Thuiscrèche De Bijdehandjes van Angelique Baas

Angelique Baas is al ruim 5 jaar Crècheleidster van Thuiscrèche De Bijdehandjes in Hengelo. In dit artikel vertelt Angelique hoe zij het vindt om Crècheleidster te zijn, hoe een dag bij De Bijdehandjes eruitziet en wat zij als Crècheleidster zoal meemaakt.

Waarom wilde je gastouder worden?

“Ik werkte eerst als laborant in een lab. Toen de eigenaar van dat lab een aantal jaren geleden met pensioen ging, werd het lab verkocht aan een bedrijf in Barneveld. Ik moest toen beslissen of ik mee wilde verhuizen of niet. Mijn man werkt ook wat verder weg van huis en ik vond het in verband met onze kinderen niet prettig als ik dat ook zou doen. Ik wilde altijd al graag met kinderen werken en toen ik naar mijn gevoel luisterde, merkte ik dat dit het moment was om die droom waar te maken. Ik ging als gastouder aan de slag en richtte al na een half jaar mijn eigen Thuiscrèche op.”

Waarom besloot je om Crècheleidster te worden van jouw eigen Thuiscrèche?

“Ik ben een gevoelsmens, dus het moet voor mij prettig voelen om iets te doen. Toen ik in contact kwam met thuiscreche.nl, voelde het direct goed. Ik vond het persoonlijke contact fijn en de organisatie is erg professioneel.”

Wat spreekt jou aan in het concept van thuiscreche.nl?

“Het spreekt mij enorm aan dat de organisatie erg professioneel is, maar er toch veel persoonlijk contact mogelijk is met de medewerkers van de organisatie. Daarnaast vind ik het fijn dat er een ruim aanbod is van diverse cursussen en opleidingen die je kunt volgen.”

Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw Thuiscrèche er ongeveer uit?

“Elke dag is anders als je met kinderen werkt en ieder kind heeft weer andere behoeftes. En zelfs dat kan per dag verschillen. Daarom kijk ik per dag wat we gaan doen. Ik heb in ieder geval wel vaste eet- en slaapmomenten. Dat werkt voor mij fijner, maar ik merk ook dat de kinderen het fijn vinden om enigszins structuur te hebben. Sommige kinderen beginnen al met opruimen als ze zien dat ik het fruit aan het schillen ben. Ze weten namelijk dat er een eetmoment komt en dat het speelgoed dan opgeruimd moet zijn. Ik vind dat heel leuk om te zien.

De kinderen mogen in ieder geval elke ochtend bij binnenkomst vrijspelen totdat alle kinderen er zijn. Daarna hebben we vaak een knutselmoment of, als het mooi weer is, gaan we lekker naar buiten. De kinderen mogen buiten vaak vrij spelen, maar ik ga ook graag met hen naar het bos of de kinderboerderij. Soms neem ik het fruit dan gewoon mee, zodat we lekker op locatie kunnen picknicken. Het kan zo zijn dat we op een dag juist ‘s middags naar buiten gaan. Hoe de dag verloopt, ligt maar net aan het weer en waar de kinderen behoefte aan hebben.”

Wat vind je het mooiste aan jouw beroep?

“Het mooiste aan mijn beroep vind ik natuurlijk de kinderen! Ik vind het ook mooi dat elk kind anders is en weer een andere aanpak vereist; wat voor het ene kind wel werkt, werkt voor het andere niet. Ik vind het een leuke uitdaging om kinderen zorg op maat aan te bieden. Daarnaast vind ik het heel leuk dat elke dag weer anders is.”

Welke gebeurtenis zal jou altijd bijblijven?

“Er was eens een meisje dat niet goed kon aarden op het kinderdagverblijf waar zij zat. Mij werd gevraagd of ik het kindje wilde opvangen. Dit heb ik gedaan en ik zag dat het meisje dankzij mijn aanpak helemaal opbloeide en dat vond ik heel mooi om te zien. Met kerst kreeg ik van de ouders een heel lief cadeautje en een brief erbij waarin ze vertelden dat ze heel dankbaar waren voor de manier waarop ik hun dochter heb opgevangen. Ik vond dat heel fijn en het zal me altijd bijblijven.”

Vloggen tijdens de coronacrisis

“Een andere gebeurtenis die me altijd bij zal blijven, is dat mijn crèche tijdens de coronacrisis was gesloten. Ik heb toen elke dag voor de kindjes een vlog (een video waarin je laat zien wat je op een dag doet, red.) gemaakt en die naar de ouders toegestuurd. Soms ging ik in de vlog voorlezen of knutselen en soms liet ik zien wat er allemaal in de crèche gebeurde. Zo filmde ik dat ik groente in de tuin zaaide en dat ik het speelgoed schoonmaakte. We verbouwden in die tijd ons huis (en dus de crèche) en dat heb ik ook in vlogs aan de kinderen laten zien, zodat ze niet heel raar zouden opkijken als ze weer terugkwamen. En dat heeft geholpen, want 11 mei mochten de kinderen weer komen en liep iedereen hier naar binnen alsof de crèche nooit gesloten is geweest.”

Heb je tips voor jouw toekomstige collega Crècheleidsters?

‘’Zorg voor goede communicatie met ouders zodat je zo veel mogelijk op één lijn ligt. Zo kun je eenduidig omgaan met de verschillende uitdagingen gedurende de opvangperiode van een kind. Deze eenduidigheid biedt daarnaast ook houvast aan het kind. Een kind weet op deze manier precies waar het aan toe is, zowel thuis als op de opvang. Je biedt kinderen een veilige plek waar ze zich kunnen ontwikkelen, zichzelf kunnen zijn en kunnen groeien. Als Crècheleidster hieraan bijdragen maakt het werk ontzettend mooi én belangrijk.’’