Wil jij gastouder worden via Thuiscreche.nl dan dien jij in het bezit te zijn van een geldig diploma of moet jij eerst een korte opleiding tot gastouder gaan volgen. Tevens is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht. Daarnaast heb jij een kinder-EHBO-certificaat nodig en is het uiteraard zeer belangrijk dat jij passie hebt voor het werken met kinderen en hen een liefdevolle omgeving wilt bieden.

Welk diploma nodig om als gastouder te mogen werken?

Om te mogen werken als gastouder moet jij een geschikt diploma hebben. Onze Rijksoverheid heeft in de ‘Wet Kinderopvang’ vastgelegd welke diploma’s – dus welke afgeronde opleidingen – in aanmerking komen. In artikel 10 van deze wet staat een complete lijst van alle diploma’s die van toepassing zijn. Ter info: het certificaat ‘goed gastouderschap’, behaald vóór 2011, of een Ervaringscertificaat (EVC), vóór 1 januari 2012, volstaat ook.

Hier vind je een link naar artikel 10 van de wet kinderopvang >>

Wil jij gastouder worden, maar staat jouw opleiding niet op de lijst, dan kun jij bij Thuiscreche.nl laten uitzoeken of jouw diploma toch voldoet om gastouder te worden. Mocht jouw diploma niet in aanmerking komen, wees dan niet getreurd: er zijn mogelijkheden genoeg om een korte opleiding tot gastouder te volgen. Daarin kunnen wij jou zeker adviseren.

Buitenlands diploma

Heb jij een niet-Nederlands diploma? Als jij in Nederland als gastouder of in de kinderopvang wilt werken, dan moet jij erkenning van jouw buitenlandse opleiding aanvragen. Alleen EU/EER-burgers kunnen erkenning aanvragen. Thuiscreche.nl kan jou hier meer over vertellen en jou eventueel ondersteunen.

Kinder-EHBO

Als jij wilt werken als gastouder en een eigen Thuiscrèche wilt beginnen, dan ben jij verplicht om vooraf een opleiding te volgen voor kinder-EHBO. Ook hiervoor heeft de Rijksoverheid vastgelegd welke certificaten zijn aangewezen als passende kwalificatie voor het verlenen van eerste hulp aan kinderen. Heb jij eerder al eens een certificaat voor EHBO bij kinderen hebben behaald, dan kunnen wij voor jou controleren of dit certificaat nog geldig is. Mocht blijken dat jij (opnieuw) een korte opleiding voor Kinder-EHBO moet volgen, dan kunnen wij jou adviseren waar jij hiervoor terecht kunt. Als jij daadwerkelijk bij ons aan de slag gaan als gastouder en jouw eigen Thuiscrèche opent, dan ben je verplicht om jaarlijks een kinder-EHBO herhalingscursus te volgen.

VOG aanvragen voor gastouder

Naast de nodige opleidingseisen, is er nog een belangrijke eis waaraan jij moet voldoen om gastouder te kunnen worden. Jij hebt namelijk een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig om te mogen werken als gastouder. Een VOG kun jij aanvragen bij jouw gemeente. Met deze VOG moet jij je ook laten inschrijven in het Personenregister kinderopvang. Let op: jouw huisgenoten en andere personen die vaak op het opvangadres zijn, moeten dit ook doen.

Overige eisen gastouder worden

Er zijn naast de opleidingseisen nog meer eisen waaraan jij moet voldoen om gastouder te kunnen worden. Om te kunnen werken als gastouder moet je namelijk minimaal 18 jaar zijn. Jouw opvang locatie (dus jouw eigen woning) voldoet aan de inrichtingseisen voor een gastouderopvang. En tijdens de opvang spreek jij Nederlands, Fries of een erkende Nederlandse streektaal.

Alle eisen die worden gesteld aan het starten van jouw eigen Thuiscrèche, vind je op onze website >>

Aan de slag als gastouder bij Thuiscrèche!

Wil jij ook een Thuiscrèche starten binnen ons unieke concept? Neem dan contact met ons op! Wij lichten je graag persoonlijk de (opleidings)eisen toe en bespreken alle mogelijkheden met jou. Het maakt niet uit of je in het verleden al gastouder bent geweest of dat je nu voor het eerst als gastouder aan de slag wil gaan en dus nog een opleiding moet volgen: wij kunnen jou van A tot Z adviseren en begeleiden.