Ben jij benieuwd hoe is het om gastouder te zijn? En wil je graag meer weten over de ervaringen van andere gastouders? Bij thuiscrèche.nl zijn al veel gastouders aangesloten. Zij gingen aan de slag als Crècheleidster in hun eigen Thuiscrèche. Zij vertellen jou graag over hun ervaring. Zo kom jij meer te weten over het starten van een Thuiscrèche. En vooral wat het zo leuk maakt!

Marjon Looman van Thuiscrèche ’t Thuushuus

“Ik run nu al 7 jaar mijn Thuiscrèche ‘t Thuushuus in Doetinchem. Daarvoor werkte ik een paar jaar als gastouder. Destijds was ik aangesloten bij verschillende gastouderbureaus. Maar Parbédie (de overkoepelende organisatie van Thuiscreche.nl) sprong er voor mij echt uit. Dus na verloop van tijd ben ik mijn eigen Thuiscrèche ’t Thuushuus gestart.”
“Mijn Thuiscrèche is een erkend leerbedrijf, dus ik mag stagiairs begeleiden. Ze maken allemaal een eigen ontwikkel- en leerproces door. Het maakt mij trots als een stagiair aan het einde van de stageperiode zelfstandig voor een kindje kan zorgen. De aanwezigheid van een stagiair is niet alleen plezierig voor mij, maar juist ook voor de kinderen. Dat geeft een andere dynamiek en energie. Heel leuk en leerzaam voor ons allemaal!”

Wil je meer weten over de ervaring van Marjon? En ben je benieuwd hoe zij haar Thuiscrèche runt? Lees haar hele verhaal hier >>

Ursula Ardjoen van Thuiscrèche Ravelijn

“Ik heb 10 jaar als fysiotherapeut gewerkt. Maar mijn droom was om met kinderen werken. Het was even zoeken hoe ik dat dan zou invullen. Via een andere Thuiscrèche kwam ik erachter dat je ook thuis op kinderen kunt passen. Dat sprak mij direct aan!”
“Het werk als Crècheleidster is elke keer anders, geen dag is hetzelfde. Maar ik heb veel plezier samen met de kindjes en het mooie is dat ik nog elke dag leer”, vertelt Ursula enthousiast. “Recent heb ik de cursus ‘Babyspecialisatie’ gevolgd en afgerond. De organisatie van Thuiscreche.nl stimuleert alle crècheleidsters om zich te blijven ontwikkelen. Ze houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied, maar ze bieden ook cursussen aan. Dat vind ik een hele goede zaak. Het is belangrijk om te blijven leren en het is handig om je kennis weer op te frissen.”

Lees het hele interview met Ursula hier >>

Mireille van Egmond van Thuiscrèche (s)Katjes

“Onlangs vierde ik alweer het 12,5 jarig bestaan van mijn Thuiscrèche. En ik geniet nog net zoveel van mijn werk als aan het begin. De samenwerking met de organisatie van thuiscreche.nl ervaar ik als heel positief. Maar de vrijheid als eigen ondernemer vind ik ook heel prettig. Belangrijkste vind ik dat je als Thuiscrèche voor de kindjes echt het verlengde kunt zijn van hun thuis.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Mireille? Lees het op onze website >>

Ilona Bouwmeester van Thuiscrèche ‘Teder’

“Toen ik net was gestart met mijn Thuiscrèche Teder heb ik de ‘Uk & Puk’ cursus gevolgd”, vertelt Ilona. “Dit is een methode waarmee je opbrengstgericht kunt werken. Vanuit het spelen leren kindjes van 0 tot 4 jaar op een organische manier nieuwe vaardigheden. De bijbehorende pop Puk wordt echt een vriendje van de kinderen. Het leuke is dat veel basisscholen ook hiermee werken, dus dat geeft herkenning en een veilig gevoel aan de kindjes.”
“We hebben met alle Crècheleidsters uit dezelfde regio een appgroep. Dus naast de bijeenkomsten die worden georganiseerd door Thuiscreche.nl houden we elkaar ook zelf op de hoogte van leuke dingen en ontwikkelingen. Dat is absoluut een meerwaarde. Maar ik denk dat wij ons als leidsters en gastouders van Thuiscrèche vooral onderscheiden doordat wij ons continu blijven ontwikkelen.

In het interview met Ilona kun je lezen hoe zij haar Thuiscrèche runt, hoe zij het werken met de ‘Uk en Puk’ methode ervaart en hoe zij het toepast. Klik hier >>

Zelf gastouder zijn?

Wil jij zelf ervaren hoe het is om gastouder te zijn via thuiscreche.nl, dan dien jij in het bezit te zijn van een geldig diploma of moet jij eerst een korte opleiding tot gastouder gaan volgen. Daarnaast heb jij een kinder-EHBO-certificaat nodig. Uiteraard is het zeer belangrijk dat jij passie hebt voor het werken met kinderen en hen een liefdevolle omgeving wilt bieden.

Als jij een Thuiscrèche gaat staren, is het van belang dat de ruimte in jouw woning en bijbehorende tuin groot genoeg zijn om de kinderen te laten spelen. In een Thuiscrèche vang jij de kinderen namelijk in jouw eigen woning op. Jouw huis moet zo ingericht zijn dat het voldoet aan de behoeften van alle kinderen, waarbij de veiligheid altijd gewaarborgd is.

Meer weten over ‘gastouder zijn’ en de eisen die daaraan gesteld worden? Lees verder >>

Meer informatie

Wil jij meer informatie over gastouder zijn – of zoals wij het liever noemen Crècheleidster – bij thuiscreche.nl? Neem dan contact met ons op.
Jij kunt ook eerst testen of jij geschikt bent om gastouder te worden met behulp van onze Thuiscrèchetest.