Thuiscrèche Adele

Een aantal maanden geleden sloot de peuterspeelzaal waar Adéle jarenlang met veel plezier had gewerkt haar deuren. Voor Adéle was dit het moment om te kijken wat ze na haar werk als peuterleidster wilde doen. Meerdere mensen in haar omgeving spoorden haar aan om haar eigen kinderopvang aan huis te beginnen. Dat leek Adéle zelf ook een goed idee en daarom opende ze half augustus de deuren van haar eigen Thuiscrèche Bij Adéle.

Waar de ene deur sluit, gaat een andere open

“15 jaar lang heb ik met veel plezier als peuterleidster bij een peuterspeelzaal gewerkt. Toen ik hoorde dat de peuterspeelzaal zou sluiten, vond ik dat erg jammer en ging ik mijzelf afvragen wat ik in de toekomst wilde doen. Ik woon buitenaf in een huis met een groot stuk grond eromheen; de perfecte plek om kinderen op te vangen. Aangespoord door mensen in mijn omgeving, besloot ik dat ik mijn eigen kinderopvang aan huis wilde beginnen. Ik zocht op het internet hoe ik zo’n opvang zou kunnen opzetten en zodoende kwam ik bij thuiscreche.nl terecht.”

Waarom koos je voor thuiscreche.nl?

“Ik koos voor thuiscreche.nl, omdat ik niet ‘zomaar’ op kinderen wil passen, maar hen ook iets extra’s wil aanbieden. Bij thuiscreche.nl krijg je de mogelijkheid om dat te doen. Zo heb ik diverse cursussen gevolgd, waardoor ik dezelfde kwaliteit en professionaliteit kan aanbieden als een grootschalig kinderdagverblijf. Mijn eigen opvang is kleinschalig, ik mag er maximaal 5 kinderen in opvangen, en heeft daardoor een erg gemoedelijke sfeer. En die combinatie van kwaliteit en gemoedelijkheid vind ik erg fijn.”

Wat knap dat je in coronatijd een eigen Thuiscrèche opende!

“Het is een hele gekke tijd waar we in leven en ik merk ook dat veel ouders momenteel naar andere oplossingen zoeken voor de opvang van hun kinderen. Ze werken veel thuis of ze regelen de opvang op een andere manier. Toch vang ik een groot deel van de kinderen die op de peuterspeelzaal zaten waar ik werkte, nu op in mijn Thuiscrèche. Ik vind het ontzettend leuk dat zij met mij zijn meeverhuisd. Er zijn nog een aantal plekjes vrij, dus ouders die nog een leuke opvang voor hun kinderen zoeken, zijn van harte welkom!”

Hoe bevalt het om je eigen Thuiscrèche te runnen?

“Erg goed! Ik heb geen moment spijt van deze keuze gehad. Ik vond het ook heel leuk om bij een grote organisatie te werken hoor, maar daar nam de administratie op een gegeven moment veel van mijn tijd in beslag. Nu kan ik wanneer de kinderen er niet zijn even de zaken regelen die geregeld moeten worden en kan ik mij tijdens het opvangen van de kinderen echt op hen focussen. Dat geeft mijzelf veel meer rust, waardoor ik meer ontspannen ben en prettiger werk. Dat straal ik weer uit naar de kinderen toe, waardoor zij het nog leuker vinden in mijn opvang.”

Wat vind je het mooiste aan jouw beroep?

“Ik vind het prachtig om het de kinderen helemaal naar hun zin te maken en te zien dat ze met veel plezier naar mijn Thuiscrèche gaan. Elke dag is het mijn doel om de kinderen met een blij gezicht weer naar huis te laten gaan. Ik krijg er een zeer voldaan gevoel van als dat is gelukt. Het is echt een heel mooi en dankbaar beroep.”

Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw Thuiscrèche er ongeveer uit?

“‘s Morgens worden de kinderen gebracht en mogen zij vrijspelen. Rond 09.00 uur neem ik met de kinderen de dagritmekaarten van die dag door. Hierdoor weten ze wat er die dag op de planning staat en dat geeft meer rust. Daarna knutselen we rondom een thema, ik zorg er elke week voor dat er een leuke knutselactiviteit op de planning staat. Na het knutselen gaan we vaak in een kring zitten en lees ik een boekje voor of zingen we een liedje. Daarna eten we samen fruit en na het fruit eten mogen de kinderen buiten spelen. Tijdens de lunch eten we een lekker broodje en na het eten gaan we weer naar buiten. We gaan bijvoorbeeld een stukje wandelen, mijn paard knuffelen, fietsen of spelen. Aan het einde van de middag drinken we nog even wat en krijgen de kinderen een koekje. Daarna kunnen ze weer even spelen totdat ze worden opgehaald.”

Heb je een tip voor mensen die ook hun eigen Thuiscrèche willen starten?

“Mijn tip is dat als je twijfelt om je eigen Thuiscrèche te beginnen, je niet meer moet twijfelen maar het gewoon moet doen! Het is namelijk echt een heerlijke baan die ik iedereen aanraad en ik ben dan ook onwijs blij dat ik deze stap heb gezet. Voordat je begint, kun je bijvoorbeeld eerst bij collega-Crècheleidsters in hun opvang kijken, zodat je een wat beter beeld krijgt van wat een Thuiscrèche is. Je kunt hen dan ook gelijk wat vragen stellen als je die hebt. Je staat er trouwens nooit alleen voor: er is een groepsapp op WhatsApp waarin alle Crècheleidsters zitten. Hierdoor kun je altijd iets aan je collega-Crècheleidsters vragen. Bovendien kun je altijd terecht bij je persoonlijke adviseur van thuiscreche.nl.”