Bent u al gastouder of wilt u gastouder worden? Kies dan voor het unieke concept van Thuiscrèche. Thuiscreche.nl staat garant voor professionele en excellente kleinschalige kinderopvang. Elke Thuiscrèche is onderdeel van onze franchiseformule zodat kwaliteit altijd verzekerd is. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt de opvang thuis plaats in de woning van de gastouder. Zij heeft haar woning speciaal ingericht voor de opvang van kinderen. Vergeet de term gastouder en ga als Crècheleidster in uw eigen Thuiscrèche aan de slag! Wij leggen u met ons stappenplan haarfijn uit hoe dat proces in zijn werk gaat.

1.     Zorg voor de juiste opleiding en ervaring

Misschien beschikt u al over een geschikt diploma, maar mocht dat niet het geval zijn: er zijn mogelijkheden genoeg om een korte opleiding tot gastouder te volgen. Daarin kunnen wij u zeker adviseren. Naast een diploma heeft u ook een geldig kinder-EHBO certificaat nodig en is ervaring in het werken met kinderen belangrijk. Misschien heeft u al gewerkt in de kinderopvang of bij een peuterspeelzaal? Maar ook de ervaring die u heeft opgedaan met uw eigen kinderen of als oppas helpen u enorm op weg.

2.     Sluit u aan bij onze franchiseformule

De tweede stap in het stappenplan om gastouder te worden, is dat u onderdeel wordt van onze franchiseformule Thuiscreche.nl. Hiermee profiteert u van veel voordelen. Zo heeft u de beschikking over ons netwerk voor de plaatsing van kinderen bij uw locatie. Daarnaast begeleiden, adviseren en ondersteunen wij u voor een groot deel met de administratieve afwikkeling. Tevens krijgt u regelmatig cursussen en workshops aangeboden en stellen wij promotiemateriaal voor u ter beschikking.

3.     Word zelfstandig ondernemer

Eén van de vereisten voor het starten van een Thuiscrèche is dat u kiest voor zelfstandig ondernemerschap. U bent dus niet bij ons in dienst, maar u wordt uw eigen baas. U geeft al uw inkomsten – minus de door u gemaakte kosten – aan het eind van het jaar op aan de Belastingdienst. Indien gewenst, kunnen wij u hierbij helpen. Omdat u aan het eind van het jaar vaak belasting moet betalen, raden wij altijd aan om een bepaald percentage van uw omzet te reserveren zodat u voor de belastingafdracht kunt zorgdragen.

4.     Maak uw huis geschikt tot Thuiscrèche

Misschien heeft u al een volledig ingerichte woonkamer of andere ruimte die geschikt is voor de kinderopvang. Zo niet, dan moet u daar nu eerst voor zorgen. U schaft spullen aan die noodzakelijk zijn zoals een box, speelgoed, kinderbedjes, speeltoestellen en ontwikkelingsmateriaal. Ook zorgt u ervoor dat het voor de kinderen veilig is om in uw huis te verblijven. Wij adviseren u hier graag bij.

5.     Regel samen met ons de benodigde documenten

Dit is een belangrijke stap in het stappenplan om gastouder te worden. Want u kunt pas daadwerkelijk van start met uw Thuiscrèche als al het papierwerk geregeld is. U heeft namelijk een registratienummer van de GGD nodig. U levert ons de daarvoor benodigde documenten aan en wij zorgen voor de rest. Wij sturen een kopie van deze documenten naar de gemeente zodat ze gecontroleerd worden op juistheid en geldigheid. Vervolgens stuurt de gemeente de documenten weer door naar de GGD die een afspraak met u maakt voor een inspectie op de opvanglocatie. De benodigde documenten zijn:

  • een geldig identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs)
  • een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) die niet ouder dan twee maanden is (de aanvraag hiervoor zetten wij voor u klaar)
  • een geldig EHBO-certificaat voor kinderen
  • een geldig diploma
  • een Risico Inventarisatie Veiligheid en Gezondheid (wordt door ons afgenomen)

6.     Treed professioneel naar buiten met reclame en promotie

De zesde stap van ons stappenplan is dat u bekend maakt dat u als gastouder aan de slag gaat. U brengt uw Thuiscrèche dus professioneel onder de aandacht van gezinnen. Wij helpen u met de reclame en promotie, maar er zijn ook zaken die u zelf kunt regelen. Plaats bijvoorbeeld berichtjes op sociale media of deel flyers en visitekaartjes uit. Wij denken altijd met u mee en helpen u indien nodig. Daarnaast krijgt u een eigen webpagina op onze website met daarin meer informatie over uzelf en uw Thuiscrèche, zodat ouders hun kind(eren) gemakkelijk kunnen aanmelden.

7.     Laat ons het overgrote deel van uw administratie verzorgen

Als zelfstandig ondernemer en Crècheleidster heeft u het al druk genoeg en daarom verzorgen wij een groot deel van de administratie voor u. Via ons eigen administratiesysteem (genaamd Mijn Thuiscrèche) kunt u alle zaken met betrekking tot de opvang inzien. U kunt hierbij denken aan de persoonsgegevens van de ouders en kinderen, de facturen, de geplande en werkelijke uren, de jaaropgaves, enz.

8.     Vang de kinderen liefdevol op

Als dat allemaal geregeld is, komen we aan bij de allerbelangrijkste stap van het stappenplan om gastouder te worden: zorg ervoor dat u de kinderen warm en liefdevol opvangt. Maar dat is voor al onze Crècheleidsters natuurlijk geen enkel probleem!

Naar aanleiding van dit stappenplan gastouder worden bij Thuiscrèche?

Heeft dit stappenplan u op weg geholpen? Wilt u ook aan de slag als gastouder, of zoals zoals wij het liever noemen Crècheleidster, en een Thuiscrèche beginnen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.