Begin 2022 bestond Thuiscrèche Florisoen alweer tien jaar. Het was dus de hoogste tijd om crècheleidster Pascalle Mittendorff (51 jaar) te vragen hoe zij deze jaren heeft beleefd. Pascalle vertelt enthousiast over haar werk, de gezelligheid, de verwondering van de kindjes en de heerlijke plek buitenaf waar ze nu woont en haar Thuiscrèche runt.

Natuur

“De eerste vijf jaar was mijn Thuiscrèche Florisoen gevestigd in Borne, want daar woonden wij toen nog”, begint Pascalle haar verhaal. “Ik heb daar met veel plezier gewoond en gewerkt. Maar het was altijd al een droom van ons om enigszins buitenaf te wonen met meer ruimte om het huis. Dus toen wij de kans kregen om het ouderlijk huis van mijn man te kopen, zijn wij verhuisd naar de Hogeveldsweg in Hengelo. We hebben nu een plek die helemaal bij ons past, inclusief kippetjes en twee honden. En het past ook nog eens heel goed bij mijn visie: kinderen zoveel mogelijk in aanraking laten komen met de natuur!”

Kipjes aanwijzen

“Ik had er niet eens aan gedacht dat mijn Thuiscrèche alweer tien jaar bestaat”, vertelt Pascalle lachend. “De tijd is voorbij gevlogen en dat is een goed teken toch? Rondom ons huis zijn we ook altijd lekker bezig. Dat past ook bij mij, ik ben een aanpakker. Destijds in Borne woonden we niet buitenaf, maar hadden we wel een ruime tuin. Toen heb ik ook bewust een serre gemaakt, zodat we het buitengevoel naar binnen haalden. In onze huidige woning in Hengelo kan ik vanaf de keukentafel letterlijk de kipjes en schaapjes aanwijzen, dat is natuurlijk fantastisch.”

Zelfstandig

“Ik heb jaren geleden voor de klas gestaan. Maar ik ben ook leidinggevende geweest van een kinderopvang. Een collega attendeerde mij destijds op de Thuiscrèches van Parbedie. Zo is het balletje gaan rollen. Deze zelfstandigheid past bij mij: dat ik dingen kan doen waar ik echt voor sta.
Ik ben namelijk niet zo’n vis die meezwemt met de rest. Je moet het voor jezelf ook leuk houden, elke dag weer. En met kinderen gaat dat eigenlijk automatisch.”

Floris

“Onze eigen zoon Floris is 11 jaar. Hij heeft de afgelopen jaren natuurlijk (na school) meegedraaid in mijn Thuiscrèche. Floris heeft geen broertjes of zusjes, dus hij vond het contact met de andere kindjes altijd heel leuk. Nu heb ik de Thuiscrèche wel wat meer apart in onze woning. Floris wordt namelijk ouder en ik vind het belangrijk dat hij ook zijn eigen ruimte heeft, om met vriendjes te kunnen spelen en om straks rustig huiswerk te kunnen maken.”

Buiten

“Wij hebben een grote overkapping achter het huis waar de kindjes heerlijk onder kunnen spelen”, vervolgt Pascalle haar verhaal. “Als het regent, dan kunnen we ook nog terecht in de grote overdekte zandbak in onze tuin. Daarnaast staat er in de tuin een woonwagenhuisje met een klein keukentje, daar spelen de kinderen ook graag in. Sowieso ben ik het liefst buiten samen met de kinderen. Ik heb zo’n kiddybus, dat is een hele grote wandelwagen waar 4 tot 6 kindjes in passen. Daarmee loop ik met ze naar de naar de lama’s en schaapjes. Maar omdat we zoveel ruimte om ons huis hebben, is het niet eens direct nodig dat ik dagelijks met de kindjes op pad ga.”

Knutselen

“Ik ben dol op knutselen. We verven, kleien, kleuren en plakken eigenlijk elke dag. Als ik de kinderen vraag: ‘zullen we iets gaan maken?’ Dan laten ze al het speelgoed los en zitten ze direct aan tafel. Het heeft er ook mee te maken met hoe je het brengt. Mijn eigen enthousiasme breng ik zeker over op de kinderen. Wat ik vooral heel erg mooi vind is dat je de ontwikkeling van de kindjes ziet. Ook tijdens het knutselen. Doordat ik dagelijks met ze knutsel, zie je hun motoriek verbeteren. Prachtig om ze te zien groeien.”

Veelzijdig en dankbaar beroep

“Ik heb een heel veelzijdig en dankbaar beroep. Dat is naar mijn mening zeker noodzakelijk, aangezien je dat ook moet uitstralen naar de kinderen. Voor mij is dat heel gemakkelijk, want ik vind het zo gezellig; de sfeer is fijn, de kinderen gaan goed met elkaar om. Mijn ervaring is dat ik ook altijd prettig en leuk contact heb met de kinderen en meedenkende ouders. Het is geven en nemen. Een vroegere leidinggevende leerde mij dat dit komt omdat ik dit zelf uitstraal. Dat durf ik nu wel te beamen.”

“Je hebt vast al wel door dat ik mijn werk erg leuk vind”, merkt Pascalle op. “Ik maak van elke dag weer iets anders. Ik heb het absoluut nodig om lekker bezig te zijn. Momenteel bouwen we een nieuwe schuur. Daar komt een extra overkapping bij die ik dan weer helemaal leuk kan aankleden en inrichten. Daar kan ik mijn creativiteit zeker in kwijt. En als het klaar is, dan kunnen de kindjes daar natuurlijk heerlijk spelen.”

Verwondering

“Ik vind het leuk om kinderen spelenderwijs iets te leren. Rondom de seizoenen en de feestdagen maak ik graag samen met de kindjes een thematafel. Daar bedenken we dan samen dingen voor. Maar als ik voorstel om met Pasen een kip te knutselen en zij willen liever een krokodil of dino maken, dan doen we dat hoor. En dan geven we gewoon een leuke draai aan die feestdag!

Met kinderen beleef je zulke fijne momenten. Ze willen alles aan je vertellen, ze maken leuke grapjes. De verwondering van de kinderen vind ik misschien nog wel het mooist. Als ze een ei zien liggen in het kippenhok, dan klappen ze in hun handjes. Als we jonge lammetjes bezoeken, dan glunderen ze van oor tot oor. Ze zijn nog zo puur. En ik geniet van de vertrouwensband die ik met een kindje opbouw.”

Tevreden over Thuischreche.nl

“Ik ben heel tevreden over de samenwerking met Thuischreche.nl”, vertelt Pascalle. “Ik ben nog steeds blij dat ik 10 jaar geleden onder hun vlag mijn Thuiscrèche Florisoen heb geopend. Het is enorm prettig dat ik altijd bij Thuischreche.nl terecht kan voor vragen. Ze zijn heel zorgvuldig, houden veel contact en communiceren goed. Ook tijdens de coronaperiode stonden ze ons goed bij. In 2021 is mijn Thuiscrèche even dicht geweest, ik kreeg namelijk helaas naast corona een longontsteking, dus mijn herstel duurde iets langer. De ouders van de kindjes waren gelukkig heel begripvol. Thuiscreche.nl heeft toen van alles voor mij geregeld en stond echt voor mij klaar. Gelukkig voel ik mij nu weer helemaal fit en loopt alles weer op rolletjes. Voorlopig blijf ik dit met heel veel plezier doen!”