Woensdag 29 juni vindt voor de tiende keer ModderDag plaats in Nederland. Op meer dan 3.000 locaties worden ModderFeestjes gehouden waarbij kinderen heerlijk kunnen spelen in de modder. Hiermee wordt het belang van ‘natuurlijk spelen’ onder de aandacht gebracht. Onze drie Thuiscrèches uit Deventer (Tanja, Op Pad en Teder) doen gezamenlijk mee aan ModderDag. Zij gaan met z’n allen, 13 kindjes en drie crècheleidsters, naar de speeltuin ‘De Molentuin’ om daar gezellig te spelen met zand en water.

Wat is ModderDag?

Vies worden mag op ModderDag! ModderDag is een wereldwijd initiatief en staat internationaal bekend onder de naam ‘Mud Day’. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Op woensdag 29 juni zijn honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland tegelijkertijd actief bezig met natuur. IVN Natuureducatie organiseert ModderDag in Nederland dit jaar voor de tiende keer.

De 12 voordelen van spelen met modder

Spelen met modder en vies worden is niet alleen heel leuk, het is ook nog eens heel nuttig. Zeker in een tijd waarin opgroeiende kinderen de wereld om hen heen steeds vaker ontdekken via schermpjes. Volgens pedagoog Heleen van der Veen zijn dit de 12 voordelen van spelen met modder voor de ontwikkeling van kinderen:

 1. Kinderen ontdekken al spelend de wereld. Tijdens ModderDag ervaren kinderen de natuur echt. Met al hun zintuigen en hun hele lijf.
 2. Kinderen raken bekend met natuurlijke materialen zoals leem, aarde, zand en water.
 3. Door ModderDag vergroten kinderen hun zintuigelijk bewustzijn. Bijvoorbeeld als ze over een blotevoetenpad of door een modderpoel lopen, ervaren zij verschillende soorten ondergronden.
 4. Spelen met modder wakkert het creatieve vermogen van het kind aan. Modder laat zich omvormen naar wat het kind zelf wil, binnen de eigen mogelijkheden. Zo ontdekken ze de mogelijkheden van het materiaal en zichzelf.
 5. Spelenderwijs oefenen kinderen met de grove en de fijne motoriek.
 6. Kinderen verwonderen zichzelf door ontdekkingen te doen en te experimenteren. Wat zelf ontdekt en ervaren wordt, wordt beter onthouden.
 7. Plezier beleven aan de eigen scheppingen geeft een impuls aan het zelfvertrouwen van het kind. Er is geen goed of fout.
 8. Modder zorgt voor samenwerking en samen plezier maken, bijvoorbeeld tijdens het rollenspel bij het bereiden van de heksensoep.
 9. Door uit je comfort zone te gaan, kom je verschillende gevoelens tegen, zoals vies mogen worden mag, durven doen, modder als plezierig materiaal ervaren. Elke positieve ervaring met de natuur brengt het kind dichter bij de natuur.
 10. Buiten liggen de materialen voor het oprapen en kinderen geven er een eigen betekenis aan: stokjes die je vindt worden kaarsjes, lepels of frietjes. Modder kan een taart, soep, bouwwerk of poep zijn. Een steentje wordt de kers op de taart. Deze ervaringen dragen bij aan de creativiteit en taalvaardigheid van kinderen.
 11. Gewoon pret beleven! In alle vrijheid modder ervaren door om de beurt of samen te glijden over een modderbaan.
 12. Het jonge kind voelt met het hele lijf, heerlijk om dan jezelf in te smeren met modder. Tijdens het rollenspel van oudere kinderen wordt modder gebruikt als bijvoorbeeld camouflage of make-up.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat buitenspelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag op 29 juni zetten we het spelen in de natuur op de agenda.

Aanmelden voor ModderDag

ModderDag organiseer je zelf. Als Thuiscrèche, school, kinderdagverblijf, BSO, gastouder, (natuur)speeltuin of bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag. Meld jouw locatie(s) nu aan voor de tiende editie van ModderDag op 29 juni 2022! Aanmelden kan t/m 28 juni 18.00 uur op de website van IVN >>