Sta jij morgen ook op de vrijmarkt en wil je graag een originele cake verkopen? Dan hebben wij een overheerlijk recept voor jou. Deze carrot cake is eenvoudig om te maken én smaakt uiteraard erg goed. Collega Natali heeft in de keuken gestaan en de carrot cake gebakken. Hieronder legt ze stap voor stap uit hoe je de cake het beste kunt bakken.

Ong. 30 min. bereidingstijd – 525 kcal –  45 min. oventijd

Ingrediënten

Voor de cake

  • 150 gram boter (+ wat extra om de bakvorm mee in te vetten)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 winterpeen (dun geraspt) TIP: Snijd de winterpeen in stukken en hak deze in een (elektrische) hakmolen fijn
  • 2 eieren
  • 1 snufje zout
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel

Voor de crème

  • 50 gram boter
  • 100 g verse roomkaas (naturel)
  • 125 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Benodigdheden overig:

  • Bakvorm (rond of vierkant) ong. 20 x 20
  • Satéprikker
  • Rasp/hakmolen
  • Mixer of garde

 

Zo maak je de cake

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Vet de bakvorm in met boter en/of bekleed het met bakpapier.

Maak de wortel schoon en rasp de wortel (met een rasp of in een hakmolen). Smelt 150 gram boter in een pannetje. Meng de boter, wortel, suiker, eieren en het zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor.

Giet het beslag in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. Bak de wortelcake in het midden van de oven in ongeveer 45 min. goudbruin en gaar. (Test de gaarheid met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen)).

Haal de cake uit de oven zodra deze gaar en laat minstens 1 uur afkoelen.

 

En zo maak je de botercrème

Laat in de tussentijd 50 gram boter zacht worden. Mix de boter, de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker totdat er een gladde crème ontstaat.

Haal de cake uit de bakvorm en leg het op een schaal. Strijk de crème met een spatel gelijkmatig over de cake. Zorg ervoor dat ook de randen van de cake ook (deels) bedenkt zijn met de crème.

Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat de crème wat opstijft (het glazuur wordt niet helemaal hard).

 

Oranje boven!

Voor een mooie oranje kleur kun je oranje kleurstof toevoegen aan de crème. Wil je liever een natuurlijke kleurstof gebruiken kun je vers geperste sinaasappelsap toevoegen. Kook deze van tevoren even zodat de vocht eruit dampt.

Ook kun je voor de versiering leuke ‘tekeningen’ maken met eetbare decoratiestiften. Deze zijn in verschillende kleuren beschikbaar (rood-wit-blauw-oranje).

Je kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren. Gebruik dan wel anderhalf keer zoveel crème. Snijd de cake alvorens het aanbrengen van de crème in kleine blokjes en bestrijk ze met de crème. Leg vervolgens elk blokje in een papieren cakevormpje.