Ei, ei, ei
We zijn zo blij!
Nog een paar dagen en dan begint de lente!
En dat vieren wij!

 

Bij veel van onze Thuiscrèches staat de lente ook in het teken van dieren. Er worden in deze periode veel dieren geboren, zoals kalfjes, lammetjes en kuikentjes. Lees hier het verhaal van Thuiscrèche ’t Boernhoes, waarbij Crècheleidster Sonja samen met de kinderen de bevruchte eieren volgt die Sonja in de broedmachine heeft gelegd totdat er een kuikentje uit komt!

Lente op ’t Boernhoes.

Dat is het leukste seizoen om mee te werken want op de boerderij is veel te beleven in de Lente.

Zo is er bij ‘Thuiscrèche ’t Boernhoes’ een broedmachine neergezet waar op 22-2-16 eieren in zijn gelegd. In totaal hebben we er met de kinderen 20 stuks ingelegd.


Elke dag kunnen we kijken hoe het met de eieren gaat. Na 10 dagen schouwen we de eieren met een schouw lamp. Dat betekent dat je kijkt of leven inzit; ofwel, dat er een kuikentje uit zal komen. Na 21 dagen komen de eieren uit. Dat is een heel werk voor een kuikentje. Ze worden geboren met een tand op de snavel met die tand tikken ze schaal kapot. Ze doen er uren over want het is heel vermoeiend.

Als de kuikentjes uit het ei komen zijn ze nog nat en nadat ze opgedroogd zijn mogen ze uit de machine en gaan ze in een groot binnenhok voor o.a konijnen.


Met een warmteplaat waar ze onder kunnen kruipen voelt het net zoals onder de vleugels van de moederkip. Ze krijgen eten en drinken en de tand is na een paar dagen verdwenen. We kunnen nu zachtjes knuffelen met de kuikentjes.

Na een paar weken komen de eerste veren door en worden het al mini kipjes. Als ze groter worden gaan ze naar een buitenhok. En vanuit daar mogen ze naar de kippenren waar ook onze drie konijnen Willem, André en Plukje lopen. Wat leren wij veel deze komende weken over het leven van ei tot kip.

Weet iemand waarom er soms wel en soms geen kuiken in het ei zit??? Als er geen kuiken in zit waren de haan en hen niet verliefd op elkaar 😉

Groetjes Sonja


 

Wilt u ook graag dat uw kind opgroeit met dieren en bent u op zoek naar een Thuiscrèche waar die mogelijkheid is? Neem dan contact op met thuiscreche.nl

thuiscreche.nl

info@thuiscreche.nl
074 – 34 918 34
06 – 422 797 38