In het kustdorp Monster, vlak onder Den Haag, is Christine Molenaar (48 jaar) haar Thuiscrèche ‘Kleurenboog’ gestart. Christine werkt al twee jaar als gastouder, maar maakt per 1 januari 2022 de overstap naar Thuiscreche.nl. Een overstap waar ze heel blij mee is en Christine staat dan ook te trappelen om onder de vlag van Thuiscrèche aan de slag te gaan.

Jarenlang in de zorg

Christine heeft 30 jaar in de zorg gewerkt. “Ik ben destijds onderaan de ladder begonnen, heb uiteindelijk mijn diploma voor verpleegkundige gehaald. Vervolgens heb ik dertien jaar op de uitslaapkamer gewerkt. En daarna nog een hele periode op de ‘24 uurs bewaking’, daar komen patiënten terecht die na hun operatie nog niet voldoende zijn aangesterkt om terug te mogen naar de afdeling, maar die ook nog niet op de IC hoeven worden opgenomen. Na een reorganisatie kreeg ik de mogelijkheid om op de IC te werken. Maar ik merkte al gauw dat dit heel pittig was. Na twee jaar op de IC ben ik gestopt en wist ik dat het tijd was voor iets anders.”

Iets voor kinderen betekenen

“Ik wilde altijd wel iets voor kinderen betekenen, maar wist niet precies wat. Toen bedacht ik mij dat ik, net als dertig jaar geleden, maar gewoon weer aan het begin moest beginnen. Het was eerlijk gezegd wel een droom van mij om een eigen kinderdagverblijf op te starten, maar dat bleek heel lastig te realiseren. Een vriendin van mij is gastouder. Daar haar kwam ik bij een gastouderbureau terecht. En toen ben ik gestart als gastouder.”

Professioneel

“Ik heb nu bijna twee jaar als gastouder gewerkt. Maar ik ontdekte eigenlijk al vrij snel dat het imago van gastouders nog niet zo heel goed was. Alsof je een verkapte oppasmama bent. Voor mij is het zoveel meer dan dat. Het kan en hoort naar mijn mening veel professioneler. Vanuit een stukje onvrede ben ik gaan zoeken en informatie gaan verzamelen. En zo kwam ik bij Thuiscreche terecht. Dat sprong er voor mij direct uit. Zoveel professioneler, geschoolder. Had ik dit maar eerder gevonden!”

Kindercoach

Ondertussen is Christine bezig met opleiding tot kindercoach. “Als ik die opleiding heb afgerond, dan hoop ik dat ik 1 dag per week als kindercoach aan de slag kan. Natuurlijk blijf ik het combineren met mijn Thuiscrèche. En misschien leg ik de lat wat hoog, maar voor mij is het heel belangrijk dat ik mij blijf ontwikkelen. Mijn werk met jonge kindjes leidde er zeker toe dat ik meer wilde weten over hun groei en ontwikkeling. De zorgkant kende ik natuurlijk vanuit mijn beroep als verpleegkundige. Maar ik wil kinderen ook op andere fronten kunnen begeleiden. De kennis die ik opdoe tijdens mijn opleiding tot kindercoach kan ik nu zeker toepassen tijdens mijn werk voor ‘Kleurenboog’.”

Meer qualitytime voor het gezin

Christine is getrouwd en heeft een dochter van 8 jaar. Ze hebben samen een kat en een hond. “Onze dochter Saar moest aan het begin heus wel even wennen aan al die andere kindjes over de vloer. Maar ze vindt het nu heel gezellig. En het is voor haar fijn dat ik nu veel meer thuis ben. Voorheen had ik natuurlijk vaak onregelmatige (nacht)diensten. Nu ben ik in het weekend en met de feestdagen gewoon thuis. Onderaan de streep hebben we nu zoveel meer ‘qualitytime’. Dat is zo fijn!”

Hoe ziet een dagje bij ‘Kleurenboog’ eruit?

