“Zijn we er al bijna?” Wie kent het niet van vroeger? Die lange uren met broertjes en zusjes op de achterbank naar de reis van bestemming. De vraag “Is het nog ver?” stelde je zo ongeveer om de vijf kilometer. Kleverige snoepjes, lekkende pakjes, een auto die warmer wordt naarmate de reis naar het zonnige oord vordert… Dit gaat u als ouder van nu natuurlijk anders doen!

 

Gelukkig is bijna elke auto tegenwoordig uitgerust met een airco, dus over de temperatuur hoeft u zich gelukkig geen zorgen meer te maken. Maar hoe blijft u de verveling op de achterbank de baas? Hieronder geven we 10 tips om de reis voor u en voor de kinderen relaxter te maken.

 

Een goede voorbereiding doet wonderen

 1. Bereid de kinderen goed voor op wat komen gaat. Vertel dat ze een hele dag (of wellicht twee) in de auto moeten zitten, omdat de plaats van bestemming kilometers ver weg is. Als je de plek waar jullie naar toe gaan vooraf laat zien op internet of in reisgidsen, kun je onderweg samen fantaseren over wat jullie allemaal gaan doen bij aankomst.
 2. Laat de kinderen hun eigen tasje of stoelorganizer inpakken voor onderweg. Zo beslissen ze zelf wat ze meenemen en waar ze onderweg mee gaan spelen en kunnen ze zelf bij hun spullen. Natuurlijk kunt u hier als ouder in sturen. Te grote of te kleine spullen zijn bijvoorbeeld niet handig.
 3. Zorg dat de kinderen een kleurboek, stickerboek of magisch tekenbord meenemen in hun tasje.
 4. Maak voor vertrek een verrassingspakket voor de kinderen met kleine ingepakte cadeautjes, gezonde snacks of een foto van het land of de plek waar jullie naar toe gaan. Laat de kinderen dit gedurende de reis op bepaalde momenten uitpakken. Dat zorgt voor veel uitpakplezier en ze zijn weer even afgeleid.

 

Afleiding op de achterbank

 1. Doe als ouder ook mee als de kinderen een spelletje spelen. Jullie zijn samen op reis en krijgen zo direct een ‘teamgevoel’.
 2. Autobingo! Een groot succes. Wat komen de kinderen allemaal tegen onderweg en wie heeft als eerste zijn kaartje vol? Op internet staan veel voorbeelden voor autobingo. Maar u kunt het de kinderen ook zelf laten maken. Nog een leuke voorbereiding op de vakantie!
 3. Stickers voor op de ramen doen het altijd goed. Koop wel de speciale raamstickers, anders wordt u als ouder heel druk met het afhalen ervan.
 4. Nog spannender is het als de kinderen mogen tekenen op de ramen met whiteboardstiften. Kijk wel uit voor de bekleding van de auto.
 5. Leuke kindermuziek doet vaak wonderen en zorgt voor een hoop gezelligheid in de auto. Er zijn ook veel cd’s van luisterboeken of verhaaltjes met muziek. Daar kunnen de meeste kinderen langere tijd geconcentreerd naar luisteren.Een sportieve tussenstop:

   

 6. Stop regelmatig. Om de 2 tot 3 uur is een goede richtlijn. Strek even de benen en doe bijvoorbeeld even wat rek- en strekoefeiningen langs die saaie parkeerplaats aan de snelweg. Dat vinden de kinderen fantastisch om te doen. Zo hebben ze hun beweging tussendoor en houden ze het lange stilzitten weer beter vol. En het geeft u als ouder natuurlijk hetzelfde effect.

Na het volgen van deze tips is de vraag “Zijn we er al bijna?” vast en zeker minder vaak te horen vanaf de achterbank en kunt u relaxt aan uw vakantie beginnen. We wensen u een hele goede, relaxte reis en een hele fijne vakantie.

 


Heeft u zelf nog een goede tip? Laat het ons snel weten. Mail uw tip of autospelletje naar:

info@thuiscreche.nl
074 – 34 918 34