gastouder worden opleiding

Welke opleiding moet ik volgen om gastouder te worden?

Iedereen die via Thuiscreche.nl als gastouder – wij noemen het liever crècheleidster – een eigen Thuiscrèche wil starten, moet in het bezit zijn van een geldig diploma of moet eerst een korte opleiding tot gastouder gaan volgen. Daarnaast is een kinder-EHBO-certificaat verplicht. Misschien ben je al gastouder of werk je op een kinderdagverblijf. Maar ook als je nog geen werkervaring hebt in deze branche, dan kunnen wij jou hierbij helpen. Je kunt door Thuiscrèche laten uitzoeken of jouw diploma voldoet. Mocht jouw diploma toch niet in aanmerking komen: er zijn mogelijkheden genoeg om een korte opleiding tot gastouder te volgen. Daarin kunnen wij jou zeker adviseren.

Opleiding gastouder

Om aan de slag te kunnen als gastouder, heeft de Rijksoverheid officieel vastgelegd welke diploma’s in aanmerking komen. Je moet minimaal de opleiding ‘Helpende Zorg en Welzijn op niveau 2’ hebben afgerond. Maar er zijn nog heel veel andere onderwijs- en zorg gerelateerde opleidingen waarmee je als gastouder kunt werken. Thuiscreche.nl zoekt graag voor jou uit of jouw diploma in aanmerking komt. Mocht dat niet het geval zijn dan is het zeker mogelijk om een korte opleiding tot gastouder te volgen.

Kinder-EHBO

Als jij wilt werken als gastouder en een eigen Thuiscrèche wilt beginnen, dan ben jij verplicht om vooraf een opleiding te volgen voor kinder-EHBO. Ook hiervoor heeft de Rijksoverheid vastgelegd welke certificaten zijn aangewezen als passende kwalificatie voor het verlenen van eerste hulp aan kinderen. Mocht jij eerder al eens een certificaat voor EHBO bij kinderen hebben behaald, dan kunnen wij voor jou controleren of dit nog certificaat geldig is. Mocht blijken dat jij (opnieuw) een korte opleiding voor Kinder-EHBO moet volgen, dan kunnen wij jou adviseren waar jij hiervoor terecht kunt.

Uk & Puk opleiding

Wij adviseren en stimuleren onze crècheleidsters om de opleiding ‘Uk & Puk’ te volgen. Deze cursus is bestemd voor gastouders, crècheleidsters en pedagogisch medewerkers die werken met kinderen van 0 tot 4 jaar. Het is een methode waarmee je opbrengstgericht kunt werken. Vanuit het spelen leren baby’s, dreumesen en peuters op een organische manier nieuwe vaardigheden waardoor ze zich breder en sneller ontwikkelen. Met het behalen van het certificaat van deze cursus ben je toegerust om met kinderen met een VVE indicatie te werken. Omdat jij als leidster van jouw eigen Thuiscrèche zelfstandig ondernemer bent, bekostig je deze opleiding wel zelf. Het is dus niet verplicht, maar het kan zeker bijdragen aan je eigen werkplezier en de ontwikkeling van de kindjes.

Babyspecialisatie

Als gastouder werk je ook met baby’s. Ze zijn heel lief en klein, maar ook heel afhankelijk van jou. In hun eerste 1000 dagen gaat hun ontwikkeling heel snel. Dat vraagt van jou om andere kwaliteiten dan wanneer je met kinderen tussen de 4 en 12 jaar werkt.
De cursus Babyspecialist zorgt ervoor dat jij als gastouder of crècheleidster op een professionele manier met baby’s kunt werken. Vanaf 1 januari 2023 is iedereen die met baby’s wil werken verplicht om een bijscholing te volgen op dit vlak. Wij kunnen je alles vertellen over deze opleiding.

Alles op een rijtje

Kort samengevat: wil je gastouder worden via Thuiscreche.nl dan dien je in het bezit te zijn van een geldig diploma of moet je eerst een korte opleiding tot gastouder gaan volgen, waarbij sinds kort ook een cursus ‘babyspecialisatie’ verplicht is. Daarnaast heb jij een kinder-EHBO-certificaat nodig en is het uiteraard zeer belangrijk dat jij passie hebt voor het werken met kinderen en hen een liefdevolle en veilige plek in jouw eigen woning kunt bieden.

Alle eisen die worden gesteld aan het starten van jouw eigen Thuiscrèche, vind je op onze website >>

Aan de slag als gastouder bij Thuiscrèche!

Wil jij ook een Thuiscrèche starten binnen ons unieke concept? Neem dan contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. Het maakt niet uit of je in het verleden al gastouder bent geweest of dat je nu voor het eerst als gastouder aan de slag wil gaan en dus nog een opleiding moet volgen: wij kunnen jou van A tot Z adviseren en begeleiden.