Vanaf 1 maart 2018 moet iedereen die woont of werkt op een plek waar kinderen worden opgevangen zich inschrijven in het personenregister kinderopvang. Zo kan de overheid vaste én tijdelijke medewerkers continu screenen. Met als doel een veiliger kinderopvang.

Waarom registreren?

Om de veiligheid in de kinderopvang te vergroten, is de overheid in 2013 gestart met het continu screenen van vaste medewerkers, gastouders en hun volwassen huisgenoten. We kijken dagelijks of ze strafbare feiten hebben gepleegd die niet samengaan met werken in de kinderopvang. Met het personenregister kinderopvang breiden we deze screening uit naar iedereen die in de kinderopvang werkt en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig heeft.

Wie moet zich inschrijven?

  • bestuurders en houders van kinderopvangorganisaties
  • gastouders en hun volwassen huisgenoten
  • vaste en tijdelijke medewerkers in loondienst
  • administratief personeel met toegang tot gegevens van kinderen
  • uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers en zelfstandigen
  • iedereen die woont op een opvanglocatie of er structureel aanwezig is tijdens opvanguren.

Iemand is structureel aanwezig als hij minstens 1 keer in de 3 maanden minimaal een halfuur tijdens opvanguren op de locatie is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de schoonmaakster of de buurvrouw die wekelijks tijdens opvanguren op bezoek komt. Deze personen moeten zich inschrijven in het register.

Inschrijven in 2 stappen

  1. Inschrijven met een geldige VOG. Dit doet de inschrijfplichtige zelf.
  2. Koppelen aan de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau. Dit doet de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau.

 

Bron: DUO