Ursula Ardjoen is al bijna 5 jaar Crècheleidster van Thuiscrèche Ravelijn in Borne. In dit artikel vertelt Ursula meer over haar Thuiscrèche en hoe het is om Crècheleidster te zijn.
Waarom wilde je gastouder worden?
“Als fysiotherapeute werkte ik al veel met kinderen en merkte ik dat ik er echt mijn beroep van wilde maken. Daarom besloot ik om eens te kijken hoe ik het vond om als gastouder te werken. Hoe zou ik het vinden om de hele dag kinderen om mij heen te hebben? Zou ik het werk leuk vinden? Om daarachter te kunnen komen, paste ik eerst op de kinderen van de overburen. Al vrij snel wist ik zeker dat ik dit werk echt graag wilde gaan doen en besloot ik om gastouder te worden. Na een jaar als gastouder te hebben gewerkt, werd ik Crècheleidster van mijn eigen Thuiscrèche.”
Bekijk ook het video interview met Ursula, het artikel gaat onder de video verder.
Waarom besloot je om Crècheleidster te worden van jouw eigen Thuiscrèche?
“Via een vriendin leerde ik het unieke concept van thuiscreche.nl kennen. Ik kreeg mee hoe zij de overgang maakte van standaard gastouder naar het runnen van haar eigen Thuiscrèche. Ik werd er toen zelf ook heel enthousiast over. Ik vond het namelijk belangrijk dat ik een zelfstandige ondernemer kon blijven, maar ook de kinderen net dat beetje extra kon gaan aanbieden dan dat ik als gastouder deed. Ik vond dit allebei terug in het concept van thuiscreche.nl en zodoende besloot ik om mijn eigen Thuiscrèche op te richten.”
Wat spreekt jou aan in het concept van thuiscreche.nl?
“Wat mij enorm aanspreekt, is dat ik als Crècheleidster wel zelfstandige ben maar ook eenvoudig contact kan hebben met andere Crècheleidsters. Er zijn bijvoorbeeld bijeenkomsten waar je met andere Crècheleidsters samen komt en met elkaar ervaringen en tips kunt uitwisselen. Daarnaast spreekt het mij ook erg aan dat ik via thuiscreche.nl diverse cursussen kan volgen, waardoor ik steeds meer over (het werken met) kinderen leer. Ik kan dezelfde scholing krijgen als pedagogisch medewerkers van een kinderdagverblijf. Zo ben ik momenteel bezig met de cursus Babyspecialist, zodat ik mijn kennis over baby’s kan opfrissen. Ik vind het niet alleen fijn dat ik mijzelf dankzij de cursussen van thuiscreche.nl kan blijven ontwikkelen, maar ik vind dit ook heel belangrijk om te doen.
Ik heb namelijk het idee dat ik dankzij de scholing die ik via thuiscreche.nl krijg, beter kan inspelen op de ontwikkeling van kinderen dan dat ik als gastouder kon. Hierdoor kan ik als kleinschalige kinderopvang vraagouders dezelfde kwaliteit en professionaliteit aanbieden als een kinderdagverblijf. Ik beschik dus over dezelfde kennis en professionaliteit als een pedagogisch medewerker van een kinderdagverblijf, maar run wel mijn eigen kleinschalige kinderopvang in huiselijke sferen. En dat is waar veel vraagouders naar op zoek zijn.”
Hoeveel kinderen heb je per dag onder je hoede?
“Ik vang tot maximaal 5 kinderen op in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Ik heb er bewust voor gekozen om kinderen tot 4 jaar op te vangen, omdat ik het idee heb dat ik de kinderen dan echt de aandacht en begeleiding kan bieden die zij verdienen.”
Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw Thuiscrèche er ongeveer uit?
“Ik houd van structuur en regelmaat, daarom werk ik elke dag met vaste momenten. De kinderen komen tussen half 8 en 8 uur binnen en mogen dan spelen. Half 10 eten we gezamenlijk fruit en om 10.00 uur mogen de kinderen buiten spelen. Is het ontzettend slecht weer buiten? Dan blijven we lekker binnen en gaan we knutselen. En zo heb ik op een dag wel meer vaste momenten ingepland. Naast deze vaste momenten, werk ik ook met vaste thema’s. De kinderen knutselen nu bijvoorbeeld in het thema lente. Uiteraard ziet elke dag er anders uit en verloopt een dag nooit helemaal zoals je het had gepland, maar ik merk wel dat de kinderen een dergelijke structuur erg fijn vinden. Ze weten hierdoor waar ze aan toe zijn en dat geeft rust.”
Wat vind je het mooiste aan jouw beroep?
“Het mooiste vind ik toch wel dat je kinderen echt groot ziet worden en een grote bijdrage levert aan hun ontwikkeling. Je maakt die groei samen met het kind en de ouders mee, waardoor je echt een band met hen krijgt. Ouders komen ook vaak bij je terug als ze voor hun tweede en/of derde kind opvang nodig hebben. Ze vertrouwen jou namelijk volledig met hun kinderen. Ze weten dat de kinderen het goed hebben bij jou.”
Wil je meer informatie over Ursula en haar Thuiscrèche? Bekijk dan deze pagina!
Wil je graag zelf een eigen Thuiscrèche starten? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.