opleiding gastouder worden

Heb je een passie voor kinderen en wil je graag van jouw passie jouw werk maken? Dan kun je ervoor kiezen om als gastouder aan de slag te gaan. Er zijn wel een aantal eisen waaraan je moet voldoen om een gastouder te kunnen zijn. Zo dien je een geschikte opleiding te hebben afgerond en enkele certificaten te bezitten. Welke opleiding je nodig hebt om gastouder te worden en welke certificaten je als gastouder dient te hebben, lees je in dit artikel.

Welke opleiding heb ik nodig om gastouder te kunnen worden?

Er bestaat in Nederland echter niet één specifieke opleiding waarmee je gastouder kunt worden. Er zijn namelijk meerdere opleidingen die je kunt volgen om een geschikt diploma te krijgen voor het gastouderschap. Alle opleidingen waarmee je als gastouder aan de slag mag gaan, staan in de ‘Lijst van kwalificerende opleidingen voor het beroep van gastouder’ van DUO. Deze lijst vind je hier.

Wat moet je doen als jouw diploma niet op de lijst staat?

Staat jouw diploma niet in de lijst van kwalificerende opleidingen voor het beroep van gastouder, maar heb je wel een diploma in jouw bezit? Kijk dan of jouw opleiding lijkt op één van de referentie-opleidingen die in de ‘lijst van referentie-opleidingen voor het beroep van gastouder’ staan. Als dat namelijk zo is, kun je erkenning van jouw diploma aanvragen bij DUO. Deze organisatie gaat dan na of je inderdaad ook met jouw opleiding als gastouder aan de slag mag gaan. Staat jouw diploma op geen van deze lijsten? Dan dien je toch eerst een geschikte opleiding te volgen om als gastouder te mogen beginnen. Gelukkig zijn er diverse korte opleidingen die je in dit geval kunt volgen. Als je je aansluit bij thuiscreche.nl, zullen we jou vertellen welke mogelijkheden dat zijn.

Welke papieren heb je als gastouder nog meer nodig?

Naast een erkend diploma, zijn er nog een aantal andere papieren die je nodig hebt om als gastouder te kunnen starten. Zo moet je als gastouder onder andere een EHBO-certificaat voor kinderen hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral bij kinderen. Daarom moet je als gastouder direct en op de juiste manier kunnen handelen wanneer er iets in jouw opvang gebeurt. Als Crècheleidster van jouw eigen Thuiscrèche kun je bij thuiscreche.nl jouw EHBO-certificaat voor kinderen halen.

Registratienummer van de GGD

Als gastouder heb je ook een registratienummer van de GGD nodig. Wij zullen er samen met jou voor zorgen dat je dit nummer krijgt. Wij weten namelijk precies welke documenten je nodig hebt voor het aanvragen van zo’n registratienummer. De gemeente controleert de documenten op juistheid en geldigheid en stuurt ze daarna door naar de GGD. Tot slot zal de GGD een afspraak met je maken om jouw opvanglocatie te inspecteren. Wij zullen je helpen met het voorbereiden van de inspectie, zodat deze vrijwel zeker goed zal verlopen. Wanneer de GGD de locatie heeft goedgekeurd, ontvang je het registratienummer.

Documenten die je hiervoor nodig hebt, zijn:

  • Een geldig identiteitsbewijs;
  • Een erkend diploma;
  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) die niet ouder is dan twee maanden;
  • En een Risico Inventarisatie Veiligheid en Gezondheid (deze zullen wij afnemen).

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Elke kinderopvang moet een gezonde en vooral ook veilige omgeving zijn voor kinderen. Daarom ben je als gastouder wettelijk verplicht om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Zonder een VOG, mag je niet als gastouder aan de slag gaan. De aanvraag voor deze verklaring zal thuiscreche.nl voor jou regelen.

Volg diverse opleidingen bij thuiscreche.nl!

Als Crècheleidster van jouw eigen Thuiscrèche kun je bij thuiscreche.nl verschillende soorten cursussen en opleidingen volgen. Door jezelf te blijven bijscholen, leer je steeds meer over de ontwikkeling van kinderen en kun je daar niet alleen goed op inspelen, maar deze ook waar nodig bijsturen. Wil je je aansluiten bij thuiscreche.nl en ben je benieuwd naar ons aanbod opleidingen en cursussen? Neem dan gerust contact met ons op, want wij vertellen je er graag meer over!