Binnenkort vindt u op deze site een overzicht van alle Thuiscrèches die er in Nederland gevestigd zijn. U leest wie de Crècheleidsters zijn, wat zij bieden en wat hen drijft om dagelijks met hun passie bezig te zijn.

Op dit moment wordt er hard gewerkt om u een blik te kunnen geven achter de schermen van alle Thuiscrèches. Dat betekent dat u het persoonlijk verhaal van de Crècheleidsters leest, foto’s van de opvanglocatie kunt inzien en direct een aanvraag tot informatie kunt doen. Ook zullen de Crècheleidsters met u delen wat voor hen nu de meerwaarde van een Thuiscrèche is.

U leest hieronder alvast de eerste ervaring van Crècheleidster Angelique Baas, van Thuiscrèche  ‘de Bijdehandjes’  in Hengelo (ov).

 

‘Ik ben Angelique Baas en ik ben de Crècheleidster van Thuiscrèche de Bijdehandjes. Ik wil graag schrijven over hoe ik het vind om een eigen bedrijf te runnen en wat mijn kijk is op het concept thuiscrèche.nl.

Na 16 jaar op het laboratorium te hebben gewerkt heb ik besloten om het roer eens helemaal om te gooien. Ik wilde graag iets met kinderen doen omdat daar toch wel mijn hart ligt. Ik besloot om gastouder te worden. Al snel vroeg de kinderopvangorganisatie thuiscreche.nl mij of ik mijn eigen Thuiscrèche wilde gaan runnen en zo was ik binnen een half jaar gestart als zelfstandig ondernemer. Mijn eigen bedrijf runnen is iets waar ik stiekem al heel lang van droomde maar niet wist hoe ik dit aan moest pakken en wat de risico’s ervan waren. thuiscreche.nl was de perfecte uitkomst hierin en de perfecte manier om met kinderen te kunnen werken.

Na nu een jaar mijn eigen Thuiscrèche te runnen kan ik zeggen dat dit de juiste beslissing is geweest. Ik vind het fijn om voor mezelf te werken met de daarbij behorende vrijheden. Natuurlijk heb je als zelfstandige wel meer verantwoordelijkheden, onzekerheden en verplichtingen maar dat weegt niet op tegen de voordelen die ik ervaar. Zo vind ik het bijvoorbeeld heerlijk dat ik mijn eigen dagindeling kan maken met de kinderen. Uiteraard moet ik wel rekening houden met de eet en slaap tijden van de kinderen en de wensen van de ouders maar daar omheen plan ik mijn eigen activiteiten. Het contact met de ouders en de feedback die we elkaar geven ervaar ik als zeer prettig. Ook vind ik het prettig om dit alles vanuit mijn eigen huis uit te voeren zodat ik er ook volop voor mijn eigen kinderen ben als zij uit school komen. Als zelfstandige werk ik niet met collega’s, dat vind ik geen probleem en het geeft in zekere zin rust voor mij, de kinderen kennen mijn regels en gedragen zich daar ook naar. Soms zou het wel handig kunnen zijn om met een collega over bepaalde situaties te kunnen overleggen, dat doe ik dan bijvoorbeeld door middel van mijn adviseur of een collega Crècheleidster van thuiscreche.nl te benaderen.

Als eigenaar van een Thuiscrèche heb ik een redelijk stabiel inkomen en mijn werkdagen schommelen niet heel veel. Nu komt het natuurlijk wel voor dat er gezinnen vertrekken doordat er een kindje naar school gaat bijvoorbeeld, dit wordt meestal al snel weer aangevuld met nieuwe gezinnen, zo kan het inkomen soms schommelen en heb ik het momenten wat rustiger maar kan daar ook wel weer van genieten. Ik vind dit een heerlijke combi en geniet en leer nog elke dag van de ouders en kinderen.

Het concept thuiscrèche.nl vind ik erg mooi omdat het een mooie manier is voor een kind om in een huiselijke sfeer met meerdere kinderen te kunnen spelen en zich te kunnen ontwikkelen. Bij een gastouder zijn meestal wat minder kinderen aanwezig en bij een kinderdagverblijf kan het voor sommige kinderen net iets te druk zijn. Ook houdt een Thuiscrèche, net als een kinderdagverblijf, zich aan een bepaald dagritme en wordt er met thema’s gewerkt. Doordat een Thuiscrèche kleinschaliger is dan het kinderdagverblijf kan de Crècheleidster haar activiteiten beter aanpassen op de behoeften van het kind. Ook is er een veel persoonlijker contact met kind en ouder, vergelijkbaar bij een gastouder. De huiselijke situatie biedt veiligheid en rust aan het kind met veel ruimte om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Een groot voordeel ten opzichte van een kinderdagverblijf vind ik toch wel dat een kind 1 opvoeder heeft en niet allemaal verschillende. Alle dagen van de week is dezelfde persoon er, dat schept een band en een kind weet precies wat hij aan je heeft en wat je van hem verwacht. Ik ben er trots op dat ik dit soort opvang kan bieden aan de kinderen bij mij in de Thuiscrèche en hoop nog heel veel kinderen een paar leuke jaren te bieden.’