. Ik vond het in het begin natuurlijk best spannend, want je bent toch gewend om naar je werk toe te gaan en nu moet je meer zelf een werkritme opbouwen. Maar ik ga nooit met tegenzin aan het werk – geen dag is bij mij hetzelfde en de kinderen zijn altijd blij om me te zien, dus ik krijg er enorm veel voor terug!”

Hoe ben je bij Thuiscreche.nl terechtgekomen?

“Mijn baan bij het kinderdagverblijf verloor ik tijdens de economische crisis. In eerste instantie wilde ik toen weer graag bij een kinderdagverblijf werken. Vanuit mijn opleiding kan ik ook in de gehandicaptenzorg werken, maar ik besloot al snel dat ik werken met kinderen toch echt het leukste vind. In die tijd was ik ook net bevallen van m’n oudste zoon en in overleg met mijn man besloot ik dat gastouder worden wel een goede optie was. Zo kon ik namelijk ook veel thuis zijn voor mijn eigen kinderen. Ik heb me toen als gastouder aangesloten bij Parbédie en ben vrij snel daarna via hen gestart met mijn eigen Thuiscrèche. Ik vond dat eerst wel spannend hoor, om een franchisecontract aan te gaan. Maar eigenlijk zijn de voorwaarden die aan zo’n contract zitten ontzettend positief, zo worden er veel cursussen aangeboden, waardoor je jezelf echt kunt ontwikkelen.”

Wat spreekt je het meest aan van het Thuiscrèche concept?

“Eigenlijk spreekt de hele visie van Thuiscrèche me heel erg aan, doordat je echt iets extra’s kunt bieden ten opzichte van andere gastouders. Zo kun je kinderen veel meer persoonlijke aandacht geven, omdat de opvang wat kleinschaliger is. Kinderen komen echt als baby bij mij binnen en gaan pas weer weg zodra ze naar school gaan. En het contact met ouders is ook persoonlijker dan op het kinderdagverblijf. Daar zag je ouders ook wel even, maar nu spreek ik ze echt ’s ochtends en ’s middags. Ik heb wel het idee dat ik met alle ouders een klik heb vanaf het begin, en als die er niet is dan kiezen ouders zelf vaak wel voor een andere gastouder. Een van de ouders zei laatst tegen me: “Vanaf het begin breng ik mijn dochter hier echt met een goed gevoel heen”, en dat is natuurlijk een supermooi compliment om te krijgen.”

“Het was voor mij wel even wennen om geen collega’s meer te hebben. En soms heb ik dat nog steeds wel eens. Laatst gooide een kind een glas drinken om en vervolgens ook het dweilwater. Dan kun je wel even zitten van: wat extra handjes zouden nu wel fijn zijn! Maar gelukkig heb je wel het gevoel van collegialiteit doordat je contact hebt met andere Thuiscrèches in een app-groep. Hierin kun je elkaar echt op de hoogte houden en problemen bespreken. Als een kind bijvoorbeeld problemen heeft met zindelijkheid, dan komen er van alle kanten tips en dat is echt heel prettig.”

Aparte ruimte in huis

“Twee jaar geleden zijn we verhuisd. In ons vorige huis ving ik de kinderen op in de woonkamer en dat was in principe gewoon prima. Mijn man kreeg toen een andere baan waarbij hij ook nachtdiensten moest draaien, en dan was het soms wel even lastig als het beneden druk was met kinderen. In ons nieuwe huis heb ik aangrenzend aan onze woonkamer een aparte ruimte om de kinderen op te vangen, waarin al het speelgoed staat en waar zich ook een aparte slaapkamer bevindt. Deze ruimte is echt helemaal voor de kinderen ingericht, dus ik hoef me ook niet druk te maken dat ze ergens aan zitten wat niet mag. Mijn eigen kinderen kunnen zo kiezen om in de woonkamer te spelen, maar mijn jongste zoon komt er vaak wel even bij, hij vindt die andere kinderen wel gezellig. Werken met zo’n aparte ruimte vind ik echt heel fijn. Je bent zo minder geneigd om even tussendoor iets in huis te doen, en zo kan je je volledige aandacht op de kinderen richten.”

Hoe ziet een dag in jouw Thuiscrèche eruit?

“De kinderen komen vaak gespreid binnen, sommigen zijn er al voordat mijn eigen jongens nog naar school moeten. Maar zodra de jongens op school zijn heb ik echter alle tijd voor de kinderen en gaan we vaak eerst even spelen of boekjes lezen op de bank. Ik vind het belangrijk dat de kinderen even hun eigen ding kunnen doen. Daarna hebben we met z’n allen een fruitmomentje en daarna gaan we weer leuke dingen doen. Als het weer het toelaat, gaan we lekker naar buiten. In de buurt van mijn huis zijn veel speelruimtes, en er is een zandvlakte. In mijn eigen tuin hebben we een trampoline staan waar de kinderen op mogen spelen. Vaak werk ik met de thema’s van Uk en Puk, dan maken we knutselwerkjes of lezen we verhalen passend bij het seizoen. Maar als een kind daar echt geen zin in heeft dan is het wat mij betreft geen verplichting, ik ben namelijk geen school: bij mij moet een kind gewoon kind kunnen zijn. Zo hebben we laatst een hele ochtend een bak Duplo op de kop gezet en konden de kinderen daar hun vrije fantasie op loslaten, ontzettend leuk.”

Wat vind je het mooiste aan jouw beroep?

“Het mooiste aan het werk als Crècheleidster vind ik dat je de hele ontwikkeling van kinderen doormaakt. Heel veel dingen die ik met mijn eigen kinderen heb meegemaakt maak ik nu weer opnieuw mee bij andere kindjes. Veel kinderen komen hier echt als baby en gaan pas weer weg als ze vier zijn, dus dan maak je echt alles van ze mee. Zo is er één jongetje dat hier van baby af aan vier dagen per week komt. Dat is voor mijn eigen kinderen bijna een soort broertje. Dat is ook leuk, want vaak als kinderen samen binnenkomen zie je hoe verschillend elk kind zich ontwikkelt. En dat maakt het werk natuurlijk enorm afwisselend. Dit jaar heb ik trouwens weer een plekje vrij in mijn Thuiscrèche, dus ik hou me van harte aanbevolen!”

Heb je tips voor mensen die hun eigen Thuiscrèche willen starten?

“Los van dat je natuurlijk affiniteit met kinderen moet hebben, denk ik dat het belangrijkste is om gewoon jezelf te blijven. Kinderen reageren daar namelijk op. Ik zou het runnen van een Thuiscrèche zeker aanraden: ik kan het namelijk vergelijken met werken in een kinderdagverblijf en ik vind dit zelf heel prettig werken. Het contact met de mensen van Thuiscrèche is daarnaast supergoed, iedereen is goed bereikbaar en stelt je gerust op momenten dat je dat nodig hebt. Er wordt echt gekeken naar hoe jij als persoon bent en of er een klik is met ouders van kinderen, dus dat is heel fijn. Als het mogelijk is, dan zou ik je trouwens zeker aanraden om een aparte kamer in te richten voor je werk als Crècheleidster. Dat zorgt er echt voor dat je kinderen extra aandacht kunt geven.”

Bekijk hier meer informatie over Thuiscrèche ’t Zonnekoekje