Het is herfst en dat is bij uitstek een jaargetijde dat inspireert tot leuke knutselwerkjes. Want het knutselmateriaal ligt letterlijk voor het oprapen in deze tijd van het jaar! Tijd om de laarzen aan te trekken en met de kinderen het bos in te gaan, op zoek naar herfstschatten. Eikels, kastanjes, beukennootjes en herfstbladeren in allerlei kleuren en vormen zijn nu volop te vinden. En wat is er leuker om vervolgens thuis aan het knutselen te gaan met de verzamelde schatten uit de natuur?

Gezellig uit en thuis

In de herfst is het dan ook extra leuk om met de kinderen een boswandeling te maken (vergeet niet om een tas mee te nemen voor de buit). Daarna kunt u gezellig samen thuis aan de slag met alle vondsten uit het bos. Hieronder laten we drie voorbeelden zien hoe u het natuurlijk materiaal kunt gebruiken om samen met de kinderen mooie herfstcreaties te knutselen.

Inspirerende voorbeelden van herfstknutselwerkjes

U kent vast de mooie spinnenwebben al, gemaakt van kastanjes, cocktailprikkers en draad. Of de leuke poppetjes die met prikkertjes eenvoudig te maken zijn van eikels en kastanjes. Daarom hieronder de wat minder bekende toepassingen van het inspirerende herfstmateriaal!

  1. Creatief met bladeren
   Met bladeren in allerlei vormen maakt jong en oud al gauw de leukste creaties. Met plakkaatverf en (watervaste) stiften geeft uw kind de bladeren een kleur en zo verandert een herfstblad zomaar in een lieveheers- of fantasiebeestje. Als u hiermee begint, zult u zien dat uw kind in elk blaadje wel een vorm of dier ziet.
  2. Een vrolijke herfstketting
   Met eikels, touw en verf in pasteltinten maakt uw kind al gauw een echte herfstketting. Dit knutselwerkje is geschikt voor de iets oudere kinderen.
  3. Bomen in herfstkleuren
   Met verf in herfstkleuren, enkele wijnkurken en papier maakt uw kind zelf de mooiste bomen. De blaadjes stempelt u samen met uw kind en dat geeft een extra leuk effect. Een feest om te zien en vooral door het verven met de handen en het stempelen met de kurken is dit werkje voor uw kind ook een feestje om te doen.

Haal de herfst in huis

Met deze knutselwerkjes haalt u de herfst in huis en zorgt u dat uw kind uren plezier beleeft aan wat dit kleurrijke jaargetijde te bieden heeft. Denkt u ook eens aan het maken van een speciale herfstplek in huis waar uw kind al het gevonden materiaal van buiten heerlijk kan uitstallen. Dat staat nog leuk decoratief ook!