Noël van Thuiscreche La Noël

Na jarenlang te hebben gewerkt in de zorgsector en bij verschillende kinderdagverblijven, startte Noël Welman drie jaar geleden haar eigen Thuiscrèche La-Noël.

“Dat moet anders kunnen”

“Ik heb bij verschillende organisaties gewerkt en overal waar ik kwam zag ik eigenlijk dat er voor de jongste kindjes vaak weinig tijd is op een kinderdagverblijf. Ze worden in de box gelegd en kunnen niet altijd mee naar buiten. Als pedagogisch medewerker maar ook als moeder dacht ik daarom: dat moet toch ook anders kunnen? Daarnaast wilde ik graag voor mezelf beginnen, dus toen ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.”

De eerste kennismaking met Thuiscreche.nl

“Toen ik las over het Thuiscrèche-concept heb ik meteen gebeld. Ik wist goed wat ik wilde en het gesprek dat volgde was gewoon goed, dus toen ben ik vrij snel gestart. Natuurlijk was het in het begin even wennen dat ik geen collega’s meer had, maar ik merk dat ik nu juist meer contact heb met de buitenwereld dan toen. Tijdens het wandelen kom je veel mensen tegen waar je een praatje mee kunt maken en als ik met een groep kinderen de kinderboerderij binnenkom zorgt dat toch voor ander contact. Hier in de wijk hebben we ook een vaste route langs verschillende opa’s en oma’s die het maar wat interessant vinden al die kinderen. En de kinderen en ik vinden dat natuurlijk ook alleen maar leuk!”

Wat spreekt je het meest aan van het Thuiscrèche-concept?

“Ik heb nu veel meer vrijheid in mijn werk. Ook heb ik meer contact met ouder en kind en kan ik de kinderen veel meer aandacht geven. Op een kinderdagverblijf kon het wat benauwend zijn om altijd op één locatie te zijn. Ik heb een grote auto, dus als ik ergens heen wil met de kinderen – zoals naar het bos of de kinderboerderij – dan doe ik dat gewoon! Wat betreft het contact met Thuiscrèche – ik vind het heel prettig dat ik een goed aanspreekpunt heb. Als er wat is, kan ik haar altijd bellen. Dat is echt een bonk vertrouwen inmiddels, dus dat is me heel veel waard.”

Hoe ziet een dag in Thuiscrèche La-Noël eruit?

“Voor mij is structuur heel belangrijk. Structuur maakt het mogelijk om op vaste momenten juist vrijheid te geven. Nadat de kindjes ’s ochtends binnenkomen brengen we samen mijn eigen kinderen naar school in een grote buggy. Vervolgens is er om 9:00 een fruitmoment waarbij we ook liedjes zingen. Ik gebruik elke keer ander fruit, zodat de kinderen andere smaken leren kennen. Daarna is het vrij spel en gaan de kleintjes om 10:00 naar bed. Zodra zij om 12:00 weer wakker zijn gaan we een broodje eten, natuurlijk weer met liedjes zingen. Rond half 2 gaan we weer naar buiten met de buggy en ’s middags vaak knutselen. Dat kan in een bepaald thema of gewoon vrij knutselen zijn.”

“Als het kan ga ik het liefst meerdere keren per dag naar buiten met de kinderen. Met een kleiner groepje ga ik wel eens naar een speeltuin, maar vaak blijven we ook gewoon in mijn tuin. Die is helemaal ingericht voor vrij en veilig spelen, en daar heb ik veel ruimte. Ik vind onderzoekend leren heel belangrijk, dus soms gaan we ook dingen proeven samen. Hoe voelt iets? Hoe smaakt iets? Laatst gingen we bijvoorbeeld met sneeuw experimenteren. Wat gebeurt er met sneeuw als je het naar binnen haalt? Of als je het verft? Ik geloof heel erg dat kinderen veel leren onder het mom van zien, ruiken, horen, voelen en proeven. Daarbij vind ik het ook echt belangrijk dat iedereen meedoet op zijn eigen niveau.”

Wat vind je het mooiste aan Crècheleidster zijn?

“Het leukste aan Crècheleidster zijn vind ik dat kindjes je echt in de armen kunnen springen als ze weer mogen komen. Dat ze zo blij zijn en zeggen: “Jij bent mijn Noël”, dat vind ik echt heel mooi. Ik zie de toekomst dan ook met veel plezier tegemoet – ik hoop dit werk nog lang te mogen doen!”

Heb je een tip voor anderen die een Thuiscrèche willen starten?

“Een eigen Thuiscrèche starten zou ik zeker aanraden omdat het een heel mooi beroep is. Je moet het wel echt leuk vinden en je hebt veel geduld nodig om met kinderen te werken. Daarnaast zou mijn tip zijn: wees ruimdenkend. Alles is namelijk mogelijk. Mensen denken vaak in hokjes: ‘de kleintjes liggen op bed dus ik kan niet naar buiten’. Probeer eens ruim te denken: wat kan jij doen om dat wat jij wilt mogelijk te maken? Als ik buiten ben met de grotere kinderen rij ik de kleintjes naar buiten in de rijdende box. Zo kunnen ook zij genieten van de frisse lucht en worden ze wel omringd door grotere kinderen maar niet omver gelopen. Ieder kind hoort er namelijk bij – het is alleen aan jou hoe je dat haalbaar maakt.”

Thuiscrèche La-Noël heeft nog plek voor nieuwe kindjes op de maandag, dinsdag en woensdag! Lees hier meer over Thuiscrèche La-Noël.