“Alle vijf kindjes komen ’s ochtends al rond 8 uur”, vertelt Christine. “Met z’n allen brengen we dan mijn dochter Saar naar school. Dat is heel gezellig hoor. En Saar wordt dan altijd door alle kindjes uitgezwaaid. Als wij dan thuiskomen, mogen de kindjes even vrij spelen. Er is veel houten speelgoed, ik vind natuurlijke en duurzame materialen belangrijk. En ik vind het ook heel leuk om de kinderen ‘sensorisch’ te laten spelen. Rond 10 uur gaan we fruit eten. Daar krijgen ze water of thee bij te drinken. Bewust geen limonade. Als het kan gaan we daarna naar buiten, dan wandelen we naar het speeltuintje of naar de kinderboerderij. En anders spelen we in de achtertuin, daar hebben we ook nog een speelschuur waar de kindjes zich goed kunnen vermaken. Rond 11.45 uur lunchen met z’n allen aan tafel. Daarna gaan er vaak een paar kindjes slapen. Met de kindjes die niet meer slapen ga ik dan meestal wat knutselen. Iets om ze te blijven uitdagen op hun eigen niveau. Vervolgens haal ik iedereen weer uit bed en maken we ons klaar om Saar op te halen. Als Saar thuis is, dan eten en drinken we samen aan tafel. Daarna gaan we natuurlijk weer spelen. Als het goed weer is, dan ga ik graag naar buiten. Ik vind frisse lucht, lekker bewegen en ontdekken heel belangrijk. De kindjes worden meestal rond 18 uur weer opgehaald. En dan hebben wij tijd om met ons eigen gezin rustig te eten en de dag door te spreken.”

Feedback

“Natuurlijk vond ik het best spannend toen ik twee jaar geleden voor mijzelf begon. Ik vond het ook lastig dat ik niet zo heel veel feedback kreeg. Maar ik ben zeker gegroeid. Ik weet nu precies wat ik wil. En ik merk dat ik mijzelf graag wil blijven ontwikkelen. Zo ga ik de cursus ‘voorschoolse educatie’ volgen. Deze wordt aangeboden door Thuiscrèche. Ik vind het trouwens ook heel prettig dat ik vanuit Thuiscreche.nl nu meer suggesties voor verbetering krijg. Zij stelden bijvoorbeeld voor om onze schutting in de tuin een kleurtje te geven. Dan oogt het wat aantrekkelijker voor de kindjes. Dat hebben wij direct opgepakt. Mijn man vindt het ook heel leuk om hiermee bezig te zijn. Wij hebben bijvoorbeeld ook een aparte speelschuur gecreëerd met een ballenbak erin. Bij slecht weer, of als er wat kindjes liggen te slapen, kunnen we ook daar nog spelen.”

Leerbedrijf

“Mijn Thuiscrèche ‘Kleurenboog’ is een leerbedrijf. Studenten van de opleiding ‘zorg en welzijn’ op niveau 1 en 2 kunnen dus stage bij mij lopen. In mijn vorige baan heb ik ook altijd leerlingen begeleid. Ik vind dat heel waardevol om te doen. Maar in dit geval vind ik het ook heel belangrijk dat de kindjes niet alleen met mij te maken hebben, maar ook met een andere leidster. Daar leren ze allemaal van. En het blijft natuurlijk ook prachtig om de stagiairs te zien veranderen en groeien.”

Balans

“Ik merk dat ik mij veel beter voel sinds ik voor mezelf heb gekozen. Er is nu veel meer balans, waardoor ik mij ook lichamelijk beter voel. Dus ja, ik zou het anderen zeker aanraden om een eigen Thuiscrèche te starten. Al zeg ik er ook eerlijk bij dat het aan het begin best even een uitdaging is, omdat alles nieuw is. En daarnaast moet je eigen gezinssituatie wel stabiel zijn. Mocht je zelf thuiswonende kinderen hebben, dan moeten zij zich er ook prettig bij voelen. Maar ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. En ik verheug mij enorm op de verdere samenwerking met Thuiscrèche.”