Mandy ten Cate opent 1 maart 2023 de deuren van haar Thuiscrèche Jippie! Ze is bijna 44 jaar en vindt dit een mooie leeftijd voor een nieuwe start. Ze kijkt er enorm naar uit om voor zichzelf aan de slag te gaan en het ‘kleine knusse gevoel’ te creëren in haar eigen Thuiscrèche. Lees verder om te ontdekken hoe zorgzaam en enthousiast Mandy is, wat haar drijfveren zijn en hoe zij haar Thuiscrèche Jippie! wil gaan runnen.

Verbouwing

Aan de rand van het dorp Tubbergen staat de vrijstaande woning van Mandy. Hier woont zij samen met haar man, hun drie tienerdochters en twee honden. “Het fijne van deze locatie is dat ik al buitenaf ben zodra ik onze straat uitloop”, vertelt Mandy. “We gaan binnenkort verbouwen, er komt een uitbouw van vijf meter diep. Daar komt mijn Thuiscrèche, deze ga ik inrichten zodat er voldoende ruimte is waar de kinderen vrij kunnen spelen, maar zodat er tevens een plek is voor de activiteiten. Natuurlijk komt er ook een slaapkamertje voor de kindjes. Het krijgt een lichte inrichting, een rustige basis. Want speelgoed geeft vaak al genoeg prikkels. In onze woning hebben we een vrij grote leefkeuken, dus daar ga ik wel met alle kinderen aan tafel zitten om te eten. Maar de woonkamer blijft privé voor mijn tienermeiden. Ze vinden het hartstikke leuk dat ik deze Thuiscrèche start, ze willen zelf ook allemaal met kinderen gaan werken. Maar ik vind het belangrijk dat ze hun eigen plek en rust hebben na schooltijd.”

 25 jaar werkzaam in de kinderopvang

“Van jongs af aan wilde ik al met kinderen werken. Ik zag ooit op tv een reclame van Pampers met van die schattige dreumesen en toen was ik om”, lacht Mandy. “Om die reden heb ik de mbo-opleiding SPW niveau 4 gevolgd. Op mijn 18e ben ik stage gaan lopen bij Kiekeboe in Oldenzaal en daar werk ik nu alweer 25 jaar. Al die jaren heb ik op de groep gestaan, vooral bij de baby’s en dreumesen maar ik heb ook wel uitstapjes gemaakt naar de groepen met 2 tot 4-jarigen. Ik kijk er eerlijk gezegd wel naar uit dat ik in mijn Thuiscrèche kinderen van 0 tot 4 jaar door elkaar krijg. Dat is natuurlijk ook wel een uitdaging. Maar hoe leuk is het dat de grotere kinderen rekening leren te houden met de jongere kinderen?”

Gezocht via Google

“De kinderopvang zelf verandert. Daardoor kan ik niet meer uitdragen waar ik zo voor sta. Toen ben ik eens goed gaan nadenken: Ik wil absoluut met kinderen blijven werken, want dat is het mooiste van de wereld. Ik zie mijzelf niet iets anders doen. Maar hoe wil ik het dan invullen? Eigenlijk ben ik op een avond gewoon eens gaan zoeken via Google. Ik heb het woord ‘gastouder’ ingetypt en toen kwam Thuiscrèche naar boven. Dat klonk op de website al veelbelovend. Professioneel, maar toch kleinschalig. Ik dacht direct: dit is wat ik zoek! Diezelfde avond heb ik nog informatie aangevraagd via de website. Vrij snel werd ik teruggebeld door adviseur Kirsten Meyn en zij heeft mij uitgelegd wat er komt kijken bij het runnen van je eigen Thuiscrèche”, vertelt Mandy.

Het zit goed in elkaar

“Door de gesprekken met Kirsten was ik helemaal enthousiast. Dus toen werd het tijd om met mijn man om tafel te gaan. Hij is boekhouder van beroep, agrarisch adviseur. Van nature is hij wat voorzichtig en behoudend. Het is nu natuurlijk een dure tijd voor iedereen en wij hebben ook nog eens drie studerende kinderen. Dus hij vond het wel spannend dat ik mijn vaste baan zou opzeggen. Maar hij zei zelfs: dit zit allemaal zo goed in elkaar, de voorwaarden zijn duidelijk, dus ik heb er alle vertrouwen in.”

Professioneel

“Naast het kleinschalige gaf de professionele aanpak van Thuiscrèche voor mij absoluut de doorslag. Ik ben namelijk niet gewoon een oppas. Alles wat ik doe met de kinderen, dat doe ik met een reden. Ik ben altijd professioneel bezig. Daarom juich ik het ook toe dat ze bij Thuiscrèche alle crècheleidsters stimuleren om opleidingen te blijven volgen. Zo had ik begin oktober al een cursusdag in Utrecht samen met een aantal andere crècheleidsters. Ik ben nog niet eens officieel begonnen, maar ik kreeg al het gevoel dat ik collega’s had en ik hoorde er al helemaal bij. De cursus was een training om wegwijs te worden met de voorschoolse educatie methodiek ‘Uk en Puk’. We waren allemaal zo enthousiast daarover. Dat geeft mij veel energie en vertrouwen!”

Jippie!

