Robin Mol opent begin maart de deuren van Thuiscrèche Vlinder. Haar Thuiscrèche is gevestigd in een zeer sfeervol ingerichte woning aan Helmkruid 33 in de wijk ‘De Essen’ in Oldenzaal. Robin is een vrolijke jongedame die heel positief in het leven staat. Zij stelt zich graag voor en ze geeft vol enthousiasme een rondleiding door haar huis die al helemaal is ingericht voor de komst van de kindjes.

Dansen op hoog niveau

“Ik heb jarenlang op een heel hoog niveau gedanst”, begint Robin (22 jaar) haar verhaal. “Zeven dagen per week was ik bezig met topsport. Ik danste in een hiphopteam en deed mee aan kampioenschappen, zoals het NK en EK. Om dit te kunnen combineren met een mbo-opleiding, ben ik naar het Johan Cruyff College in Enschede gegaan. Daar heb ik de sportopleiding gevolgd en heb ik mij gespecialiseerd in coaching. Ik heb stage gelopen bij een dansschool en mijn afstudeerproject was gericht op kinderen en dansen. Jarenlang heb ik ook dansles gegeven aan zowel peuters als oudere kinderen.”

BSO

“Na het afronden van mijn sportopleiding ben ik naar Amsterdam gegaan voor de studie Pedagogiek. Van jongs af aan wil ik namelijk al met kinderen werken. Na een tijdje ben ik weer terug verhuisd naar Oldenzaal. Daar ben ik aan de slag gegaan bij een Kinderdagverblijf en heb ik vooral bij de BSO gewerkt. Helaas moest ik stoppen met topsport, maar ik voetbal nu met veel plezier. Toch blijft dansen een groot onderdeel van mijn leven, dus met de kinderen van de BSO danste ik ook nog bijna elke dag hoor”, vertelt Robin enthousiast. “Ik vind het fantastisch om actief bezig te zijn met de kinderen. Of dat nou ‘stopdans’ is of een ander leuk spel. Het is gewoon heerlijk om je vrij te voelen en je gevoel in het dansen en bewegen te leggen.”

Gevoel

“Dit wil ik de kindjes in mijn Thuiscrèche ook altijd meegeven: iedereen mag hier zichzelf zijn. Ze mogen hun gevoelens tonen, dus ook hun gevoel in het dansen of andere activiteiten leggen. Alles is hier bespreekbaar,” legt Robin uit. “Ik werk heel erg vanuit mijn gevoel. Daar wil ik naar handelen. Natuurlijk pas ik daarbij mijn opgedane kennis vanuit de opleiding en werkervaring toe. Tevens vind ik het heel inspirerend dat ik van mijn collega Crècheleidsters en via de trainingen nog allemaal nieuwe dingen, inzichten en methodieken kan leren. Maar ik ga wel altijd af op mijn gevoel. Daarnaast vind ik vertrouwen en geborgenheid heel essentieel. Ik kan mij ook echt één voelen met een kind.”

Voor mezelf beginnen

“Ik heb altijd de droom gehad om voor mijzelf te beginnen, maar eerder was de tijd er nog niet rijp voor. Vanaf mijn 13e pas ik al op kinderen. Destijds werkte ik via ‘Twente Nannies’. Door mijn recentere werkzaamheden bij een kinderdagverblijf en BSO ontdekte ik dat ik heel graag kleinschalig wil werken. Zodat ik de kindjes goed leer kennen, er echt voor ze kan zijn en persoonlijk contact heb met de ouders. Mijn oud-collega Mandy is onlangs begonnen met haar Thuiscrèche Jippie! in Tubbergen. Nadat ik bij haar op bezoek was geweest, wist ik het direct: ik wil ook mijn eigen Thuiscrèche openen. Het heeft alles wat ik zoek: heel professioneel en kleinschalig!”

