Per 1 januari 2023 opent Matthy Luiten (43 jaar) de deuren van haar Thuiscrèche ‘De Kleine Eik’. Deze is gevestigd in haar woning aan de Telefoonweg 26 in Ede. Matthy woont met haar man en twee tienerdochters in een vrijstaande geschakelde woning van bijna honderd jaar oud. “Het voordeel van de ligging van deze wat oudere wijk is dat we aan de ene kant zo het centrum inlopen, maar dat we ook binnen een paar minuten in het bos staan. En vooral van dat laatste word ik heel gelukkig”, aldus Matthy.

Verademing

“Eigenlijk heb ik altijd in de kinderopvang gewerkt”, vervolgt Matthy haar verhaal. “Destijds heb ik de mbo-opleiding SPW afgerond. Later heb ik nog de hbo-opleiding pedagogisch manager kinderopvang gevolgd. Ik heb jaren op de groep gestaan, maar ben ook manager, beleidsmedewerker en coach geweest. Het was zeker fijn om als manager wat voor je collega’s te kunnen betekenen, want doordat ik jaren zelf op de groep had gewerkt, wist ik heel goed waar er behoefte aan was. Maar ik vond de werkzaamheden uiteindelijk niet zo leuk, want ik stond voor mijn gevoel zo ver weg van de kinderen en hun ouders. Het was voor mij dus een hele bewuste keuze om te stoppen als manager en weer terug te gaan naar de groep. Het was voor mij echt een verademing om weer met de kinderen te werken: hier moest ik gewoon zijn.”

Kleinschalig

“Ik vind het zo’n dankbaar beroep. Ik kan er zijn voor de kinderen en hun ouders. Dus het is een heel bewuste keuze om nu als gastouder, of in dit geval zelfs crècheleidster, aan de slag te gaan. In de kinderopvang heb ik op hele drukke groepen gestaan. Daar is niks mis mee. Maar mede door mijn rol als coach merkte ik dat ik wel meer een voorstander ben van kleinschaligheid. In mijn eigen Thuiscrèche heb ik straks een eigen klein clubje, dan heb je veel meer één op één contact. Dan kan ik ook beduidend meer gehoor geven aan wat het kindje en zijn of haar ouders nodig hebben.”

Iemand moet de eerste zijn…

“Voordat ik de keuze heb gemaakt om voor mezelf te beginnen, heb ik wel lang nagedacht en gezocht naar het juiste gastouderbureau. Om eerlijk te zijn kende ik Thuiscrèche niet, want die zit nog niet in Ede. Ach ja, iemand moet de eerste zijn toch?”, zegt Matthy lachend. “Maar toen ik zocht via Google, vond ik het verhaal op de website van Thuiscrèche zo helder. Het sprong er voor mij echt uit. Algauw had ik contact gelegd en gesproken met adviseur Karine Feddema. Wat mij enorm aanspreekt is dat je wel alleen werkt, maar collega’s achter je hebt staan. Ik kan bellen voor advies en sta er dus niet alleen voor. Maar ik kan wel zelf bepalen hoe mijn dag verloopt en in mijn Thuiscrèche ook mijn eigen visie volgen. Het beste van twee werelden!”

Thuiscrèche aan huis

“Mijn man en onze twee tienerdochters zeiden vrijwel direct: ‘dit moet je doen, dit past helemaal bij jou.’ Ons voordeel is wel dat ik mijn Thuiscrèche aan huis heb, dus onze woonkamer blijft een eigen plek voor ons gezin. Destijds hadden we namelijk de garage al omgebouwd omdat ik daar mijn coachingpraktijk had. En nu maak ik er een Thuiscrèche van met een groepsruimte, slaapkamertje, keuken en toilet”, zegt Matthy trots. “Het is echt een apart gebouw in onze tuin, ik heb daar ook een ingang voor de kindjes en hun ouders. Ik vind het namelijk belangrijk dat mijn dochters rustig hun eigen ding kunnen doen voor en na schooltijd. Dat ze hun huiswerk kunnen maken of vriendinnen mee kunnen nemen zonder dat ze het gevoel hebben midden in een kinderopvang te wonen.”

Buiten ontdekken en ontwikkelen

“Ik ben zorgzaam, betrokken, betrouwbaar en ik hou van regelmaat”, beschrijft Matthy zichzelf. “Ik kan echt kijken vanuit het kind, ik zie en voel wat ze nodig hebben. Omdat ik straks in mijn Thuiscrèche maar zo’n klein clubje kinderen heb, kan ik daar ook gehoor aan geven. Daar kijk ik nu al naar uit! Daarnaast ben ik ook iemand die er graag op uit gaat. Leren door te doen. Dus lekker naar buiten en daar ontdekken. Het voordeel van een kleiner groepje kinderen is dat je ook veel gemakkelijker op pad kunt gaan. Maar ik pas mij wel aan de kinderen aan, bekijk wat zij op dat moment nodig hebben. Ik vind het namelijk ook heel belangrijk dat je kinderen laat ontwikkelen in hun eigen tijdspad. Als voorbeeld: als je bij dreumesen en peuters de fijne motoriek wilt stimuleren, dan kun je legpuzzels gaan maken. Maar vaak vliegen dan binnen ‘no-time’ de puzzelstukken door de ruimte heen. Ik ga veel liever de natuur in en daar met ze eikeltjes rapen. Dan ben je spelenderwijs bezig met hun ontwikkeling.”

De Kleine Eik

“In mijn opleiding tot kindercoach werkten we vaak met metaforen. De naam van mijn Thuiscrèche is ook een metafoor. Een eik is stoer en sterk, deze heeft veel te bieden. Maar een eik begint natuurlijk ook als klein en breekbaar boompje. Heeft water en zon nodig, maar ook liefde en verzorging. Net als kinderen. Want als je ze geeft wat ze nodig hebben, dan groeien ze. En soms hebben ze ook dat beetje extra nodig. Dat krijgen ze zeker bij mij. Ik wil er voor ze zijn. Ze helpen om goed te aarden, stevig te staan en te groeien van kleine eik tot grote eik.”

Jarenlange ervaring

“Door mijn jarenlange ervaring in de kinderopvang, ken ik veel methodes waar je mee kunt werken. Denk aan ‘Uk en Puk’. Die pas ik ook zeker toe, maar wel op mijn eigen manier. Want ik streef ernaar om zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten te gaan. Natuurlijk volg ik daarbij wel het ritme van de kinderen”, licht Matthy toe.
“De training voor ‘babyspecialist’ heb ik trouwens al afgerond. En volgend jaar wil ik graag een opleiding tot slaapcoach volgen. Want ik geloof oprecht dat ik daar veel kindjes en ouders mee zou kunnen helpen. Want ik merk dat veel kinderen tussen 0 en 4 jaar moeite hebben om in- en/of door te slapen. Maar eerst even de focus op de opening van mijn Thuiscrèche. Daar verheug ik mij enorm op. En iedereen is van harte welkom!”