“Half februari stop ik bij kinderopvang Kiekeboe in Oldenzaal. Dan kan ik het even twee weken loslaten voordat ik met mijn eigen Thuiscrèche begin. Ik ben heel loyaal, dus ik ga vast een traantje laten bij mijn afscheid. Daarnaast heb ik er een fantastische tijd gehad. Ik ben daar begonnen toen de vorige eigenaresse de kinderopvang net was gestart in haar eigen garage. Ondertussen is het heel groot geworden en zijn er meerdere locaties”, zegt Mandy.
“Waar wij ooit zijn begonnen met Kiekeboe, dat ga ik nu weer oppakken. Dat kleine knusse gevoel ga ik terugbrengen. Waar je gewoon kunt meegaan met het ritme van de dag en waar ik voldoende tijd heb om er volledig voor de kinderen te zijn. Waar de kinderen de ruimte krijgen om heerlijk (buiten) te ontdekken, te bewegen en zich te ontwikkelen. Daarom heb ik ook gekozen voor de naam Jippie! Allereerst omdat het een vrolijke kreet is en omdat kinderen het makkelijk kunnen uitspreken. Maar ik vind het vooral belangrijk om iets positiefs uit te dragen. Ik wil dat de kinderen door de naam al denken: Jippie!, we gaan er een gezellige dag van maken. Het is leuk om naar Mandy te gaan.”

Dagritme

“Ik vind het fijn dat ik straks in mijn Thuiscrèche met een kleiner clubje kinderen ben, waardoor je gemakkelijker het ritme van de dag kunt volgen en er ook wat ruimte is voor spontaniteit of andersoortige activiteiten. Maar ik weet natuurlijk als geen ander hoe belangrijk structuur is voor kinderen. Dus ik heb zeker wel een dagindeling in gedachten.
Als alle kinderen binnen zijn, dan starten we de dag met een liedje. Dan heet ik iedereen welkom om vervolgens samen fruit te eten en wat te drinken. Daarna ga ik een boekje voorlezen. Dat vind ik hartstikke leuk en belangrijk om te doen. Ik heb ook al zoveel boekjes gekocht voor mijn Thuiscrèche”, vertelt Mandy enthousiast.
“Vervolgens is er tijd voor een activiteit. Dat kan zowel binnen als buiten zijn. De ene keer gaan we knutselen of tekenen, maar we kunnen ook muziek maken. Natuurlijk is er daarna ruimte om vrij te spelen. Rond het middaguur gaan we samen lunchen. Ook daarna lees ik weer een boekje voor, juist om een stukje rust te creëren. De kindjes die nog een middagslaapje doen gaan daarna naar bed. De baby’s hebben vanzelfsprekend hun eigen slaapritme. Als de kinderen uit bed komen, dan krijgen ze allemaal wat drinken, fruit en een crackertje. Daarna is er weer tijd voor een activiteit. Of we gaan lekker wandelen of buiten spelen.”

Buiten spelen

“De kinderen kunnen natuurlijk heerlijk spelen in onze eigen tuin. Maar we hebben ook een speeltuintje voor ons huis. Nu is dit nog vrij eenvoudig: er staat een schommel, glijbaan en wipkip. Maar we zijn met de buurt bezig geweest om subsidies te krijgen voor een prachtige speeltuin met een kruiptunnel, belevingspad, stepstones, bruggetjes en noem maar op! Allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Het ziet er naar uit dat dit allemaal doorgaat en dat ze rond de kerst starten met de aanleg. Dit zal ongetwijfeld een fantastische speelplek worden voor de kindjes van mijn Thuiscrèche.”

Slapen in de buitenlucht

“Goed om te vermelden is dat ik ook een buitenbedje huur. Daar kunnen de kinderen dus buiten in slapen. Daar ben ik zelf een grote voorstander van. Uit onderzoeken is ook gebleken dat het veel beter is voor de longen en dat de kindjes ook dieper slapen. Maar ouders beslissen natuurlijk zelf of ze hier gebruik van willen maken. Het leuke is wel dat ik de tweede aanmelding voor mijn Thuiscrèche al binnen heb en dat dit buitenbedje juist de doorslag gaf.”

Honden

“Wij hebben twee honden; een kleintje genaamd Nala en labrador Boaz. Ze komen niet in de speelruimte van de kinderen. Natuurlijk ben ik heel voorzichtig. Maar ik vind het wel belangrijk dat kinderen leren omgaan met honden, want ik merk dat steeds meer kinderen bang zijn voor honden. Terwijl ze je zoveel kunnen brengen. Daarom is het zeker de bedoeling dat de honden op den duur onderdeel worden van de dag. Dat we ze samen eten geven. Dat ze de honden mogen aaien of knuffelen. Maar alleen als ik er bij ben. Op die manier wil ik dat kinderen ontdekken dat een hond leuk is en dat ze onderdeel zijn van een gezin.”

Pannenkoeken bakken

“Weet je waar ik mij enorm op verheug? Dat ik straks in mijn eigen Thuiscrèche weer ruimte heb voor leuke activiteiten zoals samen pannenkoeken bakken. Dit heb ik ooit geleerd van mijn eerste leidinggevende. In de kinderopvang is dit helaas niet meer haalbaar omdat we daar nu teveel kinderen onder onze hoede hebben. Maar er is niks leukers dan samen met de kinderen te bedenken hoe pannenkoeken worden gemaakt. En dat een knuffelkip dan een ei legt en dat de knuffelkoe een beetje melk geeft. Om vervolgens gezellig samen in de keuken aan de slag te gaan.
Voor mij is het terug naar de basis, waarin ik meer tijd en aandacht voor de kinderen heb. Ik heb er enorm veel zin in. De eerste twee aanmeldingen zijn al binnen. Hopelijk volgen er gauw meer!”