Kindvriendelijk

“Twee jaar geleden hebben mijn vriend en ik samen dit huis gekocht”, gaat Robin verder. “Het is een tussenwoning gelegen op De Essen, in een heel kindvriendelijke en rustige buurt. Er is een speeltuintje dichtbij ons huis en er rijden hier niet veel auto’s. Aan de andere kant bevindt zich nog een kinderboerderij, maar is ook een parkje in de buurt waar ik met de kindjes naartoe kan gaan om te spelen.
Mijn Thuiscrèche run ik in onze woonkamer en keuken. We hebben meerdere TrippTrapp stoelen van Stokke – ook met een verkleiner voor de baby’s – die ik bij onze eettafel kan zetten. In de woonkamer heb ik een gezellig speelhoekje en een knus leeshoekje gecreëerd. Boven heb ik een slaapkamer ingericht met twee ledikantjes. Mocht een kindje behoefte hebben om alleen te slapen, dan is daar ook de ruimte voor. Ons hele huis is heel licht ingericht. Ik werk veel met natuurlijke materialen. Ik vind het namelijk belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen niet overprikkeld raken.”

Een fijne dag

“Natuurlijk hanteer ik regels en heb ik een bepaalde visie op de omgang met kindjes en de manier waarop ik een bijdrage kan leveren aan hun ontwikkeling. Maar ik spreek altijd goed met de ouders door wat hun kindje fijn vindt en waar zij zich zelf prettig bij voelen. Het is voor mij namelijk het allerbelangrijkst dat het kindje een fijne dag heeft”, benadrukt Robin.
“Ik hou een ‘standaard’ dagindeling aan waarin de kindjes op vaste tijdstippen eten, drinken en slapen. Maar tussendoor is er voldoende ruimte voor leuke activiteiten. Dat varieert van lekker vrij spelen in huis of onze tuin, tot een bezoekje aan de kinderboerderij, een wandeling door het bos of fruit plukken bij een pluktuin. Ik hou er enorm van om erop uit te gaan. In alle jaargetijden lekker met z’n allen naar buiten! Daarom wil ik graag nog een wandelkar aanschaffen. En vanzelfsprekend zal ik regelmatig met de kinderen gaan dansen, dan doe ik zelf uitbundig mee! Maar ik vind het minstens zo belangrijk om rust te creëren. Dus rustig een boekje lezen, kleuren aan tafel of samen wat bewegingsoefeningen doen, maken tevens onderdeel uit van de dag.”

Gezonde voeding

“Naast lekker naar buiten gaan en voldoende bewegen, vind ik gezonde voeding heel belangrijk. De kindjes krijgen brood en vers fruit te eten, maar ik maak ook graag verse groentehapjes. Bovendien wil ik de kinderen naast water ook thee aanbieden. Ik heb speciale kruidenthee die geschikt is voor kinderen en die ze afgekoeld heel goed kunnen drinken. Ik bespreek dit natuurlijk van te voren met de ouders. Maar ik vind het ook heel leuk om de kindjes af en toe te verwennen. Mijn vriend neemt de ijssalon in Oldenzaal over, dit wordt ‘Van der Poel’, dus daar zal ik in het voorjaar en de zomer ook vast wel eens met de kindjes langsgaan om een ijsje te halen”, lacht Robin.

Vlinder

“Mijn Thuiscrèche heb ik heel bewust Vlinder genoemd. Voor mij staat een vlinder namelijk symbool voor: ‘vrij zijn in de natuur en lekker fladderen’. De kinderen staan hier centraal, ze kunnen zich hier ontpoppen, zichzelf vormen en ontdekken. Als ze hier zijn dan wil ik dat ze het gevoel hebben dat ze kunnen ademen, dat ze hier een fijne dag tegemoet gaan!”, licht Robin toe. “Omdat ik het heel belangrijk vind om veel buiten te zijn in de frisse lucht, heb ik onlangs een buitenbedje aangeschaft. De keuze is natuurlijk altijd aan de ouders of ze hier gebruik van willen maken. Maar uit ervaring – en dat wordt ook bevestigd door onderzoeken – weet ik dat het heel gezond is voor kinderen om heerlijk te slapen in de frisse buitenlucht.
Ondertussen hoeven alleen de traphekjes nog maar te worden bevestigd en dan ben ik er klaar voor. Er staan zelfs al wat gesprekken met ouders gepland. Ik kan echt niet wachten om de eerste kindjes in mijn Thuiscrèche te mogen begroeten!”