De 10 leukste creatieve activiteiten voor jouw kids

Zo kom jij de zomer door samen met de kinderen

In dit uitzonderlijke jaar zullen meer gezinnen ervoor kiezen om thuis te blijven tijdens de zomervakantie. Hoe zorgen we er dan voor dat onze kinderen zich vermaken? Wij hebben onze Thuiscrèches gevraagd hierin mee te denken. Zij bedenken immers dagelijks activiteiten voor kinderen en weten welke goed aanslaan. Wij hebben de leukste tips voor jullie op een rijtje gezet.

1. Maak een uniek schilderij Thuiscrèche Okidoki

Schilderen is voor kinderen van verschillende leeftijden erg leuk. Zelfs met een dreumes kun je schilderen.  Kies voor een groot doek, deze kun je bij veel hobbywinkels kopen. Voor de jongsten kun je wat klodders verf over het doek verspreiden. Laat het kind er met autootjes en andere verschillende voorwerpen doorheen rijden. Je kunt het kind ook met een kwast verf op het doek laten spatten.

Laat het kind vervolgens wat glitters of andere versiering over de natte verf strooien. Uiteindelijk, als het schilderij droog is, kun je de materialen waarmee het schilderij gemaakt is, vastmaken op het schilderij, bijvoorbeeld met lijm of tie-wraps. Je kunt natuurlijk ook andere dingen zoals confetti, foto’s etc. op het schilderij plakken om het nog persoonlijker te maken.

Op deze manier laat je je kind een uniek schilderij maken met verschillende technieken.

TIP: Er kan verf buiten het doek terecht komen. Dek de meubels of vloer waar het schilderij op ligt goed af en doe de kinderen oude kleren aan of een schort voor.

2. Parcours uittekenenThuiscrèche De Bijdehandjes

Je kunt voor de kinderen een parcours uittekenen met stoepkrijt. Maak een route, in de tuin of in een rustige straat. Het doel van een parcours is dat de kinderen van punt A naar punt B komen. Maar tussendoor verwerk je kleine opdrachtjes. Spreek af dat de kinderen bij alle cirkels een rondje moeten draaien en bijvoorbeeld moeten springen bij een vierkant en huppelend verder moeten bij een driehoek.

Afhankelijk van de leeftijd kun je ook cijfers en letters gebruiken. De kinderen kunnen met een dobbelsteen gooien. Het getal dat verschijnt is het getal waar ze naartoe moeten rennen. Letters kun je verwerken door bijvoorbeeld verschillende letters op de tegels te schrijven en laat de kinderen bijvoorbeeld een woord hiervan maken.

Uiteraard kun je ook met voorwerpen werken door de kinderen een blokkentoren te laten bouwen zonder dat deze omvalt, zigzaggen tussen pionnen en zo kun je van alles bedenken.

3. Eigen T-shirts kleurenThuiscrèche Mariposa

Heb je nog simpele, (witte) T-shirts thuis liggen? Je kunt deze pimpen door ze te kleuren. Bekijk het filmpje om te zien hoe je dit precies moet doen. In het filmpje zie je daarnaast ook nog andere leuke tips waar je deze zomer misschien nog iets aan hebt!

4. Knutselwerk in een schoenendoos – Thuiscrèche De Kleine Hoeve

Laat kinderen een eigen knutselwerk maken met een schoenendoos, A4 papier, verf en een knikker.

Plak allereerst een velletje A4 (wit of gekleurd) onderin de schoenendoos. Verdeel kloddertjes verf in de binnenkant van de doos. Leg de knikker in de schoenendoos. Door de doos te bewegen rolt de knikker door de verf en laat zo mooie gekleurde strepen achter. Plezier en succes verzekerd!

5. Buiten schilderen met water – Thuiscrèche ’t Kwetternest

Met mooi weer willen de kinderen graag buiten zijn. Je kunt kinderen een schilderij laten maken met water. Hiervoor heb je een emmer water nodig en wat kwasten. Met de kwasten kunnen kinderen op droge tegels of op een droge muur mooie kunstwerken maken. Voor kinderen erg leuk omdat ze lekker met water kunnen kliederen, ondertussen kunnen ze lekker met het water spelen.

Vind je het leuker om toch iets te maken wat niet opdroogt maar wat je kunt bewaren? Maak dan eens een blote voeten schilderij. Leg wat klodders verf op een groot doek en laat de kinderen met hun voeten het doek beschilderen.

TIP! Leg van tevoren een emmer water, washandjes en handdoeken klaar zodat ze niet met beschilderde voeten door de tuin of het huis gaan lopen.

6. Stoepkrijtkunstwerk Thuiscrèche ’t Zonnekoekje

Om dit kunstwerk te maken heb je alleen schilders tape en stoepkrijt nodig. Je plakt een vorm af met tape en maakt ook tape lijnen in het vlak. Daarna kleur je samen alle vakken in elk met verschillende kleuren. Tenslotte haal je de tape weg en kan iedereen het mooie kunstwerk bewonderen.

7. Blote voeten pad –  Thuiscrèche Villa Omi 

Een blote voeten pad is leuk voor kinderen van verschillende leeftijden en kan zowel binnen als buiten. Buiten kun je in verschillende bakken ander materiaal doen waar kinderen goed overheen kunnen lopen zoals gras, zand, steentjes, bladeren, water, modder etc. Binnen kun je kiezen voor materiaal dat minder rommel geeft zoals sponzen of doeken.

De kinderen kunnen op deze manier hun eigen beleving maken op blote voetjes in de tuin of bij echt slecht weer in huis.

8. Bloemen experiment Thuiscrèche Kleinehandjes

Voor dit experiment heb je witte bloemen en voedingskleurstof nodig. Je doet iedere bloem in een aparte vaas en voegt aan het water in de vaas een voedingskleurstof. Laat de bloemen een tijdje staan en uiteindelijk nemen ze de kleur van de voedingskleurstof aan.

9. Geluiden raden Thuiscrèche Kleinehandjes

Via YouTube kun je verschillende geluiden in een map plaatsen zodat je de geluiden achter elkaar kunt beluisteren en raden wat het is. Denk hierbij aan geluiden als het tikken van de klok, regen, lopen of dierengeluiden.

10. Sieraden maken van strijkkralen Thuiscrèche Kleinehandjes

Om deze sieraden te maken heb je strijkkralen, een draad, ((leren) bandje of elastiek mag ook), een ovenschaal, bakpapier en een oven nodig.

Je legt de strijkkralen naast elkaar op wat bakpapier in de oven/magnetron. Houd iets ruimte tussen de kralen. Blijf bij de oven staan tot je ziet dat de kralen in elkaar zijn gezakt. Zodra de kralen gesmolten zijn haal je ze uit de oven. Je laat het geheel helemaal afkoelen. De kralen zijn nu plat geworden en je kunt ze nu aan een band of elastiek rijgen om hiermee armbandjes of een ketting te maken.

TIP! Bekijk onderstaand filmpje voor een uitleg.