531X3096-bewerkt kopieAl jaren twijfel je er aan. ‘Ik zou altijd al een eigen opvang willen starten, een eigen opvang waar ik goed voor de kinderen kan zorgen en ouders mee kan ‘ontzorgen’. Zodat zij met een gerust hart kunnen gaan werken en weten dat hun kinderen zich heerlijk vermaken en op de juiste manier worden geholpen bij hun ontwikkeling. Iemand die professioneel is en weet wat het kind nodig heeft. Ik vind het enorm spannend maar ook leuk!.. wat kom ik allemaal tegen? ’  Hieronder lees je hoe Jacquelien het ervaart om de stap te hebben gezet. 

thuiscreche starten
Zo’n 16 jaar geleden begon ik in de kinderopvang. Ik had een SPH diploma op zak, en al aardig wat werkervaring, zoals met kinderen met leer en opvoedingsmoeilijkheden van 12 -21 jaar, en met meervoudig gehandicapten, zoals ze destijds nog genoemd werden, van 18 tot 65 jaar. Ook een aantal jaren als verkoopster in verschillende winkels had ik aangepakt.
Ik vond dat ik al heel wat wist….

En toen nam ik de stap en ging ik aan het werk  met de kinderen van anderen. “Hoe moeilijk kan dat zijn?” dacht ik, ze zijn nog zo jong en ze hebben geen beperkingen en geen gedragsproblemen. Appeltje-eitje…toch?? Nou, daar kwam ik al snel achter, zo makkelijk is dat niet.
Tja…waar zal ik beginnen…

Kinderen ontwikkelen zich op zoveel vlakken in een razend tempo van hun geboorte totdat ze naar school gaan. Het gaat te ver om hier de hele ontwikkeling te beschrijven.  Het zou een heel boekwerk worden en die boeken bestaan al lang. Dus wil ik me beperken tot een aantal essentiële punten en een aantal ervaringen uit de praktijk.

Toen ik begon in de kinderopvang had ik zelf geen kinderen. Dat was op zich geen probleem, want op school en tijdens stages had ik natuurlijk best al veel geleerd. Maar sinds ik zelf kinderen heb, beleef ik mijn werk wel heel anders.

Ik heb er gevoel bij als een moeder haar baby voor het eerst bij me achterlaat.. Ik heb er gevoel bij als een baby huilt, of als een peuter die bezig is zindelijk te worden huilt omdat hij per ongeluk in zijn broek heeft geplast..

Dat rust, reinheid en regelmaat belangrijk zijn in het leven van jonge kinderen is algemeen bekend. Maar op het moment dat ik dat zelf ging ervaren, kon ik het ook echt begrijpen.

 

In mijn ThThuiscreche zoekenuiscrèche waar ik werk, zorg ik voor maximaal 6 kinderen. Daar kan het best rumoerig zijn, omdat baby’s en kinderen van verschillende leeftijden, verschillende dagschema’s hebben en op verschillende tijden moeten slapen en eten en verschoond moeten worden.
Als ik  een rustig muziekje opzet, en kijk en luister naar de baby’s, ze uitleg dat ik hun flesje ga klaarmaken, of tegen een baby zeg dat ik hem ga oppakken om hem een schone luier te geven, zodat hij daarna lekker kan gaan slapen, geeft dat veel rust in de groep. Dat is fijn voor de baby’s, en dat werkt ook heel prettig.

Ook respect is een belangrijk onderdeel van mijn werk.

Respect voor de kinderen. ‘luisteren’ naar de behoefte van de kinderen. Het ene kind wil graag dicht bij je in de wieg in de groep slapen, terwijl een ander veel liever buiten of in een donkere slaapkamer slaapt. Het is mijn taak om te leren zien wat voor welk kind werkt en daar ook naar te handelen als dat mogelijk is.En natuurlijk respect voor de ouders. Iedere ouder heeft zijn eigen normen en waarden. Als ze die aan mij kenbaar maken, zal ik daar altijd respectvol mee omgaan. Mag een baby geen (varkens) vlees om welke reden dan ook, of geen banaan of koek met suiker?? Dan zorg ik er voor dat dat duidelijk opgeschreven wordt en dat ik me daar ook aan zal houden.

 

Dit is een deel van het verhaal van Jacquelien. Binnenkort meer..!

Contact


Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheid om binnen ons unieke concept een Thuiscrèche te worden?, Of zoekt u Crècheleidsters als Jacquelien, die de opvang voor uw kind(eren) kan verzorgen?
Neem dan gerust contact op met thuiscreche.nl en onze adviseur zal u meer informatie kunnen geven en u begeleiden bij het zetten van de eerste stappen naar uw eigen Thuiscrèche!

 

 

adres thuiscreche.nl

thuiscreche.nl

info@thuiscreche.nl
074 – 34 918 34
06 – 422 797 38