Begin oktober opende Marijn haar eigen Thuiscrèche de Lotus in IJsselmuiden. Voordat ze aan de slag ging als gastouder, volgde ze de opleiding Sport & Bewegen, met de specialisatie Zwemmen. Hierna ging ze aan de slag in het zwembad, waar ze al snel merkte dat ze vooral het werken met kinderen het leukst vond. Dat bracht haar op het idee om aan de slag te gaan als gastouder.
Meer werken zonder van huis te zijn
“Tijdens mijn werk in het zwembad merkte ik dat ik vooral werken met kinderen het leukst vond, zoals het babyzwemmen. Ik begon mezelf af te vragen waarom ik daar niet meer mee zou gaan doen. Daarnaast wilde ik ook graag meer werken maar liever niet te veel van huis zijn. Na overleg met mijn man – die ook een paar middagen per week thuis is en er wat mij betreft ook echt achter moest staan, besloot ik de stap te wagen. Mijn opleiding voldeed en in het zwembad volgde ik al sinds 2012 elk jaar drie EHBO cursussen plus één keer per jaar BHV. Om echt als gastouder aan de slag te mogen, moest ik wel een specifieke EHBO kind cursus doen. Gelukkig wist ik al hoe die cursussen gaan, en bovendien is het maar één dag, dus dat was voor mij geen enkel probleem.”
Hoe kwam je bij thuiscreche.nl terecht?
“Nadat ik had besloten om als gastouder aan de slag te gaan, ben ik eerst in de omgeving gaan zoeken. Er waren wel wat gastouderbureaus hier, maar die doen eigenlijk niet meer dan de facturering en het helpen met zoeken naar kinderen. Toen ik Thuiscrèche vond, was ik dan ook veel enthousiaster. Zij bieden echte ondersteuning, ook om je bedrijf mooi neer te zetten. En als er financieel iets tegen zit, bijvoorbeeld als een ouder niet zou betalen, dan helpen ze je. Dat scheelt enorm veel stress, want dan hoef je zelf niet achter zulke dingen aan.”
Wat spreekt jou het meest aan van het Thuiscrèche concept?
“Wat me het meest aanspreekt aan dit concept is dan ook dat je meer ondersteuning krijgt dan bij andere bureaus. Als je als zelfstandig ondernemer begint, komt er aardig wat op je af en geldzaken kunnen toch best lastig zijn. Gelukkig heb je bij Thuiscreche.nl echt het gevoel van samen. Zo zit je met een aantal thuiscrèches in een appgroep. Dus als je vastloopt, bijvoorbeeld wat betreft ideeën voor eten of als je ergens anders tegenaan loopt, dan kun je met elkaar sparren. Zo creëer je toch het gevoel van een hecht team. Ik heb daarnaast begrepen dat er normaal gesproken zelfs twee keer per jaar bijeenkomsten zijn, maar dit kan nu helaas even niet vanwege corona.”
Heb je nog veel dingen moeten regelen voor je aan de slag kon?
“Aan ons huis zit een soort overkapping. Dat komt nu alleen maar goed uit, want als het slecht weer is kunnen de kinderen hieronder alsnog buitenspelen. Wat betreft andere aanpassingen moest ik zorgen voor wat extra beveiliging zoals strips op de deuren, stopcontactbeveiliging en een traphekje naar de keuken. Veel van die dingen had ik trouwens ook al voor mijn eigen kinderen, dus daar waren geen grote aanpassingen voor nodig. Verder hebben we thuis twee fretten, maar die blijven in het hok als er kinderen zijn. Niet dat er veel kan gebeuren, maar ik vind dat toch een fijner idee. De kinderen kunnen trouwens wel naar de fretten kijken omdat er vliegengaas voor zit.”
Hoe ziet een ideale dag in jouw Thuiscrèche eruit?
“Mijn ideale dag als Crècheleidster is als volgt: eerst de kinderen wat tijd gunnen om even te acclimatiseren en daarna samen wat fruit eten. Ik vind het zelf erg belangrijk dat kinderen de smaak van echt eten leren kennen, dus voor mijn eigen kinderen maak ik eigenlijk altijd vers eten en weinig potjes. Ik pureer dus voor de kinderen in mijn Thuiscrèche met alle liefde even een appel, behalve als de ouders hier andere wensen in hebben, dat is natuurlijk geen enkel probleem. Na het fruithapje gaan we lekker naar buiten om te spelen – behalve als het echt heel slecht weer is. Na de lunch kunnen de kleinste kindjes even slapen, en daarna doen we weer een activiteit. Dan is het alweer tijd om een tussendoortje te eten en dan het liefst weer naar buiten om te spelen. Ik vind naar buiten gaan heel erg belangrijk, zeker omdat kinderen tegenwoordig veel meer binnen zitten. En achter ons huis is een mooie groenstrook, waar je eigenlijk een heel stuk door de wijk kunt lopen zonder dat je auto’s tegenkomt. Dat is een superveilige route en zo past ons huis en de omgeving heel mooi bij mijn Thuiscrèche.”
Wat vind je het mooiste aan Crècheleidster zijn?
“Het mooiste aan dit werk vind ik dat je elke dag kinderen ziet groeien. Of dat nou letterlijk is zoals een baby die iets kan optillen of een kind dat een andere manier van ontdekken en spelen leert, kinderen groeien elke dag. Het is heel mooi om dat van dichtbij te kunnen zien en om ze zo elke dag een stapje verder te helpen. Daarnaast werk ik graag met thema’s. Nu we in de winter zitten, sta ik graag met de kinderen stil bij de onderwerpen winter, sneeuw en kou. Wat is sneeuw? Waarom is het koud en waarom moet je dan een muts en een sjaal om? Ik vind het leuk om de kinderen hierin te begeleiden en ze zo nieuwe dingen te laten ontdekken.”
Wat is jouw tip voor mensen die een Thuiscrèche willen starten?
“Eigenlijk is mijn tip: vooral gewoon doen! Vraag vooral je aan omgeving of zij denken dat het iets voor jou is en denk er even goed over na of je zelfstandige wilt worden. Het lijkt misschien veel om op te starten allemaal, maar het valt echt heel erg mee. Thuiscrèche helpt je ook onwijs goed, en ze begeleiden je ook in stapjes, zodat je niet alles in één keer hoeft te doen. Dus als je denkt dat je dit wilt en kan: gewoon doen!”
Marijn heeft nog plek voor nieuwe kinderen in Thuiscrèche de Lotus! Interesse? Bekijk hier meer informatie over de Thuiscrèche van Marijn!