Kinderen van het digitale tijdperk

 

 

 

Laatst zag ik een peuter van drie voor de tv staan. Al swipend over het beeldscherm probeerde het kindje het beeld te veranderen. Mijn kinderen van zeven en negen jaar kijken sinds de komst van onze Smart TV geen televisieprogramma’s meer, maar zoeken via youtube filmpjes op die zij op dat moment willen kijken. TV on demand! Dochter houdt een spreekbeurt in groep 5 en wil daar wel een PowerPointpresentatie bij maken. Zoonlief wil niet achterblijven en maakt op mijn laptop ook alvast een start met zijn digitale spreekbeurt. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen…

 

Tips om je kind te helpen balanceren in het digitale tijdperk

Kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar zijn geboren in het digitale tijdperk. Voor hen zijn computers, tablets en mobiele telefoons de gewoonste zaak van de wereld. Beeldschermen hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. De kleintjes weten feilloos hun favoriete filmpje of app te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee. Wat enkele jaren geleden voor ons nog ondenkbaar was, is voor hen dagelijkse koek.

De juiste balans

Prachtig, al die nieuwe toepassingen. Leerzaam zegt de een, dodelijk voor de creativiteit zegt de ander. Hoe zorg je ervoor dat je kind, dat dagelijks in aanraking komt met digitale media, hier op een gezonde manier gebruik van maakt?

De grootste uitdaging voor ouders is om hierin een goede balans te vinden. Naast digitale media, moet er ook tijd zijn om buiten te spelen, te sporten, te lezen, voldoende te slapen en met elkaar te praten en te lachen.

De digitale wereld is overal en veel kinderen voelen zich er enorm tot aangetrokken. Het gebruik van media roept bij veel ouders dan ook vragen op. Hoe lang mag mijn kind op de tablet? Is het verstandig om mijn baby TV te laten kijken? Wat zijn goede apps?

5 tips om je kinderen te helpen balanceren in het digitale tijdperk

 

 1. Maak afspraken over beeldschermtijd.
  Als je kind eenmaal op een ‘beeldscherm’ zit, is een kwartier zo voorbij. Maak afspraken over de maximale tijd per keer en per dag. 
 1. Leg je kind uit waarom je beeldschermgebruik wilt beperken.
  Ook jonge kinderen begrijpen dit al snel. Vertel ze dat het belangrijk is dat ze ook buiten spelen, creatieve dingen doen of samen spelen.
 2. Begeleid je kind in het nakomen van de afspraken.
  Je kind zal niet gauw uit zichzelf stoppen met televisie kijken, gamen of surfen op internet. Als ouder heb je de taak om dit voor je kind te reguleren. Het helpt al als de tablet of smartphone niet ‘voor het grijpen ligt’. Wil je het gebruik beperken, zet dan bijvoorbeeld de stopwatch of wekker aan en zorg ervoor dat je kind het apparaat na het signaal weglegt of uitdoet. Of zet er een tijdsslot op. Ga erna samen iets anders doen, een spelletje, knutselen of buiten spelen, zodat je kind geen aandacht meer heeft voor het beeldscherm en een leuke associatie krijgt bij het stoppen met het ‘beeldscherm’.
 1. Kies voor kwaliteit!
  Zoek samen goede apps, games en websites uit.
  Als opvoeder heb je een belangrijke rol in de keuze van media. Wees kritisch op wat je je kind aanbiedt en kies voor kwalitatief goede en uitdagende games, apps en YouTube-filmpjes. Met Parental Control functies, die vaak al worden meegeleverd met apparaten en programma’s, kun je inhoud filteren of blokkeren, en het mediagedrag beperken en controleren waar nodig.
 1. Wees consequent!
  Geef je kind niet jouw smartphone of laat het niet langer achter een beeldscherm zitten terwijl de afgesproken tijd al overschreden is omdat het jou net even goed uitkomt. Zorg dat je andere afleiding bij de hand hebt, zoals papier en stiften, een spelletje, boekje of ander materiaal.

Effecten van mediagebruik op kinderen

Media zijn overal, en kinderen kunnen er meestal gemakkelijk bij. Leuk en handig, maar voor ouders is het vaak geen prettig idee dat hun kind zomaar overal mee geconfronteerd kan worden. Onderzoek naar de effecten van mediagebruik op (heel) jonge kinderen staat nog in de kinderschoenen. Er is nog weinig ontdekt of wetenschappelijk bewezen. Wel weten we dat kinderen vaak media gebruiken die (nog) niet aansluiten op hun ontwikkelingsfase. Of te lang en te vaak achter een beeldscherm zitten. Het brein van een kind tussen nul en twee ontwikkelt zich bijvoorbeeld vooral op basis van ervaringen zoals aanraken, bewegen, voelen en proeven. Iets wat je alleen in de ‘echte’ wereld kunt ervaren. Een paar keer per week samen op een tablet, computer of smartphone surfen of spelen is dan al voldoende.

Richtlijnen voor mediagebruik:

Tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;

2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;

4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;

6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;

8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;

10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;

12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

 

Hoe je als ouder met het mediagebruik van je kind omgaat, hangt af van wat jij als ouder belangrijk vindt en dat verschilt per gezin. Nadenken over mediaopvoeding en hier grenzen in stellen heeft een positief effect op je kind. Daar kun je als ouder niet vroeg genoeg mee beginnen!