Binnenkort mag iedereen in Nederland weer van een feestdag genieten! De verjaardag van de Koning wordt dan gevierd. 27 april is het namelijk ‘Koningsdag’.

Overal wordt veel georganiseerd en in de meeste plaatsen vindt er rommelmarkt, braderie, Oranjespelen of kermis plaats. Ook zijn onze Crècheleidsters er op tijd druk mee. Op Koningsdag zelf is iedereen vrij maar in de tijd voorafgaand aan Koningsdag wordt er wel de tijd genomen om de kinderen uit te leggen wat Koningsdag precies is en worden er spelletjes of zelfs Koningsspelen georganiseerd!

 

Een aantal ideeën van onze Crècheleidsters:

  • Bij Thuiscrèche Eibergen: Rond koningsdag gaan we hier Oud Hollandse spelletjes spelen! Ezeltje prikje, koekhappen, blikgooien, sjoelen.
    Natuurlijk met een broodje Unox en glaasje oranje drinken.
  • Bij Thuiscrèche Kidz&Co: Wij organiseren een eigen Oranjemarkt, ieder kind heeft dan zijn/haar eigen kraampje en kunnen de kinderen bij elkaar spulletjes kopen. De kinderen kunnen voordat de rommelmarkt begint zelf spulletjes uit de Crèche verzamelen en zij mogen ook zelf knutselwerkjes maken.
  • Bij Thuiscrèche Eefje in Doetinchem wordt er Koningsdag ook als feest gevierd, dit wordt in het thema ‘Lente’ verwerkt …

Dag allemaal…
Worden jullie ook allemaal blij van de Lente?
Bij thuiscrèche Eefje zitten we al helemaal in de lentesfeer en vieren we dat het lente is, veel naar buiten en genieten van de lentegeur en de eerste zonnestraaltjes! In de lente komt alles tot bloei en daarom hebben de kindjes bij Eefje allemaal een eigen moestuintje gekregen. Al spelenderwijs kijken en leren we hoe onze tuintjes groeien en bloeien. We zijn druk bezig met het planten van de zaadjes, wroeten met onze handjes in de zwarte aarde en geven de plantjes water met een gietertje. Elke week wordt er vol verwachting gekeken of er al een groen steeltje met prille blaadjes uit de grond tevoorschijn komt, ontzettend leuk!

 

Daarnaast lezen we veel over de lente en daar horen ook allemaal lenteliedjes bij…we kunnen heel goed zingen bij Eefje, hebben jullie ons ook al gehoord ? Als het weer het toelaat eten we buiten een broodje en wandelen we graag met de bolderkar naar het park of bezoeken we de kinderboerderij. Wat is het fijn om buiten te zijn!

 

Binnenkort vieren we dat onze Koning Jarig is!! Als ik aan Koningsdag dag denk dan denk ik aan typische Hollandse tafereeltjes als Oud Hollandse Spelen, kinderen die een prachtig instrument bespelen, molens, vrijmarkt, versierde straten en veel, heel veel oranje! Het is niet alleen een feest van de Koning maar een feest van ons allemaal! Het geeft mij een gevoel van saamhorigheid ….

 

Bij Eefje vieren we ook dat de Koning jarig is. In de week voor Koningsdag geven we ons thema Lente een heerlijk twist want onze koning is immers jarig in de Lente dus hij hoort er wel een beetje bij… Eefje laat de kinderen spelenderwijs kennis maken met Koning Willem Alexander en Koningin Maxima,door het lezen van een ontzettend leuk prentenboek “ Een kroontje voor prinsje Alexander”. Prinsje Alexander oefent samen met Maximaatje voor het Koningschap. Een leuk eenvoudig voorleesverhaal in rijm voor kinderen vanaf 3 jaar

Ook de groepsruimte wordt met Hollandse accenten vrolijk versierd. Daarnaast laat Eefje de kinderen kennis maken met allerlei Hollandse lekkernijen, denk aan kaas, stroopwafeltjes en pindakaas. Kaas kennen en lusten de kinderen van Eefje maar al te graag! Elke donderdagochtend komt namelijk de kaasboer aanrijden in zijn busje met allemaal lekkere zuivelproducten. De kinderen zitten altijd te wachten op de kaasboer want ze weten als de kaasboer komt krijgen we een lekker stukje kaas. Elke week weer een feestje!
Holland zal Holland niet zijn zonder de molens, klompen en tulpen dus ook daar zullen we niet aan voorbij gaan. Een bezoekje aan de Walmolen in Doetinchem mag daarbij zeker niet ontbreken! Natuurlijk mogen de Oud Hollandse Spelletjes als koekhappen, stoepkrijten en blikgooien ook niet worden vergeten en zullen we in de week dat onze Koning jarig is gezellig meedoen aan de Koningsspelen!
Wij wensen iedereen een super leuke en fijne koningsdag! Wij houden van Holland en gaan er een leuk feestje van maken! Jullie ook?
Een Hartelijke Hollandse Groet,
Evelyn Hageman
Thuiscrèche Eefje