De 32-jarige Marlein van Loo is 1 augustus 2022 gestart met haar Thuiscrèche De Donderkopjes in Doetinchem. Marlein is een zorgzame, creatieve, sociale en muzikale dame. In dit interview stellen wij Marlein graag verder aan je voor. En wij heten haar natuurlijk ook van harte welkom bij Thuiscreche.nl!

Gevoel van buitenaf wonen

“Wij wonen aan de Koolweg 41 in Doetinchem en daar run ik ook mijn Thuiscrèche De Donderkopjes”, begint Marlein haar verhaal. “Onze woning staat in een park waardoor je het gevoel hebt dat wij buitenaf wonen. Maar het voordeel is dat het huis toch midden in een woonwijk staat, dichtbij alle faciliteiten. Ik woon samen met mijn partner Wesley en ons zoontje Collin (geboren in 2021). Ik ben bonusmama van zoon Daeley (2013) en hij is ook regelmatig bij ons thuis.”
“In mijn Thuiscrèche vang ik kinderen op van 0 tot 4 jaar. Er is wel plek voor basisschoolkinderen, maar dan alleen als ouders er zelf voor zorgen dat de kinderen bij mij worden gebracht of dat de kinderen zelfstandig naar de Thuiscrèche komen.”

Voldoende ruimte voor de kinderen om zich te kunnen uitleven

“Onze woonkamer, aparte keuken en een slaapkamer zijn zo ingericht dat de kindjes die ik opvang hier naar hartenlust kunnen spelen, gezellig samen kunnen eten en natuurlijk ook rustig kunnen slapen. Wij hebben een grote tuin met een grasveld waar de kindjes heerlijk kunnen donderjagen. Er is een veilig omheinde vijver waar ik vaak samen met de kinderen ga kijken naar de visjes, kikkers, planten en bloemen. Omdat er dit voorjaar zoveel kikkervisjes (ook wel donderkopjes genoemd) in onze vijver zaten, vond ik dat wel een hele toepasselijke naam voor mijn Thuiscrèche”, licht Marlein toe. “Voor in onze tuin staat een speeltoestel met zandbak, glijbaan, klimtouw en schommel zodat de kinderen zich daar ook optimaal kunnen uitleven.”

Kinderen de aandacht geven die ze verdienen

“Kinderen benader ik altijd op een positieve manier. Ik vind het belangrijk om de kinderen goede normen en waarden te leren. Dat ze bijvoorbeeld leren om het netjes te vragen als ze iets willen doen of nodig hebben. Maar ook dat de kindjes aan tafel blijven zitten en op hun beurt wachten. Of dat ze niet op de bank gaan springen. Het is logisch dat kinderen dit allemaal nog moeten leren, dus daarom pak ik dit soort dingen heel spelenderwijs op. En complimenteer ik de kinderen vervolgens als het lukt”, legt Marlein uit. “Daarbij wil ik benadrukken dat ik het heel belangrijk vind dat iedereen echt kind bij mij kan en mag zijn. Want de kinderen krijgen naarmate ze ouder worden nog genoeg verplichtingen. Bij Thuiscrèche De Donderkopjes wil ik de kinderen juist helpen en ze vooral de aandacht geven die ze verdienen.”

Begin de dag met een liedje

“Structuur en dagritme vind ik belangrijk voor de kinderen. Dat geeft ze namelijk houvast. Maar het kindje (en zijn/haar behoeftes en slaapritme) staat centraal en dit geeft uiteindelijk de doorslag voor hoe het ritme van dag eruit ziet. Al is er zeker ruimte voor spontaniteit.”
“Als alle kindjes er ’s ochtends zijn, dan gaan we samen aan tafel zitten en heet ik iedereen welkom. We starten vervolgens de dag door samen te zingen en muziek te maken, daar komt dan ook altijd een instrument bij. De kinderen genieten hier enorm van en het is een heel plezierig moment om zo de dag met z’n allen te beginnen”, vertelt Marlein enthousiast.

Fruit, koekje en lekker bezig zijn

“Ik ben een voorstander van gezonde voeding, dus er wordt dagelijks fruit en groente gegeten als tussendoortje. Maar een koekje mag daar zeker ook bij.”
“Daarnaast onderneem ik regelmatig dingen met de kinderen. We knutselen, gaan naar buiten, de tuin in of naar een speeltuintje in de wijk. Er is absoluut voldoende ruimte om tussendoor vrij te spelen, want het is juist belangrijk dat de kindjes hun eigen fantasie de vrije loop kunnen laten.”

Overstap

“Ik heb de opleidingen SPH (sociaal pedagogische hulpverlening) en Verzorgende IG gevolgd. Vervolgens heb ik tien jaar in de gehandicaptenzorg gewerkt. Na mijn verhuizing naar Doetinchem besloot ik in 2020 om voor mijzelf te beginnen. Het was namelijk mijn droom om met kinderen te werken. En met de ruimte in en om onze huidige woning was dit realiseerbaar.”
“Destijds ben ik via een ander gastouderbureau gestart. Maar nadat ik zelf een kindje had gekregen, vond ik het beter voor hem dat hij één dag in de week ergens anders zou worden opgevangen. Want de omgang met andere mensen, andere regels, op een andere plek slapen en spelen, vind ik goed voor zijn ontwikkeling. Zoekende naar een opvangplek voor mijn zoontje kwam ik in contact met Thuiscrèche. Het kwam vanzelfsprekend ter sprake dat ik zelf als gastouder werk. Maar ik miste wat betrokkenheid van dat gastouderbureau. Dus na twee gesprekken met een adviseur van Thuiscrèche heb ik besloten om mij daarbij aan te sluiten. Zo ver ik nu kan beoordelen biedt Thuiscreche namelijk meer ruimte voor ontwikkeling en een stuk diepgang aan. Daarnaast zijn er veel meer gastouders en crècheleidsters van Thuiscreche hier in de buurt van Doetinchem, dus we kunnen veel gemakkelijker met elkaar sparren. Dat gevoel dat je toch collega’s hebt, spreekt mij enorm aan”, aldus Marlein.

Uk & Puk

“In het najaar van 2022 ga ik de cursus ‘Uk & Puk’ volgen. Dit is een methode die de brede ontwikkeling van 0- tot 4-jarigen spelenderwijs stimuleert. De pop Puk is het speelkameraadje van de kinderen. Ik verheug mij er enorm op! Ik zie dit als een stuk verdieping van mijn eerdere opleidingen. En ik kijk er naar uit om het te kunnen toepassen in mijn Thuiscrèche.”

Ook voor hulpbehoevende kindjes

“Voor mij is goed en open contact met de ouders is essentieel”, vervolgt Marlein. “Ik neem de tijd om met de ouders af te stemmen, juist in het belang van hun kind(eren).”
“Omdat ik geschoold ben voor en ervaring heb in de gehandicaptenzorg, zowel in de rol van begeleider als verzorgende, kan ik zeer zeker ook hulpbehoevende kindjes opvangen. Die zijn dus ook van harte welkom in mijn Thuiscrèche.”

Donderkopjes heeft nog plek!

Er zijn onlangs twee nieuwe kindjes gestart bij ‘De Donderkopjes’. Daarnaast zijn er drie kindjes die komend jaar 4 worden en dan naar school gaan. Maar er staan al wat intakegesprekken met ouders gepland. En ik heb dus nog ruimte om andere kindjes op te vangen. Ik verheug mij op hun komst en op een mooie samenwerking met Thuiscreche.nl