Op het moment dat Aukje vol enthousiasme vertelt over de start van haar Thuiscrèche De Witte Roos is zij hoogzwanger van haar eerste kindje. Aukje is 24 jaar en woont samen met haar partner Henry, hun hond en kat in Nunspeet. Ze kijkt enorm uit naar de komst van haar dochtertje. Na haar zwangerschapsverlof opent ze de deuren van haar eigen Thuiscrèche. “Er komen dus twee hele leuke prachtige veranderingen aan, ik kan niet wachten!”

Hoekhuis nabij het bos

“Wij wonen in een hoekhuis in Nunspeet, aan het einde van een woonerf. Als we de deur uit stappen, dan kijken we uit op de weilanden. We hoeven maar een klein stukje te lopen en dan zijn we in het bos. Dit is voor ons echt rijkdom, wonen aan de weilanden, nabij zo’n bosrijke omgeving”, vertelt Aukje trots. “We wonen hier nog niet zo lang, we hebben eerst het hele huis moeten strippen en verbouwen. De tuin gaan we in het voorjaar van 2023 aanpakken. Bij het aanleggen van de nieuwe tuin houden we ook zeker rekening met mijn Thuiscrèche. Dan wil ik daar absoluut ook een fijne speelplek en gezellige hoekjes voor de kinderen creëren.”

Ouderenzorg

“Ik ben tot mijn zwangerschapsverlof werkzaam geweest als Verzorgende IG. Op het mbo heb ik eerst de opleiding tot Helpende en vervolgens Verzorgende gevolgd. Daarna heb ik bewust gekozen voor een BBL-opleiding tot Verzorgende IG+, dus ik heb ook wat verpleegtechnische handelingen geleerd. Ik heb eigenlijk altijd gewerkt in de ouderenzorg”, vervolgt Aukje haar verhaal. “Maar ik vond het steeds zwaarder worden. De coronaperiode was behoorlijk pittig. We stonden 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar. Dat deden we echt met het hele team. Maar we kregen naar mijn mening te weinig waardering. En er wordt helaas alleen maar meer bezuinigd. We hadden te weinig tijd voor nabijheid, je hebt geen tijd voor een praatje met een cliënt, een luisterend oor. Want dat betekent dat je weer een andere cliënt tekort doet. Ik ben zelfs nog van organisatie geswitcht, want ik dacht dat het wellicht daaraan lag. Maar puntje bij paaltje is het helaas overal hetzelfde”, verzucht Aukje.

Opvang zoeken voor dochter

“Toen ben ik om mij heen gaan kijken, wat vind ik nou echt leuk om te doen? Ik wilde wel graag in de zorg blijven werken, want dat vind ik fantastisch en dat past ook helemaal bij mij. In diezelfde periode werd ik zwanger. Ik verdiepte mij toen in de opvang voor onze dochter. Mijn vriend en ik draaiden allebei onregelmatige diensten, maar ik ontdekte al gauw dat het dan wel erg lastig zou worden om opvang te vinden voor ons kindje. Langzaam ontstond toen het idee om zelf als gastouder aan de slag te gaan. Ik heb gewoon via Google gezocht naar de mogelijkheden. Al vrij snel kwam ik uit bij Thuiscrèche en dat sprak mij enorm aan”, vertelt Aukje enthousiast.

Thuiscrèche past bij jou

“Ik heb meerdere gesprekken gevoerde met Thuiscrèche-adviseur Karine Feddema. Ik vond dat heel prettig, ze heeft mij alles goed uitgelegd over het runnen van een Thuiscrèche. Maar Karine gaf mij ook de tijd om er goed over na te denken. Mijn vriend en ik zijn allebei ondernemende types. Hij staat volkomen achter mij en zei eigenlijk al snel: ‘Start je eigen Thuiscrèche, dat past bij jou!’ En het past natuurlijk ook beter bij ons nieuwe gezinsleven. Dus we zagen allebei veel meer voordelen dan nadelen. We vinden het ook leuk om dit samen op te pakken en ons huis klaar te maken voor de komst van onze dochter en de kindjes die ik vanaf januari hier mag verzorgen. De babykamer voor onze dochter is natuurlijk al ingericht en die gebruik ik aan het begin ook voor de andere kinderen. Maar komende winter verbouwen we onze zolder tot slaapkamer en dan komt er op de eerste verdieping een aparte slaapkamer voor de kindjes van de Thuiscrèche.”

Christelijk

“Mijn Thuiscrèche De Witte Roos ga ik runnen vanuit een christelijk oogpunt. Zelf ben ik christelijk opgevoed. In Nunspeet en omgeving wonen veel christenen. Onze eigen dochter wil ik ook christelijk opvoeden. Maar dit betekent bijvoorbeeld niet dat ik elke dag met een gebed start of afsluit. Voor mij zit het hem meer in normen en waarden, hoe je met elkaar omgaat. Voor de kleintjes krijgt het geloof vaak juist vorm door het toeleven naar en het vieren van de feestdagen. De verhalen hierover zal ik zeker vanuit het christelijke oogpunt vertellen. Natuurlijk zullen we de bijbehorende christelijke kinderliedjes zingen, maar ik zal absoluut ook andere kinderliedjes zingen. Ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan het geloof, maar ik beschouw mijzelf wel als ruimdenkend en ik wil er wel relaxt mee omgaan.”

Buiten, creatief en ontdekken

“Ik ben dol op bloemen. Mijn geboortebloem is de roos. En toevallig is de witte roos mijn lievelingsbloem, vandaar dat ik het als naam voor mijn Thuiscrèche heb gekozen”, licht Aukje toe. “Het past ook wel goed bij mijn liefde voor de natuur. Ik hou namelijk heel erg van buiten zijn. Ik kan mij er nu al op verheugen om met de kinderen naar buiten te gaan. Gezellig samen op pad. En dan mogen ze vies worden, ik wil ze lekker laten ontdekken.”
“Sowieso ben ik er een grote voorstander van dat kinderen de mogelijkheid krijgen om hun fantasie de vrije loop te laten. Dan stimuleer je hun creativiteit. Daar moet je juist geen druk op leggen. Natuurlijk ga ik met de kinderen aan de slag met thema’s en feestdagen en gaan we ook knutselen. Maar ik vind vrij spelen en ontdekken minstens zo belangrijk.”

Voeding en regelmaat

“Gezonde voeding vind ik zeker belangrijk, maar ik ben wel van mening dat de gewone voeding – dus de schijf van vijf – volstaat. Dus we lunchen met boterhammetjes. En de kinderen krijgen hier lekker fruit als tussendoortje. Maar ze krijgen ook heus een crackertje, rijstwafel of soepstengel.
Regelmaat en structuur, zeker wat betreft voeding en slaapjes, is voor alle kindjes belangrijk. Dat zal ik ook goed bewaken. Want een kindje dat uitgerust is en lekker in zijn of haar vel zit, heeft ook meer energie om goed te groeien, te spelen, te ontdekken en te ontwikkelen.”

Welkom

“Ik bruis van de ideeën, heb zin om van alles op te pakken. Na mijn verlof wil ik ook graag de cursus Uk en Puk gaan volgen. Het is nu eigenlijk nog bijna niet voor te stellen, maar de komende weken zal ik vast wat drukker zijn door de komst van onze eigen dochter. Toch verheug ik mij vooral enorm op deze nieuwe fase. En als onze dochter ongeveer twee maanden oud is, dan hoop ik kindjes te mogen verwelkomen in mijn Thuiscrèche. Laat de aanmeldingen maar komen hoor, ik kijk ernaar uit!”