Juiste leesvoer voor uw kind

 

 

Goed kunnen lezen, daar heb je wat aan, een leven lang. Een goede leesvaardigheid is belangrijk voor het leren op school en voor het leven in onze kennismaatschappij. Als ouder wilt u graag dat het leesproces van uw kind zo goed mogelijk verloopt en dat uw kind lezen als plezierig ervaart. Daar kunt u bij helpen door uw kind voor te lezen en samen met uw kind te lezen.

 

Keuze genoeg
Als u in de bibliotheek op zoek gaat naar geschikte boeken voor uw kind, staan er rijen kinderboeken tot uw beschikking. Van stoffen voelboekjes tot de mooiste prentenboeken; alleen al voor de jongste kinderen is er volop keuze. Heerlijk toch! Of vindt u het juist lastig om te kiezen? Hieronder vindt u enkele tips die u daarbij kunnen helpen.

 

Tips bij het kiezen van het juiste leesvoer:

  • Bedenk dat uw kind het de eerste jaren heerlijk vindt om dezelfde boeken te zien en voorgelezen te krijgen. U hoeft het aanbod in deze periode dus niet vaak te wisselen. Herkenning is heerlijk voor het jonge kind. Het gaat een voorkeur ontwikkelen voor bepaalde boeken en zal daar ook om gaan vragen.
  • Zorg dat u twee tot drie boekjes pakt voor het slapen gaan en laat uw kind kiezen welke. Alle drie? Maak er tijd voor en u zult zien dat het voorlezen en samen kijken alleen maar leuker wordt!
  • Pas uw keuze aan de belevingswereld van uw kind aan. Is het dol op een bepaald personage of dier? Kies dan een boek uit dat hierbij aansluit. Gaat uw kind binnenkort logeren of is het bijna Kerstmis? Over dit soort onderwerpen zijn legio boekjes te vinden.

 

Om uw kind plezier te laten beleven aan voorlezen en zelf lezen blijft het belangrijk om de boeken aan te laten sluiten bij de belevingswereld van uw kind en bij zijn leeftijd. Wilt u weten wat past bij de leeftijd van uw kind? Daar heeft elke bibliotheek een duidelijke indeling voor.

 

Babyboekjes
Voor de allerkleinsten is er een collectie babyboekjes met knisperboekjes, rammelboekjes die geluidjes maken, stoffen boekjes die zacht aanvoelen en plastic boekjes die prima mee in bad kunnen. Spelenderwijs leert uw kind met boeken ‘omgaan’.

 

Prentenboeken
Er is een grote collectie prentenboeken te vinden. Kinderen tot een jaar of vier vinden deze boeken heerlijk vanwege de veelal kleurrijke illustraties. Prentenboeken zijn dan ook heel geschikt om samen te bekijken, uit voor te lezen en van alles in te ontdekken.

Op deze leeftijd is het fijn dat een boek van begin tot eind uitgelezen en gekeken kan worden in één voorleessessie.

 

Kleuterboekjes
Mede door het voorlezen krijgt uw kindje steeds meer zin om zelf te ‘lezen’. Voor de kleuters zijn er handzame kleine boekjes die zich daar goed voor lenen.

 

Eerste leesboekjes
Als uw kind eenmaal in groep 3 zit, leert het actief lezen. De boekjes die kinderen in groep 3 en 4 lezen, zijn volgens een vast patroon opgebouwd. De letters zijn groot, de woorden kort en elke zin begint op een nieuwe regel. De tekeningen zijn heel belangrijk in de eerste leesboekjes. Ze ondersteunen de tekst en zorgen ervoor dat de boekjes er aantrekkelijk uitzien. Hoe moeilijk een tekst is, hangt onder andere af van de lengte van de woorden en de lengte van de zinnen. De eerste leesboekjes hebben daarom ook een niveau-aanduiding.

Vanaf deze periode kun je als ouder ook elke keer een stuk uit een boek voorlezen, bijvoorbeeld elke avond vier tot vijf bladzijden of een hoofdstuk. Kinderen willen graag weten hoe het afloopt en kijken al uit naar het volgende leesmoment!

 

En daarna
Vanaf eind groep 4 stappen de kinderen over op de A-boeken, de leesboeken voor kinderen tot 9 jaar. Daarna gaan ze geleidelijk over naar de B-boeken voor kinderen van 9 tot ongeveer 12 jaar, de hoogste drie klassen van de basisschool. Voor kinderen vanaf 12 jaar, onderbouw middelbare school, zijn er de C-boeken. En voor de jeugd vanaf 15 jaar zijn er de D-boeken.

 

De voorleesmomenten worden natuurlijk minder frequent naarmate de kinderen ouder worden en zelf gaan lezen. Bedenk echter dat ook oudere kinderen het fijn vinden om voorgelezen te worden dus helemaal stoppen met die gezellige momenten hoeft zeker niet!


Meer informatie over één van onze thuiscreches?:

info@thuiscreche.nl
074 – 34 918 34