Woensdag 29 juni vond voor de tiende keer ModderDag plaats in Nederland. Op meer dan 3.000 locaties werden ModderFeestjes gehouden waarbij kinderen heerlijk konden spelen in de modder. Twee Thuiscrèches uit Deventer (Op Pad en Teder) deden gezamenlijk mee aan ModderDag. Zij gingen met z’n allen, acht kindjes en twee crècheleidsters, naar de natuurspeeltuin ‘Woeste Willem’ om daar gezellig te spelen met zand en water.

Dit vonden de kindjes ervan…

Toen de crècheleidsters na afloop aan de kindjes vroegen wat zij van de ModderDag vonden, kregen zij volgende antwoorden:

“Schapenkeutels plakken onder je voet.”

“Oma heeft een zeer been, oma is mee met de ambulance.”

“Modder, water, springen.”

“Komkommer, paprika en tomaat eten.”

“In de bosjes plassen.”

“Rupsen in de boom en veel vlinders.”

“We mochten heel vies worden!”

En dit zeiden de Crècheleidsters…

Mireille van Thuiscrèche Op Pad en Ilona van Thuiscrèche Teder geven aan dat het een heerlijke, vrolijke zonnige dag was met veel plezier. “Misschien was er niet eens zo heel veel meer modder dan bij een normale dag omdat alle Thuiscrèches uit Deventer dagelijks met de kinderen naar buiten gaan om te modderen. Het plezier zat hem vooral in het koppelen van de groepen en het feit dat we de hele dag buiten zijn geweest”, vertelt Ilona.

“De opmerking over de oma met het zere been heeft nog wel wat toelichting nodig”, vult Mireille aan. “Er was namelijk ook een oma met haar twee kleinkinderen in de natuurspeeltuin. Een kindje van Thuiscrèche Teder bezeerde zich en omdat hij naast de oma stond was zij zo lief om hem op te pakken en te troosten. Hierbij kwam zij ongelukkig ten val en brak haar voet. Daarom kwam de ambulance om oma naar het ziekenhuis te brengen. De kinderen hebben met bemodderde handjes oma in de ambulance uitgezwaaid.”

“Dat was zeker wel even een belevenis”, vervolgt Ilona. “Maar omdat oma in zulke goede handen was en we haar vrolijk hebben uitgezwaaid, konden de kinderen daarna ook weer ontspannen verder spelen in de modder. We hebben deze dag juist ook heel veel gelachen. Mireille en ik hebben de kindjes natuurlijk ook zelf laten zien dat je nooit te oud bent om in de modder te spelen. En dat modder ook heel goed is voor je huid, dus we hebben onszelf lekker onder gesmeerd.”
“Modder onder je voeten voelt trouwens wel anders dan plakkerige schapenkeutels”, voegt Mireille lachend toe. “Dat hebben we gemerkt aangezien er een kudde schapen bij Woeste Willem bivakkeerde en er daardoor veel schapenpoep lag.”

“Wij hadden wel een beetje een dubbel gevoel omdat we aanvankelijk ModderDag met alle drie Thuiscrèches uit Deventer zouden houden. Omdat uiteindelijk natuurspeelplek Woeste Willem de beste locatie bleek te zijn, kon Thuiscrèche Tanja helaas niet meedoen. Het voelde niet helemaal compleet zo, maar het is wel heel fijn dat we het zo open met elkaar kunnen overleggen. En er komt vast gauw weer een leuke activiteit waar we als Thuiscrèches samen aan mee kunnen doen.”