Hoe word je gastouder

Hoe word je gastouder? Dat is een vraag die veel mensen stellen wanneer zij erover nadenken om gastouder te worden. Een gastouder word je echter niet zomaar, er zijn namelijk een aantal eisen en voorwaarden waaraan je dient te voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn en de Nederlandse taal goed beheersen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere eisen waaraan je moet voldoen om gastouder te kunnen worden. In dit artikel vertellen we je welke eisen dat zijn.

Welk diploma heb je nodig om gastouder te kunnen worden?

Om gastouder te kunnen worden, moet je beschikken over een diploma dat staat op de lijst van regeling Wko. Staat jouw diploma hier niet tussen? Dan kun je altijd door DUO laten controleren of je toch met jouw diploma het beroep mag uitoefenen.

Heb je geen relevant diploma, maar heb je wel voor 2011 het certificaat goed gastouderschap bemachtigd of voor 1 januari 2012 een Ervaringscertificaat behaald? Dan mag je ook als gastouder aan de slag gaan.

Verklaring Omtrent Gedrag en registratie gastouderbureau

Naast een geldig diploma of certificaat, moet je ook beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Je kunt een VOG aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Wanneer je over een VOG beschikt, kun je je ook laten inschrijven bij het Personenregister kinderopvang. Zijn er andere personen (regelmatig) op de opvanglocatie aanwezig wanneer je daar kinderen opvangt? Dan moeten zij zich ook in dit register inschrijven. Daarnaast moet je je ook inschrijven bij een geregistreerd gastouderbureau.

EHBO voor gastouders

Jaarlijks zijn ongeveer 70.000 kinderen slachtoffer van ongelukken binnen en buiten het huis. Bovendien zit een ongeluk in een klein hoekje, vooral wanneer kinderen lekker aan het spelen en ravotten zijn. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je als gastouder weet hoe je moet handelen wanneer er iets misgaat. Daarom ben je als gastouder verplicht om in het bezit te zijn van een geldig certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Schrijf je je in bij Thuiscreche.nl? Dan kun je bij ons geheel kosteloos de herhalingscursussen kinder-EHBO volgen.

Hoe word je gastouder?

Om als gastouder te kunnen werken, dien je niet alleen zelf aan alle bovenstaande voorwaarden te voldoen, maar moet ook de ruimte waarin je de kinderen wilt opvangen aan een aantal richtlijnen voldoen. Zo moet de plek onder andere veilig genoeg zijn om er kinderen in te mogen opvangen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden. Wanneer je je als gastouder inschrijft bij thuiscreche.nl, zullen we je precies vertellen welke voorwaarden dat zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw opvanglocatie hieraan voldoet.

Gastouder worden? Meld je bij ons aan!

Nu je weet hoe je gastouder kunt worden, ben je al een stap dichter bij het gastouderschap. Wil je graag als gastouder aan de slag gaan? Meld je dan vandaag nog aan bij thuiscreche.nl en richt je eigen kinderopvang aan huis op!