Thuiscrèche Sammie in Breda

Op 1 oktober 2020 is het alweer een jaar geleden dat Samantha van Soelen haar eigen Thuiscrèche oprichtte. Samantha werkte daarvoor jarenlang als pedagogisch medewerker in de kinderopvang én runde daarna bijna 3 jaar haar eigen peuterschool met naschoolse opvang in Suriname. Op 1 oktober 2019 besloot ze haar eigen Thuiscrèche op te richten in Breda, waar Sammie tevens nog de enige Thuiscrèche is. Wij vinden dit een mooi moment om eens samen met Samantha op het afgelopen jaar terug te blikken.

Hoe kwam je op het idee om je eigen Thuiscrèche op te richten?

“Nadat ik de opleiding SPW had afgerond, ging ik als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werken. Na een aantal jaren verhuisde ik met mijn toenmalige vriend naar Suriname. Omdat mijn passie echt ligt bij het werken met kinderen, richtte ik daar mijn eigen peuterschool met naschoolse opvang op. Helaas ging die relatie na enkele jaren uit en verhuisde ik weer terug naar Nederland. In Nederland vond ik gelukkig weer de liefde, maar ik woonde in Tiel en hij in Breda. Hij wilde echter in Breda blijven, waardoor ik daar naartoe verhuisde. Ik wilde heel graag weer een eigen kinderopvang oprichten, het liefst kleinschalig en aan huis. Daarom kochten we in Breda bewust een huis met extra ruimte voor een kinderopvang. Daarna ging ik op zoek naar een goed concept om mijzelf als zelfstandige bij aan te sluiten.”

Hoe kwam je bij thuiscreche.nl terecht?

“Ik ben via mijn zoektocht op het internet bij thuiscreche.nl terechtgekomen. Toen ik de website bekeek, kwam de organisatie al direct professioneel op mij over en dat sprak mij enorm aan. Daarom besloot ik om mij meer in het concept te verdiepen. Zodoende kwam ik in contact met de mensen achter thuiscreche.nl. Het contact met hen verliep heel fijn. Om al deze redenen besloot ik mijn eigen Thuiscrèche op te richten en uiteindelijk opende ik op 1 oktober 2019 de deuren van Thuiscrèche Sammie.”

Hoe wordt er in Breda op jouw Thuiscrèche gereageerd?

“Heel leuk! In deze omgeving kennen zowel vraagouders als gastouders het concept van thuiscreche.nl nog niet zo goed, maar ze worden wel erg enthousiast als ik hen erover vertel. Ik had ook al vrij snel de plekjes in mijn Thuiscrèche gevuld. Ik vang nu in totaal zes kinderen op. Twee van mijzelf en vier kinderen van vraagouders. Daarnaast ben ik zo tevreden over het concept, dat ik het regelmatig onder de aandacht breng bij andere gastouders in de omgeving. Dat doe ik bijvoorbeeld via sociale media, maar ook via de buurtapp. Ik heb daar al een aantal enthousiaste reacties op gekregen, dus wie weet mag ik binnenkort een aantal collega Crècheleidsters hier in de buurt verwelkomen. Ik zal dat in ieder geval heel erg leuk vinden!”

Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw Thuiscrèche eruit?

“De kinderen komen tussen 7 en half 9 binnen en mogen in die tijd lekker spelen. Om half 10 is het tijd voor fruit. Als het echt slecht weer is buiten, blijven we binnen. Is het droog? Dan gaan we lekker naar buiten toe. Ik heb een bolderkar en daarmee kan ik met de kinderen naar allerlei leuke plekken wandelen, zoals de kinderboerderij of een mooie speeltuin. Vanuit onze achtertuin loop je trouwens zo een park in, dus dat doen we ook regelmatig. Rond half 12 is het tijd om te lunchen en daarna gaan de kinderen lekker even slapen. Na het middagdutje ga ik het liefst weer met de kinderen naar buiten toe, al knutselen en zingen we ook regelmatig. Het ligt maar net aan het weer wat we gaan doen. Ik werk elke maand met een thema en pas hier de knutselwerkjes en liedjes op aan. De kinderen vinden dit hartstikke leuk!”

Wat vind je het mooiste aan jouw beroep?

“Het mooiste vind ik om de kinderen te zien opgroeien. Bij mij komen de kinderen vaak vanaf het begin in de opvang en ik vang ze op totdat ze naar de basisschool gaan. Ze maken in die periode een grote ontwikkeling door die ik niet alleen mag meemaken, maar waar ik ook nog eens een steentje aan bijdraag. En dat vind ik heel mooi om te doen.”

Heb je tips voor mensen die ook hun eigen Thuiscrèche willen starten?

“Gewoon doen! Het kan spannend zijn om je dromen achterna te gaan, maar je moet het gewoon doen. Bij thuiscreche.nl word je ontzettend goed begeleid bij het oprichten van je eigen Thuiscrèche. Dat is voor mij dan ook de reden dat ik dit iedereen aanraad die zijn of haar eigen kleinschalige kinderopvang wil beginnen. Dus wil je er niet alleen voor staan, maar wel je eigen kinderopvang aan huis oprichten? Ga er dan voor en laat je begeleiden door thuiscreche.nl