Thuiscrèche Kleinehandjes Melanie Lammers

Melanie Lammers richtte in 2017 Thuiscrèche Kleinehandjes op in Aalten. Tot nu toe is ze de enige Thuiscrèche in Aalten, maar als het aan Melanie ligt komt daar verandering in. Ze is namelijk erg enthousiast over het concept van thuiscreche.nl en vertelt ons dan ook graag wat zij zo mooi vindt aan haar werk als Crècheleidster.

Hoe kwam je op het idee om je eigen Thuiscrèche op te richten?

“Meer dan tien jaar geleden volgde ik de opleiding tot onderwijsassistente. Omdat er toen voor onderwijsassistentes nauwelijks werk was, ging ik in een compleet andere branche bij een bedrijf aan de slag. Ik heb tien jaar bij dit bedrijf gewerkt. Toen ik zelf kinderen kreeg en hen regelmatig naar de opvang bracht, kwam ik erachter dat veel kinderen uit zichzelf naar mij toekwamen. Ze kwamen bijvoorbeeld aan mij vertellen wat ze aan het doen waren of wilde hun verhaal aan mij kwijt. Ik kreeg hierdoor het idee dat ik hiermee iets moest doen. Zodoende groeide bij mij de behoefte om dit keer echt met kinderen te gaan werken, iets wat ik jaren geleden eigenlijk ook al graag had willen doen.”

Hoe kwam je bij thuiscreche.nl terecht?

“Via een andere Crècheleidster leerde ik het concept van thuiscreche.nl kennen. Ik kreeg contact met een medewerker van thuiscreche.nl die mij meer over het concept vertelde. Ik leek haar echt geschikt om een eigen Thuiscrèche te runnen en zelf was ik ook razend enthousiast over het concept. En zodoende opende ik in 2017 de deuren van mijn Thuiscrèche Kleinehandjes.”

Wat spreekt jou aan in het concept van thuiscreche.nl?

“Wat mij het meeste aanspreekt, is dat je echt een kleinschalige kinderopvang runt. Bij thuiscreche.nl krijg je de mogelijkheid om net als een grootschalig kinderdagverblijf wat meer professionaliteit aan te bieden, door de Thuiscrèche ook echt als een kinderdagverblijf te runnen.  Denk hierbij niet alleen aan de opleidingen die je kunt volgen, zodat je beter kunt inspelen op de ontwikkeling van kinderen, maar ook aan het hebben van een dagritme en werken met thema’s. Echter mag ik maximaal vijf kinderen opvangen, waardoor mijn opvang wel kleinschalig is. Deze combinatie van professionaliteit en kleinschaligheid spreekt veel ouders aan.”

Hoe verloopt een dag in jouw Thuiscrèche?

“Als je met kinderen werkt, is geen dag hetzelfde. Daarom staat bij mij een dagindeling nooit helemaal vast. Alleen voor de eet- en slaapmomenten hanteer ik vaste tijden. Hierdoor hebben we elke dag wel hetzelfde ritme en dat geeft rust. Tussen 07.00 uur en 09.00 uur komen de kinderen binnen. Ik ga dan vaak met de kinderen lekker naar buiten of knutselen. Wat we precies gaan doen, hangt een beetje van de behoefte van de kinderen af en natuurlijk ook van het weer. Tussen de middag eten we samen, waarna de meeste kinderen gaan slapen. Na het slapen gaan we weer buiten spelen of wat anders leuks doen. Ik vind het namelijk ook heel leuk om met de kinderen kleine experimentjes te doen. Een aantal weken geleden liet ik hen bijvoorbeeld zien hoe je zelf met verschillende kleuren 1 kleur kunt maken en daarna mochten ze dat zelf doen. We hebben ook eens met ecoline een kleurverloop in een glas gemaakt. De kinderen vinden het onwijs leuk om dit te doen en het is ook nog eens ontzettend leerzaam. Zodoende vliegt de dag voorbij en worden de kinderen rond 18.00 uur opgehaald.”

Genieten van de kleine dingen

“Ik vind het belangrijk om te genieten van de kleine dingen in het leven, vandaar dat ik ook ontzettend veel geniet van mijn werk. Zo vind ik het bijvoorbeeld prachtig als een kind uit zichzelf dingen ontdekt, zoals een pop waarvan de ogen open en dicht kunnen. Ik vind het ook heel mooi om te zien als een kind zich met iets kleins, zoals een takje, kan vermaken. Ik speel graag op die kleine dingen in, als ik daar een kans voor zie liggen. Zie ik een kind bijvoorbeeld spelen met een klein takje? Dan speel ik daarop in door met het kind bijvoorbeeld over het takje te praten en te vragen wat hij of zij er allemaal mee kan doen. Zodoende leren de kinderen de wereld om hen heen ontdekken en leren ze vanzelf ook om stil te staan bij kleine dingetjes.”

Wat vind je het mooiste aan jouw beroep?

“Al die kleine gelukmomentjes samen, maakt mijn beroep heel mooi. Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen onder mijn begeleiding dingen ontdekken en zichzelf ontwikkelen. Daarnaast vind ik het heel mooi dat kinderen mij als veel meer zien dan een oppas en dat ik echt een goede band met hen heb. Dat kan ik bijvoorbeeld merken aan hoe de kinderen hier dagelijks binnenkomen en aan het einde van de dag afscheid van mij nemen. Ik kan het tevens merken aan dat ze regelmatig lieve dingen tegen mij zeggen en mij zelfs af en toe een knuffel geven. Laatst bracht ik een kindje naar bed en wenste ik haar welterusten. Toen ik de deur net achter mij dicht had getrokken, hoorde ik dat ze “I love you” zei. Ik vond dat zo lief, mijn hart smolt gewoon!”

Heb je tips voor mensen die ook hun eigen Thuiscrèche willen starten?

“Als je net een Thuiscrèche bent begonnen, wil je dat alles perfect verloopt. Weet echter dat een dag nooit gaat zoals je het van tevoren had gepland en dat dit helemaal niet erg is. Het hoort er gewoon bij. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het niet erg is als een kind iets niet wil doen. Je kunt eerst nog proberen om de activiteit op een andere manier aan te bieden, maar als een kind echt niet wil dan is dat niet erg. Je hebt dan niet gefaald, al voelt dat soms wel zo.

Daarnaast wil ik meegeven dat het niet erg is om Thuiscrèche-collega’s om hulp te vragen en zie hun feedback dan ook niet als kritiek. In het begin kan het namelijk wel lastig zijn om te horen dat je iets beter anders kan doen. Toch bedoelen we het allemaal goed en willen we elkaar helpen om het beste uit onze Thuiscrèches te halen.”